Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Συμπολιτεία: «Τα αστεία επιχειρήματα δεν θα σώσουν τους υπεύθυνους για την παράνομη αμμοληψία στον Ποταμό»

Η καταστροφή του αμμόλοφου στον Ποταμό, έγινε για..."πακτωμένα απορρίμματα", ισχυρίζεται η διοίκηση Μαυρομάτη. 
«Τα αστεία επιχειρήματα δεν θα σώσουν τους υπεύθυνους για την παράνομη αμμοληψία στον Ποταμό», τονίζει η "Συμπολιτεία Θερμαϊκού", απαντώντας σε δελτίο τύπου της διοίκησης του Δήμου, η οποία, παρά τις αποκαλυπτικές φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, θεωρώντας συλλήβδην όλους τους δημότες τυφλούς, ισχυρίζεται ότι δεν υπήρξε παράνομη αμμοληψία στον Ποταμό, αλλά απομάκρυνση μπάζων!!

Ο φορτωτής του Δήμου ενώ... μαζεύει σκουπίδια!
Αναφέρει χαρακτηριστικά στην απάντησή της η "Συμπολιτεία Θερμαϊκού":
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη δημοτική αρχή του Δήμου Θερμαϊκού, επιχειρείται με αστείες δικαιολογίες, να διασκεδαστούν οι φοβερά άσχημες εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν στην κοινή γνώμη από την παράνομη αμμοληψία  στον υγροβιότοπο του Ποταμού Επανομής και τις τεράστιες ευθύνες πολιτικές, ηθικές αλλά και ποινικές που ανέκυψαν για το θέμα αυτό.
Τι λέει η διοίκηση του Δήμου; Ότι είναι «άνθρακες ο θησαυρός», γιατί τάχα δεν υπήρξε αμμοληψία στην προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 του Ποταμού, αλλά … «απομάκρυνση πακτωμένων απορριμμάτων» !!
Υποτιμάει τη νοημοσύνη των πολιτών και τους εμπαίζει με τις προσπάθειές της να δικαιολογηθεί η διοίκηση Μαυρομάτη, δεδομένου ότι αψευδή μάρτυρα για το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελέστηκε στον υγρότοπο του Ποταμού, αποτελούν οι φωτογραφίες που εδώ και τρεις εβδομάδες δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο, χωρίς να αμφισβητηθούν από τη δημοτική αρχή. Η οποία θορυβήθηκε μετά την ερώτηση που υπέβαλε η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», επισημαίνοντας τις τεράστιες ευθύνες της διοίκησης Μαυρομάτη για τη βεβήλωση της προστατευόμενης περιοχής, προκειμένου να εξυπηρετηθούν κάποιοι από τους ενοικιαστές των μπιτσόμπαρων του Ποταμού.
Ας δούμε όμως όλο το ιστορικό αυτής της τόσο σοβαρής υπόθεσης:
-Μεταξύ 6-7 Απριλίου, μηχανήματα και φορτηγά του Δήμου Θερμαϊκού, εισέρχονται στην απαγορευμένη περιοχή Natura 2000, σκάβουν και καταστρέφουν αμμόλοφους για να μεταφέρουν την άμμο και να τη στρώσουν σε συγκεκριμένο beach bar του Ποταμού
-Στις 13 Απριλίου, επώνυμοι πολίτες της Επανομής ανεβάζουν αποκαλυπτικές φωτογραφίες στη σελίδα «Πολίτες Επανομής» της Κίνησης Πολιτών Επανομής στο Facebook, όπου φαίνεται το ανοσιούργημα που συντελέστηκε, οι τεράστιες λακκούβες που ανοίχθηκαν από τον φορτωτή του Δήμου, ο κατεστραμμένος αμμόλοφος αλλά και το φορτηγό αυτοκίνητο με την ένδειξη «Δήμος Επανομής» στο οποίο φορτώθηκε η άμμος για να μεταφερθεί στο συγκεκριμένο μπιτσόμπαρο.
-Στις 21 Απριλίου, άλλοι Επανομίτες, αναρτούν επώνυμα άλλες φωτογραφίες στην ίδια ιστοσελίδα στο Facebook, αποκαλύπτοντας ότι εκτός από την επιχείρηση της παράνομης αμμοληψίας, εκχερσώθηκε και ισοπεδώθηκε χώρος εντός των ορίων της προστατευόμενης περιοχής NATURA, μετά τις προειδοποιητικές πινακίδες του δασαρχείου ότι απαγορεύεται στη συγκεκριμένη περιοχή οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα.
Μέχρι του σημείου εκείνου, δεν υπάρχει καμία αντίδραση της διοίκησης του Δήμου Θερμαϊκού για τη διάψευση των σοβαρών αυτών καταγγελιών, αντιθέτως μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σε τοπικό ειδησεογραφικό site, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του δημάρχου, με θέμα το «κουκούλωμα» της υπόθεσης.
-Στις 23 Απριλίου, και με βάση τις καταγγελίες, αλλά και τις αποκαλυπτικές φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» καταθέτει ερώτηση, ζητώντας από τη διοίκηση του Δήμου εξηγήσεις αλλά και τις ενέργειες που έκανε, ως όφειλε.
-Στις 27 Απριλίου, δηλαδή σήμερα, που θα συζητηθεί η ερώτηση της «Συμπολιτείας» στο δημοτικό συμβούλιο», η διοίκηση Μαυρομάτη επιχειρεί καθυστερημένα και αμήχανα να διασκεδάσει τις σοβαρές καταγγελίες, με τον αστείο και έωλο ισχυρισμό ότι δήθεν δεν έκανε αμμοληψία, αλλά…. καθαρισμό «πακτωμένων απορριμμάτων».
Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και δεν μπορεί να διασκεδαστεί με τέτοιου είδους αστεία επιχειρήματα. Και η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» πιστή στην ιδρυτική της διακήρυξη και στις δεσμεύσεις της απέναντι στους δημότες που την τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους, δεν πρόκειται να σταματήσει τις προσπάθειες μέχρις ότου λάμψει η πλήρης αλήθεια για την υπόθεση του Ποταμού και αποδοθούν οι ευθύνες σ’ αυτούς που τους αναλογούν.
Το φορτηγό του Δήμου που χρησιμοποιήθηκε για την παράνομη αμμοληψία
 Η ερώτηση της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» στις 23-4-2016

Προς τον δήμαρχο Θερμαϊκού κ.Ι.Μαυρομάτη
Θέμα: Παράνομη αμμοληψία στον υγρότοπο του Ποταμού

Κύριε δήμαρχε,
Με μεγάλη έκπληξη αλλά και οργή, πληροφορηθήκαμε, βλέποντας μάλιστα και σχετικές φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, ότι ο Δήμος Θερμαϊκού οργάνωσε ολόκληρη εκστρατεία με φορτηγά αυτοκίνητα και μηχανήματα, με επικεφαλής μάλιστα αντιδήμαρχο της διοίκησής σας, για να κάνει αμμοληψία από τον προστατευόμενο υγρότοπο του Ποταμού Επανομής, προκειμένου να ικανοποιηθεί αξίωση ενοικιαστών των τουριστικών περιπτέρων που διαθέτει ο Δήμος στην παραλία του Ποταμού.
Όπως γνωρίζετε καλά, η ενέργεια αυτή είναι εντελώς παράνομη, δεδομένου ότι η περιοχή είναι ενταγμένη στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ), καθώς αποτελεί τμήμα του Ευρωπαϊκού οικολογικού δικτύου Νatura 2000, με αύξοντα αριθμό 20, κωδικό GR1220011 και χαρακτηριστική ονομασία LIMNOTHALASSA EPANOMIS(έκταση 689,4 στρεμμάτων, γεωγραφικό πλάτος E 22- 54 και γεωγραφικό μήκοςN 40- 23), όπως καθορίζονται στο ΦΕΚ  1495 της 6ης Σεπτεμβρίου 2010.
Είναι επίσης γνωστό ότι ανάλογες έκνομες δραστηριότητες, όπως αυτή της αμμοληψίας, τιμωρούνται αυστηρά από τους ελληνικούς  νόμους και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με πρόσφατο παράδειγμα αυτό που συνέβη στις 5-4-2016, όταν αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας, συνέλαβαν έναν χειριστής εκσκαφέα και δύο οδηγούς φορτηγών, να κάνουν ανάλογη αμμοληψία στην κοίτη του ποταμού Αχελώου, κατάσχοντας ταυτόχρονα τον εκσκαφέα και τα φορτηγά ως μέσα διάπραξης αδικήματος.
Με βάση όλα αυτά σας ρωτάμε:
1.    Εάν γνωρίζατε ότι επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη αμμοληψία και αν δεν γνωρίζατε, τι πράξατε όταν την πληροφορηθήκατε
2.    Εάν καταθέσατε, όπως έπρεπε, μήνυση στο Αστυνομικό Τμήμα Επανομής και αναφορά στην Εισαγγελία κατά των δραστών και αν όχι, μήπως προτίθεστε να το πράξετε τώρα, έστω καθυστερημένα.
3.    Εάν ελέγξατε πειθαρχικά τα άτομα που μετείχαν στην παράνομη αμμοληψία.
4.    Εάν ζητήσατε τις παραιτήσεις του αντιδημάρχου που έδωσε οδηγίες και επέβλεπε στη διάπραξη αυτής της ενέργειας, καθώς και των άλλων αιρετών που τυχόν συμμετείχαν.
Η άμμος που στρώθηκε γύρω από το μπιτσόμπαρο, μετά την, κατά
Μαυρομάτη, ... 
«απομάκρυνση πακτωμένων απορριμμάτων»
5.    Εάν αληθεύουν οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι υπήρξε παρέμβαση και σε τμήμα της προστατευμένης περιοχής, μέρος της οποίας εκχερσώθηκε και ισοπεδώθηκε για να γίνει πάρκινγκ προς χρήση των ενοικιαστών των τουριστικών περιπτέρων του Ποταμού.
6.    Εάν σκοπεύετε να προβείτε στην άμεση αποκατάσταση του χώρου από τον οποίο έγινε η αμμοληψία.
Εκχέρσωση και ισοπέδωση στη Natura 2000 για πάρκινγκ των μπιτσόμπαρων
Η απάντηση της διοίκησης Μαυρομάτη στις 27-4-2016
Απάντηση στην ερώτηση που κατέθεσε εγγράφως η παράταξη της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Θερμαϊκού, «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», καταγγέλλοντας ότι ο Δήμος προέβη σε παράνομη αμμοληψία από τον προστατευόμενο υγρότοπο στον Ποταμό Επανομής από τη Natura 2000, δίνει η Διοίκηση του Δήμου.
Όπως επισημαίνει η Δημοτική Αρχή, καμιά αμμοληψία δεν έγινε στη συγκεκριμένη περιοχή, την οποία να είχε τουλάχιστον υπόψιν της, πολλώ δε μάλλον με δική της πρωτοβουλία και με τη χρήση μηχανημάτων του στόλου του Δήμου.
Αδιαμφισβήτητη απόδειξη αποτελεί η βεβαίωση του Αστυνομικού Τμήματος Θερμαϊκού ότι η εποχούμενη περιπολία που επιλήφθηκε καταγγελιών για παράνομη αμμοληψία με σκαπτικό μηχάνημα στην περιοχή «Ναυάγιο» της Επανομής, δεν διαπίστωσε εργασίες.
«Από τον σχετικό έλεγχο που διενεργήθηκε δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη εκσκαφικού ή άλλου μηχανήματος στην περιοχή, καθώς επίσης δεν διαπιστώθηκαν εργασίες.
Ελέγχθηκε η ευρύτερη περιοχή και στις θέσεις «Φανάρι» , «Ποταμός», «Ναυάγιο» δίχως να διαπιστωθεί αμμοληψία» ,αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική βεβαίωση του Αστυνομικού Τμήματος.
Σημειώνεται ότι η μόνη εργασία που έγινε στην περιοχή ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου και με πλήρη ευαισθησία για την περιβαλλοντική προστασία του προστατευόμενου υγρότοπου , ήταν η απομάκρυνση πακτωμένων απορριμάτων.
Η Διοίκηση έχει θέσει στις άμεσες προτεραιότητες της την ανάδειξη των περιοχών υψηλού κάλλους στο Δήμο και το πράττει με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. 
Ειδικά για την περιοχή του Ποταμού , με τη νομιμοποίηση των αναψυκτηρίων στην παραλία, την επαναλειτουργία τους, την ηλεκτροδότησή τους και την παροχή πόσιμου νερού από τη φετινή σεζόν έχει δώσει και δίνει νέα πνοή στην ευρύτερη περιοχή. 
Οι επισκέπτες και οι τουρίστες έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά , με σημαντικά οφέλη για την τοπική οικονομία.
Όσο για τις καταγγελίες και τους ισχυρισμούς της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» για άλλη μια φορά αποδεικνύονται «άνθρακες».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.