Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Έργα της Περιφέρειας για το πόσιμο νερό

Με χρηματοδότηση 25 εκατομμυρίων ευρώ «άνοιξε» η πρόσκληση του νέου ΕΣΠΑ για τις υποδομές βελτίωσης ποιότητας και διασφάλισης της ποσότητας του πόσιμου νερού, που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Η πρόσκληση αφορά στους Δήμους, τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης, την ΕΥΑΘ Παγίων και τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης (σύνδεσμοι ύδρευσης και λοιποί φορείς με αρμοδιότητα διαχείρισης πόσιμου νερού), προκειμένου να υποβάλουν τις προτάσεις τους ώστε να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014 – 2020).
Στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού, όπου εντοπίζονται υπερβάσεις στα όρια που προβλέπονται από τη νομοθεσία για τις προδιαγραφές του πόσιμου νερού, η κάλυψη των υδρευτικών αναγκών όπου εντοπίζεται έλλειψη επάρκειας, μέσω της εξοικονόμησης από τον περιορισμό των απωλειών και υπό το πρίσμα της ορθολογικής διαχείρισης και προστασίας των υδάτινων πόρων, αλλά και η κάλυψη των υδρευτικών αναγκών σε παράκτιες περιοχές με αυξημένη τουριστική κίνηση, όπου εντοπίζονται φαινόμενα υφαλμύρωσης των υπόγειων υδάτων, μέσω εγκαταστάσεων αφαλάτωσης.
«Μετά την εξειδίκευση που έγινε για τον άξονα προτεραιότητας του νέου ΕΣΠΑ, που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος και στην προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων, όπου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα διαθέσει συνολικά κονδύλια 33,3 εκ. ευρώ, προχωρήσαμε άμεσα στην έκδοση της πρόσκλησης για τα έργα πόσιμου νερού στην Κεντρική Μακεδονία, με προϋπολογισμό 25 εκ. ευρώ. Στην πρόσκληση περιλαμβάνονται τρεις κύριες παρεμβάσεις, που αφορούν στη διασφάλιση της ποιότητας, τον έλεγχο απωλειών και την επάρκεια του πόσιμου νερού σε όσες περιοχές εμφανίζουν προβλήματα στην Κεντρική Μακεδονία. Με τα έργα που θα υλοποιηθούν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επιχειρεί να δώσει λύσεις σε μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουν διάφορες περιοχές, τόσο σχετικά με την ποιότητα του πόσιμου νερού, όσο και με την ποσότητα, με σεβασμό στο περιβάλλον και ειδικά τους υδάτινους πόρους. Γι’ αυτό καλώ τους δυνητικούς δικαιούχους να υποβάλουν το ταχύτερο τις προτάσεις τους για έργα, που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Κεντρική Μακεδονία, δεδομένου ότι προβλήματα με το πόσιμο νερό έχουν πολλοί Δήμοι στην περιοχή μας», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Οι παρεμβάσεις που προβλέπονται στην πρόσκληση για τα έργα πόσιμου νερού είναι:
Α. Παρεμβάσεις για την διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού.
Παρεμβάσεις που επιλύουν προβλήματα ποιότητας σε δίκτυα ύδρευσης με αποδεδειγμένη (με βεβαίωση από την οικεία Διεύθυνση Υγείας) υπέρβαση των χημικών και μικροβιολογικών παραμέτρων:
• Κατασκευή εγκαταστάσεων επεξεργασίας πόσιμου νερού με τον απαιτούμενο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό.
Β. Παρεμβάσεις ελέγχου απωλειών πόσιμου νερού.
Παρεμβάσεις που εντοπίζουν ή και επιλύουν προβλήματα διαρροών σε δίκτυα ύδρευσης, με τεκμηριωμένες απώλειες νερού στο δίκτυο διανομής:
• Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου διαρροών (τηλεέλεγχος /τηλεχειρισμός) σε υφιστάμενα δίκτυα μεταφοράς και διανομής νερού (π.χ. κεντρικού μετρητικού συστήματος τροφοδοσίας του δικτύου ύδρευσης, συστήματος διαχείρισης της πίεσης του δικτύου ύδρευσης, παρακολούθησης και αυτομάτου ελέγχου των υδραυλικών λειτουργικών παραμέτρων κλπ), σε περιοχές με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων ή τεκμηριωμένα αυξημένη ζήτηση κατά την τουριστική περίοδο.
Γ. Παρεμβάσεις επάρκειας πόσιμου νερού.
Παρεμβάσεις που επιλύουν προβλήματα επάρκειας πόσιμου νερού, με τεκμηριωμένη ανεπάρκεια ποσότητας:
• Κατασκευή εγκαταστάσεων αφαλάτωσης θαλασσινού/υφάλμυρου νερού με τα αναγκαία έργα υδροληψίας και διάθεσης των παραπροϊόντων. Η παρέμβαση εφαρμόζεται αποκλειστικά σε παράκτιες περιοχές.
• Κατασκευή υποδομών αποθήκευσης και διανομής πόσιμου νερού ή αναβάθμιση υφιστάμενων.
• Κατασκευή νέων εξωτερικών δικτύων και έργων επέκτασης υφιστάμενων εξωτερικών δικτύων μεταφοράς πόσιμου νερού από νέες ή υφιστάμενες υδροληψίες, στο κεντρικό φρεάτιο ή στην δεξαμενή υδροδότησης του οικισμού.

• Ανόρυξη νέων ή αναβάθμιση υφιστάμενων υδρευτικών γεωτρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.