Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Σιγοκαίει για 4η ημέρα η φωτιά στο ΣΜΑ Ν.Μηχανιώνας

Χώρος ΣΜΑ Νέας Μηχανιώνας, Δευτέρα 25/7/2016, ώρα 9,45 π.μ.
Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, η φωτιά συνεχίζει να σιγοκαίει στο χώρο γύρω από το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων της Νέας Μηχανιώνας, χωρίς να ενδιαφέρεται κανείς από το Δήμο για την πλήρη κατάσβεσή της, κι ενώ οι κάτοικοι της περιοχής, ιδιαίτερα στη βόρεια Ν.Μηχανιώνα, πέρασαν τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα μία ακόμη άσχημη νύχτα, καθώς με τη φορά του αέρα, ο καπνός είχε εισβάλει και πάλι στα σπίτια τους.

Η πυρκαγιά αναζωπυρώθηκε εκ νέου γύρω στις 8 το πρωί της Δευτέρας στο ρέμα που υπάρχει κάτω από τον ΣΜΑ, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή κίνηση των υπηρεσιών του δήμου Θερμαϊκού για την αντιμετώπισή της. Η φωτιά συνεχίζει να καίει όσα από τα σκουπίδια και τα ογκώδη αντικείμενα δεν είχαν προλάβει να καούν από τη φωτιά της περασμένης Πέμπτης, μεταξύ των οποίων και πλαστικά, με συνέπεια το νέφος το οποίο δημιουργήθηκε εκ νέου, να είναι τοξικό και ιδιαίτερα επικίνδυνο.
Η περιοχή αναζωπύρωσης της φωτιάς στη χαράδρα δίπλα στον ΣΜΑ
Σημειώνεται ότι ο χώρος αυτός, ενώ θα έπρεπε να λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο για τη μεταφόρτωση των απορριμμάτων από τα σκουπιδιάρικα του δήμου αλλά και του ιδιώτη που έχει αναλάβει εργολαβικά το έργο της αποκομιδής, στους τράκτορες, προκειμένου συμπιεσμένα να μεταφερθούν στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, έχει μετατραπεί από τη δημοτική αρχή σε παράνομο σκουπιδότοπο. Ενώ και ιδιώτες, βλέποντας να κατακλύζεται ο χώρος του ΣΜΑ από σκουπίδια, πετάνε εκεί ότι μπάζα ή ογκώδη αντικείμενα διαθέτουν, εξ αιτίας και της πλημμελούς φύλαξης του ΣΜΑ.
Από την καύση των πλαστικών και των χρωμάτων που υπήρχαν πεταμένα στον παράνομο σκουπιδότοπο του ΣΜΑ Μηχανιώνας, απελευθερώνονται επί τέσσερις συνεχείς ημέρες στην ατμόσφαιρα τεράστια νέφη διοξινών και φουρανίων που είναι άκρως επικίνδυνα για την υγεία των ανθρώπων, πρωτίστως δε καρκινογόνα.

Με την ευκαιρία πρέπει να αναφερθεί ότι οι διοξίνες και τα φουράνια, είναι  οικογένειες χημικών ουσιών εξαιρετικά ύποπτες για καρκινογενέσεις, ιδιαίτερα τοξικές για τον άνθρωπο και ανθεκτικές στην βιολογική αποικοδόμηση. Η κύρια αιτία έκλυσης διοξινών από τα καιόμενα απορρίμματα είναι η παρουσία χλωρίου σε αυτά. Μια σημαντική, αν όχι η σημαντικότερη, πηγή χλωρίου είναι τα πλαστικά PVC (πολυβινυλοχλωριδίου). Χιλιάδες τόνοι αυτού του τύπου πλαστικών καταλήγουν κάθε χρόνο στις χωματερές με την μορφή φιαλών νερού, σωλήνων, καλωδίων, μουσαμάδων κτλ.
Μετά την εκπομπή τους στον αέρα, οι διοξίνες καταλήγουν στα νερά, έδαφος, φυτά, και τέλος στα τρόφιμα. Δεδομένου ότι η οικογένεια αυτή των οργανικών ενώσεων είναι εξαιρετικά λιπόφιλη, είναι δυνατό να βιοσυσσωρεύεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στο λιπώδη ιστό των διαφόρων ανωτέρων θηλαστικών και ψαριών.
Βιοχημικές έρευνες, έχουν δείξει πως οι διοξίνες δρουν ως ισχυρές «περιβαλλοντικές ορμόνες».
Όπως και οι φυσικές ορμόνες, οι διοξίνες μπορούν να διαπεράσουν τη μεμβράνη των κυττάρων και να αλλάξουν τη δράση των γονιδίων που ρυθμίζουν τη διαδικασία της ανάπτυξης. 
Ακόμη και απειροελάχιστες συγκεντρώσεις διοξινών μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό και νευρικό σύστημα των οργανισμών. Σε πειραματόζωα, η έκθεση σε διοξίνες έχει προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα τοξικολογικών επιπτώσεων. Μερικές απ' αυτές εμφανίστηκαν σε εξαιρετικά μικρές δόσεις διοξινών, της τάξης των λίγων τρισεκατομμυριοστών του γραμμαρίου.
Χωματουργικό μηχάνημα του Δήμου στο ΣΜΑ Μηχανιώνας
Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (W.H.O.) θεωρεί τις διοξίνες και τα διβενζοφουράνια, ως ισχυρά καρκινογόνες ουσίες, τα μόρια τύπου διοξινών, δε, έχουν καταταγεί από την I.A.R.C. (International Agency for Research on Cancer) ως ανήκοντα στο Group 1 (παράγοντας καρκινογόνος για τον άνθρωπο). 
Διαβάστε περισσότερα για τη φωτιά της Πέμπτης στον ΣΜΑ Μηχανιώνας:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.