Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Η Καλαμαριά έστειλε ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς!

Σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο του  Δημοτικού  Θέατρου Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η μεγάλη συναυλία που οργάνωσε η Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς σε συνεργασία και με τη στήριξη της «Ανοιχτής Πόλης» και της δομής αλληλεγγύης «Το Καλαθάκι» αφιερωμένη στους πρόσφυγες με σκοπό την ενίσχυσή τους.

Οι ήχοι από την ποντιακή λύρα, την άρπα, το πιάνο, το μπουζούκι, και οι φωνές των μεμονωμένων τραγουδιστών και της χορωδίας «Οι Φίλοι της Όπερας» κατέκλυσαν το χώρο δημιουργώντας μία μουσική πανδαισία με τη διεύθυνση και  καθοδήγηση του Σαράντη Κασσάρα.
Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε η Άννα Ομηρίδου, δημοσιογράφος στην ΕΤ-3 που καλύπτει το ρεπορτάζ γύρω από την Ειδομένη, η οποία, στη συνέχεια,  αναφέρθηκε δημόσια στις εμπειρίες της  τονίζοντας ότι «στην Ειδομένη γράφεται ιστορία».
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο επικεφαλής της ΡΕΚΚ Μανόλης Λαμτζίδης, ο οποίος τόνισε ότι «η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι “α λα καρτ” , μόνο για Έλληνες” , ότι «το ανοιχτόκαρδο «ναι» που λέει ο ελληνικός λαός στους πρόσφυγες πρέπει να μεταφραστεί σε δομές φιλοξενίας και διαμονής των χιλιάδων προσφύγων με αξιοπρεπείς όρους με σχέδιο, συνέπεια και μεθοδικότητα».
Συνέδεσε την κατάσταση των προσφύγων από τον Πόντο, Μικρά Ασία και Ανατολική Θράκη το 1922-1924 με τη κατάσταση των σημερινών προσφύγων και ζήτησε δημόσια ό,τι έχει απομείνει από τα «Απολυμαντήρια» της παραλίας της Καλαμαριάς να κηρυχθεί με πρωτοβουλία του Δήμου Καλαμαριάς «προσκυνήματος τόπος» αφιερωμένος στη δραματική πορεία χιλιάδων προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στη Μακεδονία το 1922-1924.
Τέλος, υπογράμμισε ότι η ΡΕΚΚ με συνεχείς πρωτοβουλίες έχει επιδείξει εξίσου  ενεργό ενδιαφέρον και για τους Έλληνες που υποφέρουν με προτάσεις (Τοπική Κάρτα Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και δράσεις (διανομή εποπτικού υλικού στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Διαβατών και σε δημοτικά του Δήμου Καλαμαριάς) .
Κατέληξε τονίζοντας: «Ποτέ πια πόλεμος, ποτέ πια προσφυγιά! Γιατί ο πόλεμος γεννάει την προσφυγιά»!
Ακολούθησε χαιρετισμός της Κατερίνας Νοτοπούλου εκπροσώπου της «Ανοιχτής Πόλης» και της δομής «Το Καλαθάκι» και αναφέρθηκε στις δράσεις αλληλεγγύης γενικά της δομής «Το Καλαθάκι», στη σημασία της παρουσίας  της και  στη συμβολή της στην  αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης.
Συγκίνηση προξένησε ο χαιρετισμός που απηύθυνε ένας από τους προσκεκλημένους παρευρισκόμενους πρόσφυγες που φιλοξενούνται με τις οικογένειές τους στα Διαβατά, ο οποίος καταχειροκροτούμενος, ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρόσκληση και τον Ελληνικό λαό για τη φιλοξενία και ζήτησε τη συμπαράσταση του «φίλου Ελληνικού λαού». 
Χαιρετισμούς με ευχές για επιτυχία  απέστειλαν οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλος Μηταφίδης  και Β΄ Θεσσαλονίκης Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος τόνισε ότι «…ο σκοπός της εκδήλωσης είναι ιδιαίτερα σημαντικός..»
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης , Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Βουλευτής Α Θεσσαλονίκης Νίκος Παρασκευόπουλος  απαντώντας στην πρόσκληση που του στάλθηκε έδωσε συγχαρητήρια σε όλους τους  οργανωτές, ευχόμενος  «…καλη συνέχεια στις ωραίες πρωτοβουλίες….»
Ο Δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Θεοδόσης Μπακογλίδης , ο οποίος παρευρέθηκε στη συναυλία απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό συγχαίροντας τους διοργανωτές ενώ παρουσίασε τις δράσεις του Δήμου στον τομέα αυτό συνδέοντάς τις  με τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης.
Στην εκδηλωση παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Βαλεργάκης.

Ακολούθησε το μουσικό κομμάτι της εκδήλωσης που καθήλωσε στην κυριολεξία τους θεατές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.