Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής στη Θέρμη

Από τις 4 έως τις 10 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής «Συνθέρμια plus 2016», ένας θεσμός που ξεκίνησε το 2005 από το Δημοτικό Ωδείο Θέρμης (Δ.Ω.Θ.) με σκοπό την ανάδειξη νέων καλλιτεχνών και δημιουργών της ελληνικής σύγχρονης λόγιας μουσικής.

Τα Συνθέρμια plus, είναι μια διευρυμένη μορφή του Φεστιβάλ που φέτος δίνει έμφαση στους νέους μουσικούς και σπουδαστές ενδυναμώνοντας την σχέση τους με την μουσική, αλλά και με την καλλιτεχνική δημιουργία.
30 Προσκεκλημένοι μουσικοί και διδάσκοντες διεθνούς εμβέλειας συνεργάζονται και δημιουργούν μαζί με τους νέους μέσα απο master courses, μαθήματα, σεμινάρια, ανοιχτές συζητήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, συναυλίες, σύνολα και άλλες πολυεπίπεδες δράσεις.
Το φεστιβάλ φέτος συνδιοργανώνεται από τους κάτωθι φορείς:
Δημοτικό Ωδείο Θέρμης | Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ.
Beartive | Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία
και θα αποτελέσει ένα κορυφαίο διεθνές καλλιτεχνικό γεγονός της Ελλάδας με έδρα την πόλη της Θεσσαλονίκης.
Το διαρκώς αυξανόμενο και «ανήσυχο» κοινό του Φεστιβάλ απαρτίζεται από: Μαθητές (Δημοτικά σχολεία, Γυμνάσια & Λύκεια) , φοιτητές (Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων), σπουδαστές ωδείων (Ελλάδας και μουσικών Ακαδημιών εξωτερικού), επαγγελματίες μουσικούς, συνθέτες (Υποστήριξη Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών), επιστήμονες, ερευνητές, εκπαιδευτικούς, και γενικότερα ανθρώπους από όλες τις ηλικιακές ομάδες που ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό και αγαπούν τη μουσική και τον πολιτισμό. Φέτος όμως η Μουσική Ακαδημία θα αποτελέσει πόλο έλξης και μικρότερων ηλικιών με τη λειτουργία του Μουσικού Νηπιαγωγείου.
Περιλαμβάνει 3 ξεχωριστές ενότητες:
- Συνθέρμια plus /για νέους μουσικούς και σπουδαστές απο 16 ετών και άνω
- Συνθέρμια junior/για νέους από 9 εώς 15 ετών
- Συνθέρμια kinder/για παιδιά από 5-8 ετών
Συνθέρμια plus  για μουσικούς και σπουδαστές:
Jazz Μουσική και Αυτοσχεδιασμός, Εργαστήρια, Σύγχρονη Μουσική, Ανώτερα Θεωρητικά, Σύνολα Μουσικής Δωματίου, Διεύθυνση Ορχήστρας, Μονωδία, Έγχορδα (βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο), Πνευστά (φλάουτο, κλαρινέτο), Ακορντεόν και Πιάνο, συναυλίες.
Ενθαρρύνουμε τους ενδιαφερόμενους όλων των οργάνων και ειδικοτήτων να συμμετέχουν στις καθημερινές δράσεις που περιλαμβάνουν: Ατομικά & ομαδικά μαθήματα, Εισαγωγικά σεμινάρια στη μουσική του 20ου αιώνα, Εργαστήρια οργάνων, Προβολές & ειδικά αφιερώματα σε συνθέτες,  Εργαστήρια ανάλυσης και ερμηνείας, Ομιλίες-συζητήσεις από ειδικούς προσκεκλημένους, Ορχηστρικά σύνολα κ.ά.
Στόχος των εκπαιδευτικών εργαστηρίων που θα πραγματοποιηθούν είναι να υπερβούν τη συνήθη πρακτική της απλής εξοικείωσης με το ρεπερτόριο, αλλά και τις σύγχρονες τεχνικές εκτέλεσης των οργάνων, θεωρώντας πως η γνώση αυτών αποτελεί μόλις την αρχή της αναζήτησης και όχι την επιβεβαίωση μιας εξειδίκευσης στην κλασική & τη σύγχρονη μουσική.
Οι συμμετέχοντες θα καθοδηγηθούν στο να διεισδύσουν στον πυρήνα της μουσικής, να κατανοήσουν τον τρόπο κατασκευής και λειτουργίας της και να καλλιεργήσουν μια βαθιά αντίληψη των έργων που θα κληθούν να μελετήσουν και να ερμηνεύσουν.
Για αυτό τον λόγο ολοι οι συμμετέχοντες παρακολουθούν καθημερινά όλο το πρόγραμμα των ενοτήτων, ξεκινώντας απο τα ατομικά μαθήματα οργάνου και καταλήγοντας στην συμμετοχή τους σε ορχηστρικά σύνολα και σύνολα μουσικής δωματίου με στόχο την χαρά της δημιουργίας και την συμμετοχή τους στις συναυλίες του φεστιβάλ.
Στο πρόγραμμα μπορούν να λάβουν μέρος μαθητές όλων των επιπέδων και απόφοιτοι ως ενεργά μέλη ή ακροατές. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας ως προς τους συμμετέχοντες.
Συνθέρμια plus  Junior
Ειδικά διαμορφωμένα προγράμματα ατομικών και ομαδικών μαθημάτων για παιδιά ηλικίας 9-15 ετών: Θεωρητικά, Σύνολα Μουσικής Δωματίου, Πιάνο, Ακκορντεόν, Εγχορδα (βιολί), Ορχηστρικά Σύνολα, Πνευστά (φλάουτο, κλαρινέτο), Εκπαιδευτικά προγράμμα, παρουσιάσεις οργάνων, συναυλίες.
Απευθύνεται στα παιδιά που έχουν ξεκινήσει την ενασχόλησή τους με κάποιο μουσικό όργανο. Δίνεται η δυνατότητα να ανακαλύψουν νέους τρόπους προσέγγισης της μουσικής και να εξερευνήσουν νέους τρόπους επικοινωνίας,συνδιάζοντας τα ατομικά μαθήματα με την χαρά της ομαδικής δημιουργίας. Μέσα απο διαφορετικά ερεθίσματα και δραστηριότητες τα παιδιά θα πειραματιστούν και θα περάσουν αξέχαστες δημιουργικές στιγμές παίζοντας σε μικρά σύνολα, παρακολουθώντας εκπαιδευτικά προγράμματα και συναυλίες, αλλά και συμμετέχοντας σε βιωματικές δράσεις και παιχνίδια που εμπλέκουν τον λόγο με την μουσική και την σύνθεση.
Συνθέρμια plus  Μουσικό Νηπιαγωγείο για παιδιά ηλικίας 5-8 ετών.
Απευθύνεται σε παιδιά που δεν έχουν ξεκινήσει κάποιο μουσικό όργανο ή έχουν την εμπειρία ενός χρόνου ενασχόλησής τους.
Σύμφωνα με τους παιδοψυχολόγους, η ενασχόληση με τη μουσική πρέπει να ξεκινά από την παιδική ηλικία, όταν η ανταπόκριση των παιδιών στους ήχους είναι έμφυτη και αντανακλαστική. Δίνουμε, λοιπόν, την ευκαιρία στους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά τους απασχολημένα κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, εγγράφοντάς τα στα τμήματα του Μουσικού Νηπιαγωγείου.
Μέσα από ειδικά προσαρμοσμένες δραστηριότητες, παιχνίδια και εφαρμογές που έχουν ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας (5-8 ετών), τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με τις βασικές έννοιες της μουσικής, τις νότες και τα μουσικά όργανα. Μέσα από το παιχνίδι, την κίνηση, το τραγούδι και την ακρόαση, το παιδί ξεδιπλώνει τη δημιουργική του πλευρά, μαθαίνει να χαίρεται μέσα από τη μουσική και χαίρεται να μαθαίνει μουσική!
Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά έχουν τη μοναδική ευκαιρία να πάρουν μια γεύση των ήχων των οργάνων, να παρακολουθήσουν συναυλίες, να ανακαλύψουν αν έχουν κλίση προς κάποιο συγκεκριμένο όργανο ή απλώς να περάσουν όμορφα και ευχάριστα δέκα ημέρες μαζί με τους φίλους τους, απασχολούμενα δημιουργικά. Η δράση αυτή φέρνει τα παιδιά σε μια διασκεδαστική πρώτη επαφή με τον υπέροχο κόσμο της μουσικής μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες και ενεργό συμμετοχή σε μικρά σύνολα με εύκολα μουσικά όργανα.
Τα τμήματα είναι ομαδικά και δεν θα υπερβαίνουν τα 10 παιδιά. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας κατά την εγγραφή.
Το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Συνθέρμια plus 2016 περιλαμβάνει: ομιλίες, σεμινάρια και εργαστήρια σύνθεσης, πρόβες εργαστηριακού χαρακτήρα, συναυλίες και σεμινάρια με διακεκριμένους καλλιτέχνες, ημερίδα, παράλληλες εκδηλώσεις και μπορείτε να το δείτε εδώ: πρόγραμμα διεθνούς φεστιβάλ Συνθέρμια plus 2016
Για τις εκδηλώσεις που δεν έχουν είσοδο θα τηρηθεί λίστα εισόδου.
Δηλώσεις συμμετοχής μονο με ηλεκτρονική αίτηση.
Πληροφορίες στην γραμματεία του φεστιβάλ:
Τ|2310-463423 | κ. Καμπουράκη 6944208395, κ.Κοκόρια 6944333401, Ε| synthermia@gmail.com –
W| synthermiagr.weebly.com 
FB| facebook.com/synthermia

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης:http://synthermiagr.weebly.com
Η ιστοσελίδα και οι σελίδες σε Facebook και Twitter θα εμπλουτίζονται συνεχώς με νέο υλικό ώστε να υπάρχει πλήρης ενημέρωση για τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.