Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Επτά τραυματίες πρόσφυγες στην Ειδομένη από την επίθεση των αστυνομικών αρχών της ΠΓΔΜ

Συνολικά επτά τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Κιλκίς από την άγρια σημερινή επίθεση των αστυνομικών αρχών της ΠΓΔΜ κατά των προσφύγων, στην Ειδομένη.

Σύμφωνα με τον εκτελούντα χρέη διοικητή του νοσοκομείου Κιλκίς Αιμίλιο Σάτσογλου, οι τρεις από τους επτά έχουν ήδη επιστρέψει στον καταυλισμό, ενώ εκτιμάται από τους γιατρούς και η κατάσταση των υπολοίπων, χωρίς ωστόσο να εμπνέει ανησυχία.
Υπενθυμίζεται, ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τριακόσια περιστατικά, στην Ειδομένη, εξαιτίας των επεισοδίων, που ξέσπασαν γύρω στις 11:30 το πρωί. Απ' αυτά, τα 200 ήταν αναπνευστικά, 34 άτομα έχουν ανοιχτές πληγές και 30 φέρουν τραύματα από σφαίρες καουτσούκ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν όλη τη μέρα, συνεχίζονταν οι ρίψεις δακρυγόνων στον αυτοσχέδιο καταυλισμό στην Ειδομένη, σε μια προσπάθεια να διαλυθεί η συγκέντρωση περίπου 200 προσφύγων, που παραμένουν μπροστά από τον φράκτη, στα σύνορα Ελλάδας- ΠΓΔΜ, όπου ξεκίνησαν στις 11.30 το πρωί επεισόδια.
Οι αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ έριχναν νερό με υδροβόλο όχημα και εκσφενδονίζουν δακρυγόνα αρκετά μέτρα μέσα στο ελληνικό έδαφος, με κίνδυνο να πάρει φωτιά κάποια από τις σκηνές που είναι δίπλα στον φράχτη, ενώ συνεχίζεται και η ρίψη χειροβομβίδων κρότου λάμψης.
Η ατμόσφαιρα στην περιοχή ήταν αποπνικτική, εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης χημικών στη διάρκεια των συμπλοκών. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ενίσχυσαν την παρουσία τους και συνολικά 25 άτομα -προσωπικό και γιατροί - σε τρεις ομάδες, βοηθούν όσους προσέρχονται στα ιατρεία.

Τι λέει η ΠΓΔΜ 
Τρεις ομάδες μεταναστών, αποτελούμενες από 500 έως 700 άτομα, τα οποία βρίσκονται εδώ και αρκετό καιρό στον άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης, προσπάθησαν σήμερα να περάσουν παράνομα και με τη βία στο έδαφος της ΠΓΔΜ, ανέφερε αρμόδιος παράγοντας από το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων της ΠΓΔΜ.
Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, οι πρόσφυγες και μετανάστες προσπάθησαν να εισέλθουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ από τρία διαφορετικά σημεία, προκαλώντας φθορές στον προστατευτικό φράχτη.
Από το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ (στο οποίο υπάγεται η αστυνομία) ανέφεραν ότι ομάδες προσφύγων και μετανάστες από τον καταυλισμό στην Ειδομένη προσπάθησαν να κόψουν ορισμένα σημεία του αγκαθωτού φράχτη και έριξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ, οι οποίες αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να τους απωθήσουν.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, η κατάσταση, στην παρούσα φάση, είναι υπό έλεγχο.
Από το πρωί εκατοντάδες πρόσφυγες άρχισαν να συγκεντρώνονται στη σιδηροδρομική γραμμή, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ. Η ένταση ξεκίνησε γύρω στις 11.30 το πρωί, όταν πενταμελής αντιπροσωπεία τους κινήθηκε προς τον φράκτη, στην πλευρά της ΠΓΔΜ και επιχείρησε να διαπραγματευτεί με τις αστυνομικές αρχές της γειτονικής χώρας, προκειμένου να τους επιτραπεί να περάσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα, περίπου 500 πρόσφυγες κινήθηκαν προς τον φράκτη, εξωτερικά των σιδηροδρομικών γραμμών και ακολούθησε διαμαρτυρία, ενώ από την πλευρά της αστυνομικών αρχών της ΠΓΔΜ ξεκίνησε η ρίψη δακρυγόνων.
Τραυματισμούς προσφύγων στην Ειδομένη από σφαίρες καουτσούκ αναφέρουν μέλη των Γιατρών των Χωρίς Σύνορα, που τις τελευταίες ώρες, κι ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη τα επεισόδια ανάμεσα σε πρόσφυγες και δυνάμεις της αστυνομίας της ΠΓΔΜ, έχουν περιθάλψει δεκάδες γυναίκες, άνδρες και παιδιά.
«Τα περισσότερα από τα περιστατικά σχετίζονται με αναπνευστικά προβλήματα, που προκαλεί η χρήση χημικών, αλλά έχουμε και κάποιους τραυματισμούς, που μας δείχνουν ότι χρησιμοποιήθηκαν σφαίρες από καουτσούκ», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μέλος των ΓΧΣ, διευκρινίζοντας ότι σοβαρός τραυματισμός δεν έχει καταγραφεί, αν και σε 2 ή 3 περιπτώσεις χρειάστηκε διακομιδή τραυματιών με το ΕΚΑΒ.
Σύμφωνα με τις ελληνικές αστυνομικές αρχές τα επεισόδια ανάμεσα στους πρόσφυγες και τις αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ συνεχίζονται, με κάποια διαστήματα ηρεμίας ανάμεσα. «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμη για εκτόνωση, η κατάσταση είναι σε εξέλιξη», ανέφεραν εκπρόσωποι της αστυνομίας, διευκρινίζοντας ότι κοντά στον φράκτη βρίσκονται άλλοτε δεκάδες, άλλοτε εκατοντάδες άτομα και όποτε ρίχνουν πέτρες και αντικείμενα προς την πλευρά των Σκοπίων τους «απαντούν» με τη χρήση χημικών.
Νωρίτερα, οι πρόσφυγες είχαν προσπαθήσει να ρίξουν τον φράκτη και να περάσουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Όταν σε κάποια σημείο το κατάφεραν οι αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ τους απώθησαν, πίσω προς την ελληνική πλευρά. Σχετικά με το ενδεχόμενο οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ να πέρασαν, στη διάρκεια της επιχείρησης αυτής, σε ελληνικό έδαφος, από την ελληνική αστυνομία διευκρινίζεται ότι ο φράκτης δεν βρίσκεται ακριβώς στην οριογραμμή των συνόρων, αλλά δύο μέτρα πιο πίσω, στο έδαφος της ΠΓΔΜ, άρα είχαν περιθώριο να κινηθούν.
Σημειώνεται ότι χθες μοιράστηκε στους πρόσφυγες φυλλάδιο γραμμένο στην αραβική γλώσσα, καλώντας τους να επιχειρήσουν μαζικά να περάσουν τα σύνορα. Από τις 10 το πρωί εκατοντάδες πρόσφυγες άρχισαν να συγκεντρώνονται στη σιδηροδρομική γραμμή, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ. Η ένταση ξεκίνησε γύρω στις 11.30 το πρωί, όταν πενταμελής αντιπροσωπεία τους κινήθηκε προς τον φράκτη, στην πλευρά της ΠΓΔΜ και επιχείρησε να διαπραγματευτεί με τις αστυνομικές αρχές της γειτονικής χώρας, προκειμένου να τους επιτραπεί να περάσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα, περίπου 500 πρόσφυγες κινήθηκαν προς τον φράκτη, εξωτερικά των σιδηροδρομικών γραμμών και ακολούθησε διαμαρτυρία, ενώ από την πλευρά της αστυνομικών αρχών της ΠΓΔΜ ξεκίνησε η ρίψη δακρυγόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.