Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Η τραγική κατάσταση των Κέντρων Υγείας νομού Θεσσαλονίκης

Μεταξύ αυτών και των Κ.Υ. Ν.Μηχανιώνας και Θέρμης
Ο βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων, Αριστείδης Φωκάς
Την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα Κέντρα Υγείας στην Περιφέρεια του Νομού Θεσσαλονίκης καταγγέλλει με ερώτηση του στη Βουλή ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς, αναφέροντας συγκεκριμένα την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωσή τους. Μεταξύ αυτών και των Κέντρων Υγείας Νέας Μηχανιώνας και Θέρμης.

Στην ερώτησή του ο κ. Φωκάς κάνει εκτεταμένη αναφορά στα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας Θέρμης, Μαδύτου, Μηχανιώνας, Σοχού και Ζαγκλιβερίου, όλα υπαγόμενα στην 4η ΥΠΕ, την πλέον υποχρηματοδοτούμενη από τις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας και ζητά την άμεση κάλυψη των αυξημένων αναγκών τους σε προσωπικό και εξοπλισμό, ενόψει της τουριστικής περιόδου αλλά και της εγκατάστασης προσφύγων σε δομές των περιοχών αυτών.
«Η εικόνα σε όλα τα Κέντρα Υγείας είναι το λιγότερο αποκαρδιωτική. Το δημόσιο σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει, στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στο φιλότιμο των λιγοστών εργαζομένων, ιατρών, νοσηλευτών και διοικητικού προσωπικού. Απευθύνω έκκληση στον κύριο Υπουργό, να μπει ένα τέλος στη διάλυση των δομών Υγείας, να στηρίξει έμπρακτα το αγαθό της Υγείας το οποίο δεν μπορεί να υπόκειται σε Μνημόνια και διαπραγματεύσεις», ανέφερε σε σχετική του δήλωση ο κ. Φωκάς.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Προς: Υπουργό Υγείας
Θέμα: Υποστελέχωση και ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας του Νομού Θεσσαλονίκης που υπάγονται στην 4η ΥΠΕ
Η εκτεταμένη υποστελέχωση και οι ελλείψεις σε μέσα και υλικά δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία των κέντρων υγείας του νομού Θεσσαλονίκης που υπάγονται στην 4η ΥΠΕ, την πλέον υποχρηματοδοτούμενη από τις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας, παρά το γεγονός ότι η περιοχή ευθύνης της εκτείνεται από τη μισή Θεσσαλονίκη ως τον Έβρο.
-Στο Κέντρο Υγείας Θέρμης: Οι γιατροί και το προσωπικό παρέχουν προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της υγείας του πληθυσμού της περιοχής με δική τους πρωτοβουλία, δικά τους έξοδα και με τα δικά τους αυτοκίνητα, καθώς δε διατίθενται κονδύλια παρά τις πολιτικές εξαγγελίες για προτεραιότητα στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Οι ελλείψεις σε αναλώσιμα και γραφική ύλη καλύπτονται με προσωπικά έξοδα των υπηρετούντων στο Κ.Υ., ενώ προβληματική είναι η συντήρηση των οχημάτων και η τροφοδοσία τους με καύσιμα. Οι ελλείψεις καλύπτονται από το φιλότιμο των εργαζομένων και από τις δωρεές των ιδιωτών, ενώ πολλές φορές καλούνται οι ασθενείς να φέρουν οι ίδιοι το απαραίτητο ιατρικό υλικό. Οι γιατροί του Κ.Υ., για να αντιμετωπίσουν την ανεπάρκεια φαρμάκων στο ΤΕΠ, αναγκάζονται να γράφουν συνταγές στο όνομά τους και να πληρώνουν οι ίδιοι τη συμμετοχή. Όλες οι ελλείψεις οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες για τη διεξαγωγή των απαραίτητων διαγωνισμών από την ΥΠΕ. Οι παιδίατροι του Κ.Υ., επειδή επισκέπτονται και το νοσοκομείο του Κιλκίς, το Κ.Υ. Ν. Μηχανιώνας και το Ιπποκράτειο, εξυπηρετούν πολύ περισσότερα περιστατικά από όσα προβλέπονται κατά τη διάρκεια του ωραρίου τους.
-Στο Κέντρο Υγείας Νέας Μαδύτου υπάρχει ανεπάρκεια προσωπικού, μετά τις αλλεπάλληλες συνταξιοδοτήσεις χωρίς αντικατάσταση (20 αποχωρήσεις και μόλις 2 αφίξεις). Λείπουν 3 νοσηλεύτριες, 3 επισκέπτριες υγείας, 1 μαία, 2 κοινωνικοί λειτουργοί, 2 γενικοί γιατροί, δεν υπάρχει παρασκευαστής και φυσιοθεραπευτής, έχει συνταξιοδοτηθεί ο συντηρητής και δε λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια το μικροβιολογικό εργαστήριο (επίσης λόγω συνταξιοδότησης). Το πρόβλημα επιτείνεται τα Καλοκαίρια· πολλοί τουρίστες επισκέπτονται το Κ.Υ. από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο, οπότε και δεν μπορούν να καλυφθούν οι βάρδιες για τις εφημερίες, καθώς έχει μειωθεί ο αριθμός και των ειδικευόμενων γιατρών. Το ίδιο ισχύει και με τη βάρδια του οδηγού του ασθενοφόρου, το οποίο σημειωτέον πρέπει να εφοδιάζεται με καύσιμα από τη Θεσσαλονίκη· είναι μία διαδικασία χρονοβόρα και ασύμφορη (140 χλμ. πρέπει να διανυθούν για ένα γέμισμα του ρεζερβουάρ), η οποία είναι αποτέλεσμα των καθυστερήσεων στις πληρωμές από την ΥΠΕ των προμηθευτών, που δείχνουν απροθυμία να μετάσχουν στους σχετικούς διαγωνισμούς.
-Στο Κέντρο Υγείας Σοχού υπάρχει δυσκολία για την κάλυψη των εφημεριών, λόγω των ελλείψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό και γιατρούς. Το ψηφιακό ακτινολογικό μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας, που εγκαταστάθηκε πρόσφατα, δεν μπορεί να λειτουργήσει, λόγω έλλειψης προσωπικού. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα και για έναν ολόκληρο χρόνο, δε γίνονταν μικροβιολογικές εξετάσεις, καθώς δεν είχε εγκριθεί από την ΥΠΕ η προμήθεια των απαραίτητων αναλώσιμων. Το Κ.Υ. της ορεινής κωμόπολης δε θερμαίνεται επαρκώς κατά τους χειμερινούς μήνες· η διοίκηση του Κ.Υ. δεν επιτρέπεται να δίνει παραγγελίες για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης χωρίς την απαραίτητη από την ΥΠΕ έγκριση, η οποία χρειάζεται πολλές βδομάδες για να δοθεί.
-Το Κέντρο Υγείας Νέας Μηχανιώνας για να μπορεί να εξυπηρετεί τους 65.000 (το χειμώνα) και 110.000 (το καλοκαίρι) κατοίκους του δήμου Θερμαϊκού, χρειάζεται επιπλέον 4 γενικούς γιατρούς, 1 παιδίατρο, 3 νοσηλεύτριες, 1 κοινωνική λειτουργό, 5 άτομα πλήρωμα ασθενοφόρου, 3 φύλακες, 1 υπάλληλο καθαριότητας, καθώς και επισκέπτες ιατρούς των εξής ειδικοτήτων: ψυχιάτρου, καρδιολόγου, ορθοπεδικού και γυναικολόγου.
Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός πρέπει να ενισχυθεί με 4 αυτόματους απινιδωτές για τα Περιφερειακά Ιατρεία Περαίας, Επανομής, Νέων Επιβατών και Πλαγιαρίου, 1 τροχήλατη και 1 φορητή αναρρόφηση για το ΤΕΠ και το Χειρουργείο, ψηφιακό εμφανιστήριο για το ακτινολογικό εργαστήριο, φορητό υπέρηχο Doppler για μετρήσεις δείκτη ABI, δερματοσκόπειο HR Dermlight και εξοπλισμό για την κάλυψη των κατά τόπους επειγόντων περιστατικών. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις και ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός δεν έχουν βελτιωθεί από το 1986, που κτίστηκε το Κ.Υ.· το υδραυλικό δίκτυο και το δίκτυο θέρμανσης χρήζουν επιδιόρθωσης. Τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ προς το Κ.Υ. θα πρέπει να διευρυνθούν· χρειάζεται να τοποθετηθούν πινακίδες οδικής κατεύθυνσης προς το Κ.Υ..
-Στο Κέντρο Υγείας Ζαγκλιβερίου, η διοίκηση του βρίσκεται σε αναμονή, περιμένοντας την υλοποίηση των υποσχέσεων που της δόθηκαν, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αναφέρονται στην ερώτηση υπ’ αριθμ. 3878/ 10-03-2016 με θέμα «Υποστελεχωμένο και αποδυναμωμένο το Κέντρο Υγείας Ζαγκλιβερίου και τα Περιφερειακά του Ιατρεία», στην οποία δεν έχει απαντήσει ο αρμόδιος υπουργός παρά την παρέλευση του 25ημέρου που προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
1. Θα μεριμνήσει εγκαίρως για την κάλυψη των αναγκών των προαναφερόμενων Κ.Υ. σε προσωπικό και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ούτως ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην αυξημένη κίνηση της τουριστικής περιόδου και στις πρόσθετες ανάγκες περίθαλψης που θα δημιουργηθούν από τη φιλοξενία προσφύγων σε δομές της περιοχής;
2. Θα φροντίσει να διεκπεραιώνονται εγκαίρως οι διαδικασίες για την προμήθεια των απαραίτητων αναλωσίμων, φαρμάκων και καυσίμων, ούτως ώστε να μην παρουσιάζονται προβλήματα όπως τα προαναφερθέντα στη λειτουργία των Κ.Υ.;

3. Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει την έλλειψη ευελιξίας στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών που παρουσιάζει το υπάρχον σύστημα οικονομικής διαχείρισης των Κ.Υ., εξαιτίας των χρονοβόρων διαδικασιών που απαιτεί;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.