Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Τη Δευτέρα η μεγάλη συναυλία της ΡΕΚΚ στην Καλαμαριά

Συνεχίζεται η κινητοποίηση της Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης Καλαμαριάς, ενόψει της μεγάλης συναυλίας που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18 Απριλίου, στις 8μμ στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» και θα είναι αφιερωμένη στους πρόσφυγες με τίτλο «Ο πόλεμος γεννάει την προσφυγιά».

Κλιμάκια της ΡΕΚΚ μοιράζουν εδώ και μία εβδομάδα καθημερινά στον πεζόδρομο της οδού Κομνηνών υλικό και διαθέτουν εισιτήρια στην συμβολική τιμή των 6 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι τα έσοδα όλα θα διατεθούν για να καλυφθούν οι ανάγκες των προσφύγων.
Στη συναυλία παρουσιάζεται το μουσικό έργο του Σαράντη Κασσάρα «ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ» , που βασίζεται σε ποίηση της Ευαγγελίας-Αγγελικής Πεχλιβανίδου μαζί με άλλα παραδοσιακά και σύγχρονα τραγούδια του ίδιου στηριγμένα σε ποιήματα του Μανόλη Αναγνωστάκη και του Γιάννη Κοντού.
Τραγουδούν οι Κώστας Πρατσινάκης, Φιλιώ  Καζάρα , Απόστολος  Σωτηρούδης, Μαρία  Φωτίου, , Χρόνης  Νότας, Γιώτα  Μυσερλή, Θόδωρος  Πάντσιος, Γιάννης  Βαγενάς, Μαρία  Καραμούζα, Δημήτρης Νικολούδης , Παναγιώτης Καραδημήτρης και Γιώργος Στεφανίδης (ποντιακό τραγούδι). Μουσική παίζουν οι Χρήστος Βερνάρδος (κιθάρα), Στεφανομάριο Γαζίλας (κρουστα), Σαράντης Κασσάρας (πιάνο), Γιώτα Μυσερλή (άρπα), Πέτρος Παλαμούρας (μπουζούκι) , Γιώργος Στεφανίδης (ποντιακή λύρα) και Γιώργος Σωτηρούδης (βιολί). Συμμετέχει και η Χορωδία «Οι Φίλοι της Όπερας»
Το άνοιγμα θα  κάνει η Άννα Ομηρίδου, δημοσιογράφος της ΕΡΤ-3. Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί (του επικεφαλής της ΡΕΚΚ , και εκπροσώπων άλλων φορέων) . Θα κληθούν να χαιρετίσουν και Σύριοι πρόσφυγες. Κείμενα διαβάζει  η Ελένη Πεσιρίδου.
Η κινητοποίηση αυτή  – εκτός από το χαρακτήρα της έκφρασης έμπρακτης αλληλεγγύης -  αποκτά και τον χαρακτήρα μίας «de facto» δράσης ενάντια στα αισθήματα  ρατσισμού και ξενοφοβίας, που καλλιεργούνται ύπουλα και συστηματικά από διάφορα κέντρα με στόχο τους πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ από την άλλη παρέχει στα μέλη της ΡΕΚΚ τη δυνατότητα να εξηγούν ότι η κατάσταση αυτή δεν αποτελεί ελεύθερη επιλογή αυτών  των ξεριζωμένων ανθρώπων, αλλά ότι «ο πόλεμος γεννάει την προσφυγιά» και ότι η αλληλεγγύη στους ανθρώπους αυτούς  είναι ανθρωπιστικό καθήκον μας και υποχρέωση, σύμφωνα με τις παραδόσεις μας και την ιστορία μας.
Η πρωτοβουλία αυτή της ΡΕΚΚ, στην οποία συμμετέχουν και την στηρίζουν η δομή αλληλεγγύης «Το Καλαθάκι» και η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη»    έχει συναντήσει μέχρι ευρεία αποδοχή τόσο από τα μέσα ενημέρωσης (εφημερίδες, ηλεκτρονικά μέσα κλπ.), όσο και από την τοπική κοινωνία.
Ιδιαίτερη προβολή είχε η πρωτοβουλία από την εκπομπή «Κοντραπούντο» με τους Γιάννη Τσολακίδη και Πάρι Παρασχόπουλο , μερικά αποσπάσματα της οποίας προβλήθηκαν την Παρασκευή 15 Απριλίου 2016 στις 10μμ από την ΕΡΤ-3 (στο https://www.youtube.com/watch?v=nzILokmYgPc)
καθώς και από τους χορηγούς επικοινωνίας τους ραδιοφωνικούς σταθμούς  “9,58”/ΕΤ-3 και “Στο Κόκκινο/93,4”.
Η ΡΕΚΚ καλεί τα μέλη και τους φίλους της να συνεχίσουν και να εντείνουν την κινητοποίησή τους ώστε η συναυλία της Δευτέρας να μην επιτύχει μόνο ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά να εκπέμψει δηλαδή ένα ισχυρό φιλειρηνικό , αντιπολεμικό μήνυμα, ένα μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς προς όλους αυτούς τους ξεριζωμένους και ταλαιπωρημένους ανθρώπους , που ξέφυγαν το θάνατο από τις πατρίδες τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.