Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Σε ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς η καταγγελία της "Συμπολιτείας" για τη φίμωσή της στο δημοτικό συμβούλιο

Σε ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, καταφεύγουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της "Συμπολιτείας Θερμαϊκού", για να καταγγείλουν τη συστηματική φίμωσή τους στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, με την ανοχή ή προτροπή του δημάρχου Γιάννη Μαυρομάτη.

Οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης, υπέβαλαν το απόγευμα της Τετάρτης στο δημοτικό συμβούλιο και εγγράφως τις παραιτήσεις από τα αξιώματα που κατείχαν στο Δήμο και συγκεκριμένα από τη Γραμματεία του δημοτικού συμβουλίου, την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. 
Μετά τις παραιτήσεις αυτές των συμβούλων της "Συμπολιτείας" και την ανάλογη αποχή από όλα τα όργανα του Δήμου και τις δημοτικές επιχειρήσεις, που αποφάσισαν οι εννέα δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης, υπό τον Γιώργο Τσαμασλή, ο Δήμος Θερμαϊκού με τη διοίκηση του Γιάννη Μαυρομάτη,  διεκδικεί ένα πανευρωπαϊκό, ενδεχομένως και παγκόσμιο ρεκόρ: Είναι ο μόνος δήμος, το μόνο συλλογικό όργανο, όπου οι αποφάσεις θα λαμβάνονται μόνο από τη διοίκηση και τους δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης που τη στηρίζουν. Δηλαδή στη λογική του "Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει".
Η επιστολή παραίτησης των τριών δημοτικών της "Συμπολιτείας Θερμαϊκού" έχει ως εξής:

Προς το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Σε συνέχεια της ανακοίνωσης που κάναμε στην προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στις 30 Μαρτίου 2016, διατυπώνουμε και εγγράφως την απόφασή μας, οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής μας παράταξης «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», να παραιτηθούμε από τα αξιώματα που μέχρι τώρα κατείχαμε, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την συστηματική φίμωσή μας από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, με την ενθάρρυνση και σύμφωνη γνώμη του δημάρχου Θερμαϊκού.   
Συγκεκριμένα, παραιτούμαστε διαμαρτυρόμενοι για την κατάφωρη καταπάτηση των ανθρώπινων και δημοκρατικών μας δικαιωμάτων: 
-Ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» Σπύρος Κουζινόπουλος από μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, 
-Ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Τσακμάκας από τη θέση του Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου, 
-Ο δημοτικός σύμβουλος της «Συμπολιτείας», Θοδωρής Ζδούκος από μέλος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου.
Η παράταξή μας από την πρώτη ημέρα λειτουργίας αυτού του δημοτικού συμβουλίου, επιδεικνύοντας πνεύμα συνεργασίας και προσφοράς, όχι μόνο έδωσε πίστωση χρόνου στη δημοτική αρχή, ψηφίζοντας τις περισσότερες εισηγήσεις της, αλλά συνέβαλε θετικά και στην εκλογή του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Του ίδιου αυτού προέδρου, που καιρό τώρα φιμώνει συστηματικά την «Συμπολιτεία», μας κλείνει προκλητικά τα μικρόφωνα και «διατάζει» αντιδημοκρατικά την αποβολή συμβούλων μας από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.
Οι παραιτήσεις μας, αποτελούν ύστατη πράξη διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη κατάπνιξη της φωνής των δημοτικών συμβούλων της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» και των άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, από μία δημοτική αρχή που έχει θεοποιήσει τον μονόλογο του δημάρχου. Ο οποίος, με βάση έναν αντιδημοκρατικό και ολοκληρωτικής αντίληψης κανονισμό που θεσπίστηκε, κατά παράβαση και αυτού ακόμη του πρότυπου κανονισμού του υπουργείου Εσωτερικών, μπορεί ανενόχλητα να μιλάει με τις ώρες, καλύπτοντας το μισό περίπου χρόνο των συνεδριάσεων, την ώρα που κατακρεουργείται το δικαίωμα της αντιπολίτευσης στην έκφραση γνώμης και κλείνονται τα μικρόφωνα στους εκπροσώπους της.
Δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο την καταπάτηση των ανθρώπινων και δημοκρατικών μας δικαιωμάτων σε ένα χώρο, που ενώ θα έπρεπε να λειτουργεί ως ναός της ελεύθερης έκφρασης ιδεών και απόψεων, βήμα διαλόγου και συνεργασίας, έχει καταστεί χώρος μονολόγων και απολυταρχικών πρακτικών καθώς και επίδειξης καθεστωτικών αντιλήψεων.
Πίστεψαν οι διοικούντες τον δήμο, πως με αυτές τις μεθοδεύσεις, με το κλείσιμο των μικροφώνων και τις αποβολές, ότι θα φιμώσουν τη φωνή μας, ότι θα μας κάνουν να πάψουμε να επιτελούμε τον θεσμικό μας ρόλο, ότι θα σταματήσουμε τον έλεγχο στα πεπραγμένα μιας διοίκησης η οποία οδηγεί το Δήμο Θερμαϊκού κατευθείαν στα βράχια. Απατώνται οικτρά. Καθώς αυτές οι αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, ατσαλώνουν τη θέλησή μας να αγωνιστούμε για έναν Δήμο Θερμαϊκού που θα λειτουργεί με διαφάνεια, διάλογο, τήρηση των κανόνων δημοκρατικής λειτουργίας αλλά και σεβασμού των δικαιωμάτων όλων των πτερύγων του δημοτικού συμβουλίου.
Την απόφασή μας, την κοινοποιούμε ταυτόχρονα σε όλα τα αρμόδια όργανα (υπουργείο Εσωτερικών, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, Συνήγορο του Πολίτη-Ανεξάρτητη Αρχή, Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα,  Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ευρωπαϊκό Γραφείο Καταγγελιών κ.α.), καθώς και σε όλους τους φορείς και τους δημότες του Δήμου Θερμαϊκού. 
Ελπίζουμε ότι με την ενέργειά μας αυτή, θα βοηθήσουμε ώστε ο Δήμος Θερμαϊκού να επανέλθει σε κατάσταση ομαλής δημοκρατικής και πλουραλιστικής λειτουργίας, προκειμένου να εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντα των συνδημοτών μας.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού
Σπύρος Κουζινόπουλος
Γιάννης Τσακμάκας
Θοδωρής Ζδούκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.