Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Κατεδαφίστηκε επιτέλους το παράνομο κυνοκομείο στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα

Το άθλιο παράπηγμα που χρησιμοποιούνταν ως παράνομο κυνοκομείο στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα, τελικά κατεδαφίστηκε και τα αδέσποτα ζώα αφέθηκαν – σύμφωνα με το νόμο- ελεύθερα, αφού η δημοτική αρχή και η πολιτεία αναγκάστηκαν να συμμορφωθούν με το νόμο.

Κλιμάκιο της Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης Καλαμαριάς (ΡΕΚΚ) επισκέφθηκε το σημείο του πρ. Στρατοπέδου Κόδρα, όπου εδώ και χρόνια ήταν κτισμένο ένα άθλιο παράνομο παράπηγμα («κυνοκομείο»), μέσα στο οποίο ταλαιπωρούνταν και βασανίζονταν στην κυριολεξία αδέσποτα σκυλιά, που λόγω των συνθηκών «φύλαξής» τους,  είχαν γίνει επιθετικά και μεταξύ τους και προς τους περαστικούς.
Πολλές επιθέσεις είχαν δεχτεί διερχόμενοι πολίτες το τελευταίο διάστημα, με πιο σημαντική αυτή που έλαβε χώρα το Δεκέμβριο του 2014, όταν ένας ηλικιωμένος Καλαμαριώτης κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του.
Όλο αυτό το διάστημα, τόσο η δημοτική αρχή, όσο και η πολιτεία επιδείκνυαν προκλητική και ανεξήγητη αδιαφορία, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες, καταγγελίες και διαβήματα τόσο  της ΡΕΚΚ, όσο  και του Συλλόγου Κατιρλιωτών «’Aγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος», μέχρι που αναγκάστηκαν να προβούν στην κατεδάφιση του άθλιου παραπήγματος.
Θλιβερή εξαίρεση, αποτελεί μια νέα άθλια και ταπεινωτική για ανθρώπινο πλάσμα, μικρή κατασκευή, διαμορφωμένη για να «φιλοξενεί» τον άλλοτε υπερήλικα «υπεύθυνο» του «παράνομου κυνοκομείου», ο οποίος κρέμασε έξω από αυτή μία επιγραφή το  «Σπίτι του Αί Βασίλη» αναγράφοντας το μικρό του όνομα και έναν αριθμό κινητού (!!!).
Την ίδια στιγμή, σε μικρή απόσταση «μπάζα» και άχρηστα οικοδομικά και άλλα υλικά καταλαμβάνουν το χώρο του πρ. Στρατοπέδου, ενώ στο βάθος αυθαίρετα κτίσματα που στεγάζουν άγνωστους «καταληψίες» (βλ. φωτογραφία) προκαλούν τους επισκέπτες και τη κοινή λογική.
Η ΡΕΚΚ θεωρεί ότι με την κατεδάφιση του «κυνοκομείου»  οι αγώνες της  για το πρ. Στρ. Κόδρα , όσον αφορά μόνο ένα μικρό σκέλος,   δικαιώθηκαν μαζί με τον σκληρό και επίμονο αγώνα του «Συλλόγου Κατιρλιωτών»,  αφήνοντας έτσι  έκθετη τη δημοτική αρχή της Καλαμαριάς, η οποία επι χρόνια, επιδείκνυε  χαρακτηριστική αδιαφορία και ραθυμία στην  αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ενόψει και της συζήτησης που άνοιξε με θεσμικό τρόπο για την τύχη των πρώην στρατοπέδων, επείγει  από τη πλευρά της δημοτικής αρχής η ενεργοποίηση όλων των νόμιμων μηχανισμών απομάκρυνσης των «καταπατητών», των αυθαίρετων κτισμάτων και ανάδειξης του χώρου ως «άλσους-πάρκου» κοινόχρηστου χαρακτήρα υπερτοπικού χαρακτήρα και προστασίας του από κακή χρήση.

Η ΡΕΚΚ καλεί τη δημοτική αρχή να αξιοποιήσει όλα τα νομικά εργαλεία για την απομάκρυνση κάθε είδους  «καταπατητών» και την αξιοποίηση του χώρου σύμφωνα με την με αρ. 288/2003 απόφαση του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έχει ισχύ νόμου («…. επιτρεπομένων μόνον  χρήσεων και κτιρίων τέτοιου χαρακτήρος που να υποβοηθούν την απόλαυση του πρασίνου από το κοινό μόνο στον βαθμό και στην έκταση, που δεν αναιρούν την βασική πολεοδομική λειτουργία (δηλ. του πρασίνου)…»)  και όλους τους δημότες της Καλαμαριάς, άνδρες και γυναίκες, καθώς και όλους τους κατοίκους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος σε ετοιμότητα και κινητοποίηση προς την κατεύθυνση αυτή σε συνεργασία και συμπαράταξη με συλλογικότητες και πρωτοβουλίες με περιβαλλοντικό-οικολογικό χαρακτήρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.