Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Σειρά εκδηλώσεων στο Θερμαϊκό για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας

Σειράς εκδηλώσεων οι οποίες έχουν άμεση σχέση με τη Θάλασσα, διοργανώνει το μήνα Μάιο το ΔΗΠΠΑΚΥΘ του Δήμου Θερμαϊκού, στο πλαίσιο εορτασμού της Ευρωπαϊκής ημέρας Θάλασσας για το 2016.

H 20η Μαΐου έχει καθιερωθεί με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως «Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα», με στόχο να τονίσει το σημαντικό ρόλο που παίζουν οι ωκεανοί και οι θάλασσες στην καθημερινή ζωή των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Ευρωπαϊκή προσπάθεια για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παγκόσμια Ημέρα Θάλασσας και Ναυτιλίας λαμβάνει χώρα σε διαφορετική πόλη – λιμάνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ∙ φέτος θα γίνει στην πόλη Τurku της Φινλανδίας. Οι δράσεις, θα αποτελέσουν μέρος του συνεδρίου, στο section «Events in Europe», αφού αξιολογήθηκαν θετικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της γαλάζιας ανάπτυξης. http://ec.europa.eu/maritimeaffairs/maritimeday/en/events-in-europe

Το Τμήμα Πολιτισμού του ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ. καλεί όλους τους δημότες, μικρούς και μεγάλους να επισκεφτούν  τις παρακάτω περιοχές, οι οποίες θα είναι επισκέψιμες  για το κοινό, με ελεύθερη είσοδο, σε μια γιορτινή γαλάζια ατμόσφαιρα θάλασσας!

ΜΑΙΟΣ 2016 - ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ (ΔΡΑΣΕΙΣ) ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ:
8 & 9 /05 – ΜΕΓΑΛΟ ΕΜΒΟΛΟ – ΦΑΡΟΣ, Αγγελοχωρίου
 (Κυριακή 8 Μαΐου - Ανοιχτό για το κοινό - 9:00 - 13:00
Δευτέρα 9 Μαΐου  - Επισκέψιμος ο χώρος  για τα σχολεία -9:00 - 13:00)
Σκοπός της δράσης είναι να δοθεί η δυνατότητα στους δημότες μικρούς και μεγάλους  να γνωρίσουν το Φαρικό σύστημα της Ελλάδας. Η παρούσα προσπάθεια αποσκοπεί στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των Φάρων.

13/05 – ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ – Αγγελοχώρι  Ανοιχτό για το κοινό από τις 10:00 - 12:00
 Ο επισκέπτης ξεναγείται και μαθαίνει τη διαδικασία παραγωγής αλατιού.

22/05 – ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟΝ ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟ – Επανομή  (Οικογενειακή Ξενάγηση)
Eνημερωτική Περιβαλλοντολογική ξενάγηση στη λιμνοθάλασσα της Επανομής. Μαθαίνουμε για τη πανίδα, τη χλωρίδα της περιοχής και  την αναγκαιότητα της προστασίας της λιμνοθάλασσας.
Συνάντηση στις 10:00 στο   κτήμα του Καραγκιόζη, στο τέρμα των λεωφορείων  - περιοχή Πάλιουρα Επανομής. Ξενάγηση και εξερεύνηση στον μικρό υδροβιότοπο της κοντινής περιοχής της Πάλιουρας και  μετά επίσκεψη στις Αλυκές του Αγγελοχωρίου. Θα ακολουθήσει οικολογικό παιχνίδι για τους μικρούς μας φίλους!

28/05 - «ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΞΕΧΝΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΚΡΟΓΙΑΛΙ...» Γ. Σεφέρης
Άμμο-κατασκευές στους  Νέους Επιβάτες. Περιμένουμε μικρούς και μεγάλους φίλους να δημιουργήσουν γλυπτά με την άμμο. Μια δράση με στόχο να αφυπνίσει την ευαισθησία του πολίτη μέσα από μια καλλιτεχνική προσέγγιση, μια ειρηνική διαδήλωση για την προστασία της Θάλασσας.
Η δράση θα ξεκινήσει στις 18:30 στην παραλία μπροστά στην κεντρική πλατεία του Μπαξέ.

29/05 – ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΗΧΑΝΟΤΡΑΤΑ!  Λιμάνι Ν. Μηχανιώνας (ΤΟΠΙΚΗ ΔΡΑΣΗ)
 Υποδοχή  κοινού από τις  10:30 - 12:30 - ξενάγηση στην Ανεμότρατα
Το συγκεκριμένο project δίνει την ευκαιρία στα νέα παιδιά να ενημερωθούν για την λειτουργία της μηχανότρατας και τους σωστούς τρόπους ψαρέματος. Ο σωστός τρόπος ψαρέματος και η προστασία της Θάλασσας είναι αρχές τις οποίες πρέπει για τις σεβαστούμε. Επαγγελματίες του είδους θα ενημερώσουν τον τρόπο λειτουργίας της μηχανότρατας, τους κινδύνους και τους φυσικούς κανόνες που υπάρχουν. Το πάθος και η αγάπη των ψαράδων για τη θάλασσα τους είναι ο βασικός παράγοντας για την επιλογή των συγκεκριμένων ομιλητών.  
Στόχος είναι οι «Ευρωπαϊκές Ημέρες Θάλασσας» να αποτελέσουν σημείο αναφοράς για το Δήμο μας  και φιλοδοξούμε να γίνει θεσμός για την περιοχή  μας.

Επιμέλεια & πληροφορίες για τις δράσεις: 
ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ. – Τμήμα Πολιτισμού, 23923.30363, Ανδρονίκη Ράπτη
& Αγγελική Ταβάγειου : 6955.488.314

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.