Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Τοξικό νέφος Ν.Μηχανιώνας: Μία από τις ερωτήσεις που εκνεύρισαν τον δήμαρχο κ. Μαυρομάτη

Παραθέτουμε στη συνέχεια τη μία από τις ερωτήσεις που υπέβαλε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την Τετάρτη 27 Ιουλίου, η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» σχετικά με το τοξικό νέφος που επί 4ήμερο είχε γίνει εφιάλτης για τους κατοίκους της Νέας Μηχανιώνας, μετά την πυρκαγιά στον ΣΜΑ. Ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ.Μαυρομάτης δεν απάντησε εάν προτίθεται να καταθέσει μήνυση κατ’ αγνώστων για τους υπαίτιους της φωτιάς κι αυτούς που μετέτρεψαν σε παράνομη χωματερή το χώρο του ΣΜΑ.

«Έτσι τον βρήκαμε το χώρο, γεμάτο σκουπίδια, όταν αναλάβαμε την 1η Σεπτεμβρίου 2014», δικαιολογήθηκε ο δήμαρχος. Χωρίς να πει λέξη γιατί αυτά τα δύο χρόνια δεν έκανε η διοίκησή του το παραμικρό για την απομάκρυνση αυτών των σκουπιδιών, γεγονός που ενθάρρυνε διαφόρους να ρίχνουν εκεί απορρίμματα και ογκώδη αντικείμενα.
Όπως δήλωσε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος, αν μέσα στις επόμενες ημέρες δεν καταθέσει μήνυση η δημοτική αρχή κατά των άγνωστων δραστών, τότε θα το πράξη αυτό η δημοτική του παράταξη, υποβάλλοντας μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης της «Συμπολιτείας» για το θέμα του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Νέας Μηχανιώνας, έχει ως εξής:

«ΕΡΩΤΗΣΗ
Ερωτάται η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού εάν προτίθεται να καταθέσει στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης μήνυση κατ’ αγνώστων για την μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016 στον παράνομο σκουπιδότοπο ο οποίος λειτουργεί δίπλα στον «προσωρινό» Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη Νέα Μηχανιώνα και η οποία επί τετραήμερο τουλάχιστον που συνεχίζονταν, είχε κάνει εφιαλτική τη ζωή των κατοίκων, καθώς το δύσοσμο επικίνδυνο τοξικό νέφος είχε καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της όμορφης πολιτείας. 
Θεωρούμε ότι με την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, θα πρέπει να ζητείται ο εντοπισμός των υπαιτίων:
1.    Για την εκδήλωση της πυρκαγιάς και αν αυτή τέθηκε από δόλο
2.    Για την απόρριψη σκουπιδιών και ογκωδών αντικειμένων στην περιοχή γύρω από τον ΣΜΑ Μηχανιώνας, με συνέπεια να έχει δημιουργηθεί εκεί παράνομη χωματερή, κάτι που απαγορεύεται αυστηρά από τους ελληνικούς νόμους αλλά και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θέλουμε να δηλώσουμε ότι στην περίπτωση που δεν κατατεθεί από τον Δήμο Θερμαϊκού στην Εισαγγελία μηνυτήρια αναφορά γιαυτή την οικολογική καταστροφή, τότε αυτό θα το πράξει η δημοτική μας παράταξη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού».
Όπως θα σας είναι ήδη γνωστό, από την τετραήμερη και πλέον πυρκαγιά στον ΣΜΑ Μηχανιώνας, καίγονταν μεταξύ των άλλων και πλαστικά (μπουκάλια νερού, πλαστικά PVC, τάπερ πλαστικά, σωλήνες, μουσαμάδες, είδη οικιακής χρήσεως κ.α.), με συνέπεια το νέφος το οποίο δημιουργήθηκε, να είναι τοξικό και ιδιαίτερα επικίνδυνο και με τη φορά του ανέμου, να φτάνει στα σπίτια των κατοίκων.
 Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ): «Βιοχημικές και τοξικολογικές μελέτες οι οποίες έλαβαν χώρα τόσο σε πειραματόζωα όσο και σε ομάδες ανθρώπων που είχαν υποστεί υψηλή έκθεση σε διοξίνες, κατέδειξε οι τοξικές αυτές ουσίες είχαν ένα ευρύ φάσμα βλαπτικών επιδράσεων όπως τοξικότητα στο ανοσολογικό, ενδοκρινολογικό και νευρικό σύστημα ενώ σχετίζονται με γενετικές ανωμαλίες στις ανδρικές ορμόνες, και δεισλειτουργίες του θυρεοειδούς αδένα. Περαιτέρω, υπάρχει η δυνατότητα εισόδου των διοξινών μέσω του πλακούντα και στο έμβρυο εγκύων γυναικών δημιουργώντας γενετικές ανωμαλίες».

 Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (W.H.O.) θεωρεί τις διοξίνες και τα διβενζοφουράνια, ως ισχυρά καρκινογόνες ουσίες, ενώ τα μόρια διοξινών, έχουν καταταγεί από τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο I.A.R.C. (International  Agency  for  Research  on
 Cancer), ανάμεσα στους πιο επικίνδυνους καρκινογόνου παράγοντες για τον άνθρωπο.

Κατόπιν όλων αυτών, καλούμε τη δημοτική αρχή να προχωρήσει άμεσα στην εξυγίανση του χώρου του ΣΜΑ, την απομάκρυνση όσων απορριμμάτων δεν πρόλαβαν να καούν από τη φωτιά και τη λήψη αυστηρών μέτρων, με τη φύλαξη επί 24ώρου βάσεως του χώρου, για την αποτροπή στο μέλλον παρόμοιων φαινομένων
 
                                                                        Περαία 27 Ιουλίου 2016
                                                              Για τη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού»
                                                                        Σπύρος Κουζινόπουλος
                                                                        Θοδωρής Ζδούκος
                                                                        Γιάννης Τσακμάκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.