Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Σε ποιές χώρες της Ε.Ε. προωθήθηκαν πρόσφυγες από την Ελλάδα

Σοβαρή καθυστέρηση παρατηρείται από τους Ευρωπαίους "εταίρους" μας στο θέμα της προώθησης των 53.000 προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα, προς τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ε.Ε., ενώ ακόμη και η Κομισιόν σε νέα έκθεσή της, διαπιστώνει ότι δεν είναι ικανοποιητικά τα αποτελέσματα υλοποίησης του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων, τα οποία καταγράφει από τα μέσα Μαρτίου έως σήμερα.

Συνολικά, στη διάρκεια του τελευταίου μήνα έχουν μετεγκατασταθεί στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. 615 πρόσφυγες από την Ελλάδα και 530 από την Ιταλία. Και από αυτούς πήραν μόλις 37 πρόσφυγες η Γερμανία, 48 η Ολλανδία, 2 η Βουλγαρία, 6 η Κύπρος κ.α.. Τους περισσότερους πρόσφυγες πήραν από τη χώρα μας η Γαλλία (242), η Φινλανδία (111), η Πορτογαλία (89), ενώ δεν πήραν κανέναν απολύτως πρόσφυγα τα … «φιλέσπλαχνα» κράτη-μέλη της Ε.Ε. Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Κροατία, Δανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ισπανία και Σουηδία.
Στην ίδια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καταγράφεται πρόοδος στην εφαρμογή του προγράμματος επανεγκατάστασης, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Παράλληλα, η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να ανταποκριθούν επειγόντως στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για επιμερισμό ευθυνών στο προσφυγικό.
Όσον αφορά το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, στην έκθεση επισημαίνεται ότι απέτυχε ο στόχος μετεγκατάστασης τουλάχιστον 6.000 ατόμων που τέθηκε πριν από ένα μήνα. Αντ’ αυτού, μόνο 208 άτομα μετεγκαταστάθηκαν από τα μέσα Μαρτίου έως σήμερα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό μετεγκαταστάσεων, από Ελλάδα και Ιταλία, σε 1.145. Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι «μόνο λίγα κράτη μέλη της ΕΕ» ανέλαβαν προσπάθειες μετεγκατάστασης και τονίζει ότι αν όλα τα κράτη-μέλη ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι στόχοι μετεγκατάστασης είναι επιτεύξιμοι. 
Ειδικότερα για την Ελλάδα, η Κομισιόν σημειώνει ότι 35.000 έως 40.000 άτομα που βρίσκονται στη χώρα είναι επιλέξιμα για μετεγκατάσταση. Ταυτοχρόνως, καλεί τα κράτη μέλη να αυξήσουν δραστικά τις προσπάθειες μετεγκατάστασης, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να αποτραπεί η επιδείνωση της κατάστασης στην Ιταλία, όπου οι μεταναστευτικές ροές αυξάνονται συνεχώς.  
«Τα κράτη μέλη πρέπει να εκπληρώσουν επειγόντως τις πολιτικές και νομικές τους δεσμεύσεις για τη μετεγκατάσταση ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας από την Ελλάδα και την Ιταλία. Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Οι προσπάθειες μετεγκατάστασης πρέπει να αυξηθούν θεαματικά για να αντιμετωπιστεί η επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα και να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης στην Ιταλία», δήλωσε ο επίτροπος μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος. 
Όσον αφορά το πρόγραμμα επανεγκατάστασης, στην έκθεση επισημαίνεται ότι από τις 20 Ιουλίου 2015 επανεγκαταστάθηκαν 5.677 εκτοπισμένα άτομα που χρήζουν προστασίας σε 15 χώρες. Επίσης, ότι σε συνέχεια της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016, οι περισσότερες από τις περίπου 16.800 θέσεις που απομένουν ακόμη στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος αναμένεται να διατεθούν για την επανεγκατάσταση ατόμων από την Τουρκία.  
Υπενθυμίζεται, ότι στις 21 Μαρτίου 2016, η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για τη διάθεση 54.000 επιπλέον θέσεων επανεγκατάστασης ή άλλων μορφών νόμιμης εισόδου μεταναστών από την Τουρκία, που είχαν αρχικά προβλεφθεί για μετεγκατάσταση. Η ΕΕ και η Τουρκία συμφώνησαν στις 18 Μαρτίου 2016 ότι για κάθε Σύρο που γίνεται εκ νέου δεκτός στην Τουρκία μετά την παράτυπη άφιξή του στα ελληνικά νησιά, θα επανεγκαθίσταται ένας Σύρος από την Τουρκία.  
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, από τις 4 Απριλίου 2016, που εφαρμόζεται ο μηχανισμός "ένας προς έναν", επανεγκαταστάθηκαν 37 Σύροι στη Γερμανία, 11 στη Φινλανδία και 31 στις Κάτω Χώρες.

Αναλυτικά, πόσοι έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα και την Ιταλία, έπειτα από την υιοθέτηση αυτού του πλάνου:

 Πόσους πρόσφυγες είχε δεσμευθεί να πάρει κάθε χώρα από την Ελλάδα (τέταρτη στήλη) και για πόσους έχουν υλοποιηθεί αυτή η υπόσχεση (τρίτη στήλη):


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.