Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Αδυναμία πληρωμής του ΕΝΦΙΑ δηλώνουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι

Όλοι οι ιστορικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης δηλώνουν αδυναμία να ανταποκριθούν στην επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ, καθώς από πέρσι τον Μάιο, όταν διακόπηκε η απαλλαγή που είχαν από την καταβολή του συγκεκριμένου φόρου για τα ακίνητα, στα οποία λειτουργούν τα γραφεία τους, απειλείται ακόμη και η ίδια η υπόστασή τους.

Εκπρόσωποι των συλλόγων και φορέων, οι οποίοι μάλιστα λειτουργούν χωρίς ενίσχυση είτε από την Πολιτεία, είτε από την Αυτοδιοίκηση, παρέστησαν στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας και ζήτησαν τη στήριξη της Περιφέρειας στο αίτημά τους να επανέλθει η ατέλεια σε ό,τι αφορά στον ΕΝΦΙΑ όχι για όλα τα κτήρια ιδιοκτησίας τους, αλλά μόνο για εκείνα στα οποία εδρεύουν, προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, αλλιώς όπως τόνισαν θα αναγκαστούν να βάλουν... λουκέτο.
Σύσσωμο το περιφερειακό συμβούλιο αποφάσισε να στηρίξει το αίτημά τους.
«Θα ήθελα να εξάρω τη συμβολή των πολιτιστικών συλλόγων όχι μόνο στη διατήρηση της παράδοσής μας, αλλά και στην ενίσχυση της συγκράτησης του κοινωνικού ιστού, διότι κατόρθωσαν σε αυτές τις περιόδους κρίσης όχι μόνο να λειτουργούν χωρίς καμιά απολύτως ενίσχυση της Πολιτείας και της Αυτοδιοίκησης, αλλά και να μεταλαμπαδεύουν επιτυχώς στοιχεία της ιστορίας και της παράδοσης του Έθνους μας στις γενιές των Ελλήνων. Τους αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια, όπως και για το γεγονός ότι μέσα από τις δράσεις τους προσπαθούν να βοηθούν και τους συμπολίτες μας που χτυπήθηκαν από την κρίση. Μας βοηθούν ακόμη και στην καθημερινότητα της λειτουργίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην ανάδειξη πολιτιστικών και κοινωνικών ζητημάτων», τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.
Για το αίτημα της ατέλειας από τον ΕΝΦΙΑ ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε: «Θα ήθελα ανεπιφύλακτα να παράσχουμε την αιγίδα μας στην προσπάθειά τους και να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση να αντιληφθεί τη σπουδαιότητα του ρόλου των φορέων πολιτισμού. Αυτό δεν αφορά μόνο στη σημερινή κυβέρνηση, αλλά σε όλες. Με δεδομένη την αδυναμία ενίσχυσής τους από το νόμο, ζητούν κάτι αυτονόητο: Να εξαιρεθεί όχι όλη η περιουσία τους από τον ΕΝΦΙΑ, αλλά τα ακίνητα στα οποία στεγάζονται και λειτουργούν. Να εγκρίνουμε το απόλυτα δίκαιο αίτημά τους και να εκδοθεί επιστολή προς την κυβέρνηση όπου θα φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Περιφέρεια ενώνει τη φωνή της μαζί τους».
Σύμφωνες ήταν και όλες οι παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου, οι οποίες επισήμαναν ότι τουλάχιστον οι έδρες των συλλόγων δεν πρέπει να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ και να τίθεται σε κίνδυνο η λειτουργία των συλλόγων που προσφέρουν σημαντικό έργο για την κοινωνία και τον πολιτισμό, τη διάδοση των παραδόσεων και την προβολή της ιστορίας του Έθνους.


Πηγή: voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.