Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Οι παραλίες όπου επιτρέπεται η κολύμβηση στην περιοχή Θεσσαλονίκης

Και οδηγίες προς τους Δήμους για να αποτραπεί η ρύπανση
Οι παραλίες στις οποίες επιτρέπεται η κολύμβηση στα όρια του νομού Θεσσαλονίκης, ανακοινώθηκαν από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και οδηγίες προς τους αρμόδιους Δήμους για τα μέτρα που πρέπει να πάρουν προκειμένου να αποτραπεί η ρύπανσης της θάλασσας και των ακτών από κάθε είδους απορρίμματα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι εν όψει της θερινής περιόδου επιβάλλεται η εντατικοποίηση των ενεργειών Αρχών, Φορέων και πολιτών και η συνεργασία μεταξύ τους με σκοπό την λήψη μέτρων πρόληψης ρύπανσης της θάλασσας και των ακτών από κάθε είδους απορρίμματα.
Επειδή κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου τα φαινόμενα ρύπανσης της θάλασσας με απορρίμματα παρουσιάζονται οξυμένα και χρήζουν άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης, κρίνουμε σκόπιμο να επισημάνουμε παρακάτω ενδεικτικά μέτρα, η λήψη των οποίων θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην αποφυγή ρύπανσης της θάλασσας με απορρίμματα.
Ενέργειες τοπικών Αρχών (Δήμοι - Δημοτικά Διαμερίσματα):
1.Τοποθέτηση κατά μήκος των ακτών σε επίκαιρα και εμφανή σημεία ευανάγνωστων αποτρεπτικών πινακίδων όσον αφορά στην απόρριψη απορριμμάτων στις παραλίες.
2.Τοποθέτηση δοχείων απορριμμάτων ικανού αριθμού και χωρητικότητας κατά μήκος των παραλιακών ακτών.
3.Τακτική αποκομιδή των απορριμμάτων από τους κάδους κατά μήκος των ακτών πριν υπερπληρωθούν αυτοί, διότι σε αντίθετη περίπτωση τα απορρίμματα παρασύρονται με την επίδραση των ανέμων στην θάλασσα.
4.Καθαρισμός των ρεμάτων και χειμάρρων που οδηγούν στην θάλασσα, από πάσης φύσεως απορρίμματα (επιπλέοντα φυσικά υλικά και ξύλα, άχρηστα υλικά, πλαστικά σκουπίδια κλπ).
5.Τακτικός έλεγχος και συντήρηση των κοινόχρηστων εγκαταστάσεων υγιεινής (αποδυτήρια, αποχωρητήρια, ντους κλπ.) στις πολυσύχναστες πλαζ.
6.Ενθάρρυνση πρωτοβουλιών πολιτών για την συγκρότηση ομάδων καθαρισμού ακτών και θαλάσσιων χώρων από απορρίμματα.
7.Συνεχής έλεγχος  για παράνομη διάθεση λυμάτων ή αποβλήτων ιδιωτών σε θάλασσα και ακτές.

Σε ό,τι αφορά στην καταλληλότητα του θαλασσινού νερού των ακτών κολύμβησης, γίνεται γνωστό ότι με απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης που εκδόθηκε με βάση αποτελέσματα μικροβιολογικών αναλύσεων θαλασσινών νερών, κατά την κολυμβητική περίοδο 2016 η κολύμβηση επιτρέπεται:
α)Από την παραλία ΠΕΡΑΙΑΣ ως την ακτή ΠΙΚΠΑ ΑΓ.ΤΡΙΑΔΑΣ.
β)Στην παραλία ΑΓΓΕΛΟΧΩΡΙΟΥ.
γ)Στην κοινοτική ακτή (πλαζ) ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ.
δ)Από την κοινοτική πλαζ ΕΠΑΝΟΜΗΣ και μέχρι τα όρια της Π.Ε. Θεσσαλονίκης.
ε)Από την ακτή "ΜΗΛΙΕΣ" ΣΤΑΥΡΟΥ έως την κοινοτική ακτή ΣΤΑΥΡΟΥ ρέμα "Δυτικό κανάλι" (αριστερά του λιμένα) και σε όλο το μήκος των ακτών ανατολικά (περιοχές ΣΤΑΥΡΟΥ, ΒΡΑΣΝΩΝ, ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑΣ) μέχρι τα όρια της Π.Ε. Θεσσαλονίκης.
Συνιστάται να αποφεύγεται η κολύμβηση όταν η θάλασσα είναι πολύ κυματώδης και σε περιοχές όπου υπάρχουν εκβολές χειμάρρων ή αγωγών ομβρίων, ιδιαίτερα μετά από βροχοπτώσεις. Απαγορεύεται η ανεξέλεγκτη διάθεση λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων στις ακτές κολύμβησης καθώς και η κολύμβηση σε λιμάνια και μόνιμα αγκυροβόλια.
Οι Δήμοι των περιοχών κολύμβησης υποχρεούνται:
α) Να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την καθαριότητα των ακτών και την τακτική αποκομιδή των απορριμμάτων.
β) Να ορίσουν υπεύθυνο για την τήρηση της καθαριότητας των ακτών και την επισήμανση των προβλημάτων που πιθανόν να προκύψουν, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες.
γ) Να φροντίσουν για τον εξοπλισμό των ακτών με τις απαραίτητες εγκαταστάσεις υγιεινής (αποχωρητήρια - αποδυτήρια-ντους- παροχή πόσιμου νερού - δοχεία συλλογής απορριμμάτων κλπ).
δ) Επισημαίνεται η ανάγκη σήμανσης στις περιπτώσεις ακαταλληλότητας των ακτών κολύμβησης με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Οι Λιμενικές Αρχές παρακαλούνται για την επιτήρηση των σημείων ώστε οι πινακίδες να μην αφαιρούνται ή καταστρέφονται.
Όπως κάθε χρόνο η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου με την έναρξη της κολυμβητικής περιόδου του 2016, θα πραγματοποιήσει δειγματοληψίες από τις ακτές κολύμβησης της Π.Ε. Θεσσαλονίκης για τον έλεγχο της ποιότητας των νερών κολύμβησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.