Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Συγκέντρωση υλικού για τον ιστορία του δήμου Δέλτα

Τη συμβολή των κατοίκων της Χαλάστρας και της ευρύτερης περιοχής αλλά και το ρόλο της Σίνδου στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912, επιχειρεί να αναδείξει ο Δήμος Δέλτα, συγκεντρώνοντας υλικό για την περιοχή από τον Μακεδονικό Αγώνα μέχρι την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Μετά την περσινή γιορτή των Ελευθερίων της Χαλάστρας όπου βραβεύτηκαν οι απόγονοι 5 εκ των πρωτεργατών στο στήσιμο της γέφυρας του ποταμού Αξιού, στις 22 Οκτωβρίου 1912, ώστε να περάσει ο ελληνικός στρατός, να φτάσει πρώτος και να απελευθερώσει τη Θεσσαλονίκη, φέτος σχεδιάζεται ακόμη πιο λαμπρός εορτασμός (το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί εν καιρώ).
Ήδη έχει ξεκινήσει η συγκέντρωση αρχειακού υλικού σχετικά με τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, από το Μακεδονικό Αγώνα μέχρι και την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (φωτογραφίες, κείμενα, μαρτυρίες, ηχογραφημένο υλικό, σχέδια, ζωγραφιές, κειμήλια κ.ά.). Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε μια ομάδα εργασίας με επικεφαλής το Δήμαρχο Ευθύμιο Φωτόπουλο, στην οποία συμμετέχουν η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαριάνθη Δημοπούλου, ο Αντιδήμαρχος Βαλάντης Παπαγεωργίου, ο πρώην δήμαρχος Χαλάστρας Γρηγόρης Χαντές, ο ερευνητής Θεόδωρος Γκλαβέρης, ο απόγονος του Μακεδονομάχου Λέτσιου Αλέξανδρος Αναγνωστόπουλος, ενώ συνεργάζονται έγκριτοι μελετητές της τοπικής ιστορίας.  
«Η ιστορία του τόπου μας είναι το πιο ισχυρό ενοποιό στοιχείο για την τοπική κοινωνία. Ιδίως όταν συνδέεται άρρηκτα με το Μακεδονικό Αγώνα, το πέρασμα του ποταμού Αξιού από τον ελληνικό στρατό και την παράδοση της Θεσσαλονίκης από τον Ταχσίν Πασά στους Έλληνες.
»Ουσιαστικά, η ‘‘διαδικασία’’ της απελευθέρωσης ξεκινά μετά τη μάχη των Γιαννιτσών, με την είσοδο του ελληνικού στρατού στη Χαλάστρα, ενώ το θέατρο των διαπραγματεύσεων και της πορείας των Ελλήνων, είναι η Κουλιακιά και το Τεκελί, δηλαδή η Χαλάστρα και η Σίνδος. Οι κάτοικοι της Κουλιακιάς βοήθησαν αποφασιστικά τον ελληνικό στρατό να περάσει τον φουσκωμένο Αξιό και μπει πρώτος απελευθερωτής στη Θεσσαλονίκη, ενώ στο κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού της Σίνδου αναγγέλθηκε η παράδοση της πόλης από τον Ταχσίν Πασά στον ελληνικό στρατό.
»Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε τη συμβολή της περιοχής μας στο μεγάλο γεγονός και να τιμήσουμε τους κατοίκους για την ανιδιοτελή προσφορά τους» δηλώνει ο Δήμαρχος Δέλτα Ευθύμιος Φωτόπουλος. «Ο Δήμος Δέλτα διέθετε πάντοτε δημιουργικές δυνάμεις, που εκείνη τη δύσκολη ιστορικά περίοδο έδωσαν νου και ψυχή για την πατρίδα. Καλώ όλους τους συνδημότες να συμβάλλουν με όποιον τρόπο μπορούν στην προσπάθεια αυτή για την ανάδειξη του τόπου που αγαπάμε, για το καλό του Δήμου Δέλτα» συμπληρώνει.  


  • Το υλικό που θα αποσταλεί ή θα παραδοθεί στο Δήμο θα ψηφιοποιηθεί και θα επιστραφεί άμεσα στον κάτοχο, ενώ το όνομα του κατόχου θα συνοδεύει το υλικό σε κάθε μορφής αξιοποίησής του (εκθεσιακή, έκδοση λευκώματος, δημιουργία ντοκιμαντέρ κλπ).
  • Το υλικό μπορεί να αποστέλλεται ψηφιακά, είτε στο email dimosdeltapress@gmail.com είτε στη σελίδα facebook του Δήμου https://www.facebook.com/dimosdelta, αναφέροντας στοιχεία για το υλικό, το όνομα και το τηλέφωνο του κατόχου.
  • Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τη συλλογή υλικού, μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά στο 2310-797411 εσ. 128 & ηλεκτρονικά στο dimosdeltapress@gmail.com.      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.