Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

To φυσικό αέριο τα επόμενα χρόνια σε Νέα Μηχανιώνα και Επανομή

Νέα δίκτυα φυσικού αερίου, συνολικού μήκους άνω των 250 χιλιομέτρων, σχεδιάζει να δημιουργήσει στα επόμενα χρόνια η Εταιρεία Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Θεσσαλονίκης, με στόχο έως το 2021 να καλύπτει το 70% του πληθυσμού και το δίκτυο να φτάσει σε Νέα Μηχανιώνα και Επανομή.

Η επέκταση θα γ'ινει στις περιοχές για τις οποίες διαθέτει άδεια διανομής, συνδέοντας το δυτικό με το ανατολικό άκρο της πόλης. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της περιόδου 2017-2021, ύψους 32,4 εκατ. ευρώ, που υποβλήθηκε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), το δίκτυο θα επεκταθεί ώστε να καλύψει τις περιοχές Λαγκαδά, Κουφαλίων, Χαλάστρας, Νέας Μεσήμβριας, Τριλόφου, Πλαγιαρίου, Φίλυρου, Χορτιάτη, Βασιλικών, Μηχανιώνας και Επανομής.
Παράλληλα, ήδη από φέτος θα επενδυθούν 8,4 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία δικτύου χαμηλής πίεσης 20 χλμ (συν άλλα 0,18 χλμ μέσης πίεσης) σε περιοχές όπου ήδη υπάρχουν συνδέσεις, αλλά και σε νέες, στους δήμους Δέλτα (Σίνδος και Ιωνία), Παύλου Μελά (Νικόπολη) και Θερμαϊκού (Περαία και Νέοι Επιβάτες).
Με τις επεκτάσεις αυτές, καθώς και ενεργοποιώντας πλήθος κινήτρων για την προσέλκυση περισσότερων καταναλωτών στο δίκτυό της, η εταιρεία θα καταστεί πιο "ετοιμοπόλεμη" και για την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού που συνεπάγεται η επικείμενη απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου. Όπως πάντως διευκρινίστηκε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, την πρώτη της νέας διοίκησης της ΕΠΑ με πρόεδρο τον μηχανικό Βενέτη Μπούρα, «για την υλοποίηση των επενδύσεων απαραίτητες προϋποθέσεις είναι το σταθερό επενδυτικό περιβάλλον και η διασφάλιση της απόδοσης των επενδύσεων σε δίκτυα και συνδέσεις μέσω ενός εύλογου και αποδοτικού μεσοσταθμικού κόστους κεφαλαίου».
Δωρεάν τέλη σύνδεσης και τραπεζική χρηματοδότηση
Πέραν της επέκτασης του Δικτύου, η ΕΠΑ ενεργοποιεί πλήρες "οπλοστάσιο" κινήτρων: από την 1η Ιουλίου και έως τις 31/12/2016 θα παρέχονται "Δωρεάν Τέλη Σύνδεσης" σε όσους επιθυμούν να συνάψουν σύμβαση σύνδεσης και παροχής με το δίκτυο φυσικού αερίου για αυτόνομη θέρμανση (σε υπάρχουσα παροχετευτική στήλη ή συστοιχία μετρητών-κατασκευασμένη έως 31/12/2015) - κεντρική θέρμανση - βιοτεχνική κι επαγγελματική χρήση. Για μια μεγάλη πολυκατοικία η συγκεκριμένη πρόβλεψη σημαίνει την εξοικονόμηση αρκετών χιλιάδων ευρώ.
Επιπρόσθετα, η ΕΠΑ ανακοίνωσε την έναρξη χρηματοδότησης από τα τραπεζικά ιδρύματα για τη μετατροπή της εσωτερικής εγκατάστασης του υποψήφιου πελάτη και τη σύνδεσή της με το δίκτυο φυσικού αερίου. Η συμμετοχή της ΕΠΑ αφορά την πιστοποίηση σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου καθώς και την έκδοση άδειας χρήσης με σκοπό την τελική εκταμίευση του εγκεκριμένου ποσού από την Τράπεζα προς το δικαιούχο. Το προϊόν υπόκειται στους όρους και στις προϋποθέσεις που θέτουν τα τραπεζικά ιδρύματα και στη δράση μπορούν να συμμετέχουν όσοι υπογράψουν σύμβαση σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου αφού πρώτα αξιολογηθεί η σχετική αίτηση από τα κατά τόπους τραπεζικά καταστήματα (για ένα ποσόν της τάξης των 1.000 ευρώ, η ενδεικτική δόση ανέρχεται σε 22 ευρώ μηνιαίως για διάρκεια 60 μηνών, ενώ φτάνει μέχρι και τα 172 ευρώ για εξάμηνη περίοδο εξόφλησης).
Περαιτέρω πτώση στην τιμή του φυσικού αερίου από 1/1/2017
Επιπλέον, από την 1η Ιανουαρίου του 2017 αναμένεται περαιτέρω μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου, καθώς μειώνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται ως καύσιμο θέρμανσης για οικιακή χρήση, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τη διακύμανση των διεθνών τιμών των πετρελαιοειδών. Πρακτικά, αυτό μεταφράζεται σε όφελος προς τον καταναλωτή σε 5,5 λεπτά ανά κυβικό με βάση τις τρέχουσες τιμές.
Και χωρίς αυτά τα κίνητρα πάντως, το φυσικό αέριο φαίνεται ότι αποτελεί ολοένα συχνότερη επιλογή των νοικοκυριών στη Θεσσαλονίκη. Όπως επισήμανε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΕΠΑ, Λεωνίδας Μπακούρας, η εταιρεία υπογράφει πάνω από 700 συμβόλαια για νέες συνδέσεις μηνιαίως, ενώ πολλά νοικοκυριά έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζονται ...για τον χειμώνα. Ενδεικτικό είναι ότι την τελευταία εβδομάδα οι αιτήσεις του είδους σχεδόν τριπλασιάστηκαν.
Για οικονομικούς λόγους επιλέγουν το αέριο εννέα στους δέκα
Το χαμηλό κόστος φαίνεται ότι είναι το ισχυρότερο δέλεαρ για τους καταναλωτές, όπως προκύπτει και από έρευνα της Palmos Analysis για λογαριασμό της ΕΠΑ. Ερωτηθέντες πώς αποφάσισαν να συνδεθούν με το δίκτυο φυσικού αερίου, σχεδόν εννέα στους δέκα καταναλωτές (ποσοστό 88%) δήλωσαν ότι το έκαναν για οικονομικούς λόγους, ενώ οι περισσότεροι εξ αυτών δήλωσαν ότι το οικονομικό όφελος που είχαν από τη στροφή στο φυσικό αέριο ήταν "αρκετό" (37%), "πολύ" (23%) ή έστω λίγο (11%).
Μειωμένες είναι φέτος και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών της ΕΠΑ, αφού το ύψος τους έχει περιοριστεί σε 12,303 εκατ. ευρώ από περίπου 15 εκατ. πέρυσι. Μάλιστα, οι 10.442 από τους καταναλωτές που διέκοψαν τη σύνδεσή τους δεν το έκαναν λόγω αδυναμίας πληρωμής, αλλά για λόγους όπως η διακοπή της ενοικίασης ενός ακινήτου για παράδειγμα. Εξαιτίας οφειλών διακόπηκαν 4.024 συνδέσεις, ήτοι μόλις το 2% του συνόλου.
Επέκταση και στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας;
Στο μεταξύ, το ενδεχόμενο εισόδου της και στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας το 2018 εξετάζει η ΕΠΑ, η οποία θα αξιοποιήσει προς τούτο και την τεχνογνωσία της ιταλικής ΕΝΙ, η οποία συμμετέχει με ποσοστό 49% στο κεφάλαιό της. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, Φεντερίκο Ρέγκολα (Federico Regola), το κυρίαρχο αντικείμενο της ΕΝΙ είναι μεν το φυσικό αέριο, αλλά η εταιρεία πουλάει ηλεκτρικό ρεύμα σε 3 εκατ. πελάτες, οπότε το know-how που διαθέτει σε αυτό το πεδίο θα είναι πολύτιμο για την ΕΠΑ, εφόσον ευοδωθεί ο σχεδιασμός της για την επέκταση και στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα χρόνια.
Προς το παρόν, πάντως, οριστικές αποφάσεις για το θέμα δεν έχουν ληφθεί και το όλο θέμα βρίσκεται ακόμη σε φάση μελέτης, αφού όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ρέγκολα, το να δημιουργήσεις κάτι που έχει σχέση με την ηλεκτρική ενέργεια είναι σαν να δημιουργείς από την αρχή μια εντελώς νέα εταιρεία.
Εν αναμονή των εξελίξεων και όπως ανέφερε ο κ. Μπούρας, έως την 1η Ιανουαρίου του 2017 οι ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, θα προχωρήσουν από κοινού (ως οφείλουν βάσει του νόμου 4336/2015)στον νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό τους. Θα ιδρυθεί νέα ενιαία Εταιρεία Διανομής Αερίου, η ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας και μία Εταιρεία Παροχής Αερίου πανελλαδικής εμβέλειας για τη δραστηριότητα της προμήθειας. Σε αυτήν, την ΕΠΑ, θα στηριχθεί και το κομμάτι της επέκτασης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.