Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Το «Άκτιον» των αναμνήσεων και της εγκατάλειψης

Γιατί πρέπει να μείνει στα χέρια του Δήμου Θερμαϊκού
καρτ-ποσταλ της εποχής
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Ήταν το καλοκαίρι του 1966, τη χρονιά που εγκαταστάθηκα στη Θεσσαλονίκη, όταν ένα μεσημεράκι επιβιβαστήκαμε με ένα φίλο από το Λευκό Πύργο στο καραβάκι «Λευκή», ένα από τα πολλά που εκτελούσε δρομολόγια προς την ανατολική ακτή του Θερμαϊκού, για να κολυμπήσουμε στην πλαζ της Αγίας Τριάδας αλλά και για να συμμετάσχουμε στα περίφημα beach party που οργάνωνε εκεί κάθε Σαββατοκύριακο η εφημερίδα «Θεσσαλονίκη».

Η πλαζ της Αγίας Τριάδας τις αξέχαστες δεκαετίες του '60 και του '70
Εκείνα τα πάρτι, ψυχή των οποίων ήταν τότε οι δημοσιογράφοι Γιώργος Φωτιάδης και Γιάννης Νέγρης, είχαν γνωρίσει μέρες δόξας και συνωθούνταν, εκτός από τους εκατοντάδες νέους που κατέφθαναν εκεί, και τα ελάχιστα γνωστά συγκροτήματα των «Ολύμπιανς», των «Ρενάλντι», των «Τρελών Παιδιών», των «Σνόουμπολς», των Βόρειων», των «Απ Τάιτ» κ.α. για να παίξουν πάνω στην άμμο, γνωρίζοντας την αποθέωση.

Βλέπετε, η πανέμορφη παραλία στο ψαροχώρι της Αγίας Τριάδας, είχε γίνει διάσημη στους Θεσσαλονικείς όχι μόνο για τα πεντακάθαρα νερά, την πλαζ και το κοινοτικό αναψυκτήριο «Άκτιον» που είχαν διαμορφωθεί από το 1957, αλλά και γιατί εκεί, καθώς και στο γειτονικό κάμπινγκ, είχαν γίνει τα γυρίσματα, το 1964, της γνωστής ταινίας της Φίνος Φιλμ «Κάτι να καίει», με πρωταγωνιστές όλα τα "μεγάλα" ονόματα της εποχής, τους Ντίνο Ηλιόπουλο, Ρένα Βλαχοπούλου, Μάρθα Καραγιάννη, Χλόη Λιάσκου, Αλέκο Τζανετάκο, Έλενα Ναθαναήλ και Κώστα Βουτσά. Η ταινία, σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη και μουσική Μίμη Πλέσσα, είχε σημειώσει τεράστια επιτυχία, καθώς είχε κόψει συνολικά 660.791 εισιτήρια και από τις 92 ταινίες της χρονιάς, είχε καταλάβει την 1η θέση.

Προκλητική αδιαφορία και αδιαφανείς διαδικασίες
Η πλαζ της Αγίας Τριάδας και το στολίδι της, το «Άκτιον», δούλεψε αποδοτικά τα επόμενα χρόνια, όμως την τελευταία δεκαετία, με την επίδειξη προκλητικής αδιαφορίας, περίεργων μεθοδεύσεων και αδιαφανών διαδικασιών από τις μέχρι τώρα δημοτικές αρχές της περιοχής, αφέθηκε σε πλήρη απαξίωση, για να  μετατραπεί σε εστία βρωμιάς και ρύπανσης.
Πρόκειται για μία υπέροχη θέση στην παραλία της Αγίας Τριάδας, πλάϊ στο κύμα, που καλύπτει συνολικά 1.558,69 τ.μ., με κτήριο εμβαδού 397,06 τ.μ. και υπαίθριο χώρο με εμβαδόν 9.900 τ.μ.
Εικόνες εγκατάλειψης και αδιαφορίας παντού

Σήμερα, σε ένα χώρο που άλλοτε έσφυζε από ζωή και έδινε δουλειά στους κατοίκους της περιοχής, συναντά κανείς ένα άθλιο κουφάρι, με σπασμένα παράθυρα, γκρεμισμένα μπετά, σκουριασμένα σίδερα, μπάζα πεταμένα, βρώμικη αμμουδιά, αποθήκες ξεκλείδωτες με τρωκτικά και σκουπίδια παντού.

Εκμεταλλευόμενη την πλήρη εγκατάλειψη και απαξίωση του χώρου, η δημοτική αρχή του Δήμου Θερμαϊκού, έφερε θέμα τις προάλλες στο δημοτικό συμβούλιο για τη διενέργεια δημοπρασίας προς εκμίσθωσή του σε ιδιώτη. Το θέμα προσωρινά αποσύρθηκε, για να επανέλθει σε προσεχή συνεδρίαση.

Κι όμως, αντί να βγει στο σφυρί από τη διοίκηση του κ.Γιάννη Μαυρομάτη ένα ακόμη περιουσιακό στοιχείο του δήμου Θερμαϊκού, θα μπορούσε να γίνεται η εκμετάλλευση του «Άκτιον», μετά από τις αναγκαίες εργασίες επισκευής και συντήρησής του, από τον ίδιο τον Δήμο. Έτσι, όχι μόνο θα αποτελούσε πλουσιοπάροχη πηγή εσόδων για το δημοτικό ταμείο, αλλά ταυτόχρονα θα έδινε τη δυνατότητα να βρουν εκεί δουλειά αρκετοί άνεργοι νέοι της περιοχής.

Η θέση της "Συμπολιτείας Θερμαϊκού"
Αυτή την ξεκάθαρη και συμφέρουσα για το Δήμο θέση, διατύπωσε ο τοπικός σύμβουλος  Αγίας Τριάδας της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Βασίλης Σίσκος, όταν το θέμα μπήκε προς συζήτηση στο συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας Αγίας Τριάδας. Ενώ την ίδια θέση, θα αναπτύξει και η δημοτική μας παράταξη, όταν το θέμα θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού. Και συγκεκριμένα, να γίνει η ανακαίνιση του κτίσματος  με έξοδα και συνεργεία του Δήμου, η δε εκμετάλλευσή του από τον ίδιο τον Δήμο με υπαλλήλους ή με προσλήψεις για το σκοπό αυτό.

Μάλιστα η δημοτική παράταξη της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» διατυπώνει και συγκεκριμένη, ιδιαίτερα συμφέρουσα για το Δήμο πρόταση: Οι εργασίες επισκευής να γίνουν με το προσωπικό που θα προσληφθεί στο δήμο Θερμαϊκού (230 άτομα), με βάση το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας Μακροχρόνια Ανέργων, ενώ και τα υλικά που θα απαιτηθούν, καλύπτονται, με βάση το πρόγραμμα, από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Το παράδειγμα του δημοτικού αναψυκτηρίου της Αρετσούς
Το παράδειγμα του δημοτικού αναψυκτηρίου που επί χρόνια λειτουργεί στην πλαζ της Αρετσούς και το οποίο όχι μόνο καλύπτει τα έξοδα λειτουργίας του, τις μισθοδοσίες του προσωπικού και τις δαπάνες συντήρησης των κτισμάτων και όλου του τεράστιου περιβάλλοντα χώρου, αλλά αφήνει και κέρδη στον Δήμο Καλαμαριάς, στον οποίο ανήκει, για την πραγματοποίηση διάφορων έργων (π.χ. παιδικές χαρές κ.α.), δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει και ο δήμος Θερμαϊκού.

Το «Άκτιον», το άλλοτε χαρακτηριστικότερο σημείο αναφοράς της Αγίας Τριάδας, συμπυκνώνει όλη την πρόσφατη ιστορία αυτού του τουριστικού χωριού του Θερμαϊκού. Και οι κάτοικοι με τους φορείς της περιοχής, αλλά και όλοι οι Θεσσαλονικείς, θα πρέπει να απαιτήσουν την παραμονή του στα χέρια του Δήμου, αντί για το ξεπούλημά του. Δεδομένου ότι η σωστή αξιοποίηση του «Άκτιον», θα μπορούσε να αποβεί χρυσωρυχείο για το Δήμο Θερμαϊκού.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.