Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Μία βόλτα με την "Αλκίππη",τη σκούπα του Θερμαϊκού

του Νίκου Αβουκάτου
Μπιτόνια, κουβάδες, μπουκάλια, σακούλες, ακόμη και παπούτσια ή έπιπλα, επιπλέουν στα νερά του Θερμαϊκού, με τον φωτογραφικό φακό της Greenagenda.gr να καταγράφει τον καθημερινό επιφανειακό καθαρισμό του Κόλπου από το ειδικό αντιρρυπαντικό σκάφος «Αλκίππη».

«Η βιτρίνα της πόλης πρέπει να είναι καθαρή, για αυτό προσπαθούμε καθημερινά μαζί με τον συνάδελφό μου, Δημήτρη Σωτηρέλη, να μαζέψουμε τα επιπλέοντα απορρίμματα που κάνουν αντιαισθητική την εικόνα του παράκτιου μετώπου της παραλίας», επισήμανε ο Βασίλης Μαρνελάκης.
Τα τελευταία δύο χρόνια ο κ. Μαρνελάκης βρίσκεται στο τιμόνι της «Αλκίππης». Ο καθαρισμός εκτείνεται σε τρία ναυτικά μίλια, από την παλιά παραλία έως το Μέγαρο  Μουσικής.
«Ό,τι υπάρχει και επιπλέει το συλλέγουμε. Η κατάσταση, αν και έχει βελτιωθεί σημαντικά, παραμένει δύσκολη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρέπει όλοι μας να  συμβάλουν στη διατήρηση της καλύτερης εικόνας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Δυστυχώς ορισμένοι ασυνείδητοι συμπολίτες μας δεν σταματούν τις κακές τους συνήθειες. Χαρακτηριστικό είναι ότι εκτός από πλαστικά, στο ύψος της Αγίας Σοφίας έχουμε μαζέψει μέχρι και έπιπλα.
Υπάρχουν μέρες, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, που χρειάζεται να πάμε στον χώρο υποδοχής  των απορριμμάτων δύο και τρεις φορές», υπογράμμισε ο κ. Μαρνελάκης.
Ο Δημήτρης Σωτηράκης βρίσκεται στο ίδιο πόστο εδώ και επτά χρόνια. Με την απόχη του συμβάλλει σημαντικά στον επιφανειακό καθαρισμό του Θερμαϊκού Κόλπου.
Σύμφωνα με στοιχεία από τη North Aegean Slops η ποσότητα που περισυλλέχθηκε κατά τον καθαρισμό τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο ανήλθε συνολικά στα 130 κυβικά μέτρα  ενώ πέρσι το ίδιο χρονικό διάστημα συλλέχθηκαν 125 κυβικά μέτρα (τον περασμένο Απρίλιο υπήρχε κενό στις χορηγίες και το σκάφος δεν έκανε καθαρισμό).
Το «Αλκίππη» βγαίνει για την περισυλλογή των απορριμμάτων έξι φορές την εβδομάδα, για έξι ώρες ημερησίως, ενώ σε έκτακτες περιπτώσεις μπορεί να βγει και δύο φορές στη διάρκεια της ημέρας. Σε περίπτωση που απαιτηθεί, γίνεται ευρύτερος καθαρισμός, από την Αγία Τριάδα, το Δέλτα του Αξιού και του Αλιάκμονα.
Πηγή: http://greenagenda.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.