Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Σε Τσαϊρια και Βαγιοχώρι τα δύο νέα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων

Το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά
Η κυβέρνηση έχει ήδη καταλήξει για τη δημιουργία δύο νέων κέντρων φιλοξενίας προσφύγων, το πρώτο στην περιοχή «Τσαΐρια», δίπλα από τις κεραίες της ΕΡΤ στη Θέρμη, και το δεύτερο στον οικισμό Βαγιοχωρίου, στο δήμο Βόλβης, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Φανής Σοβιτσλή, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Μακεδονία της Κυριακής.

Πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει με το κέντρο φιλοξενίας Βαγιοχωρίου και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακυρωθεί ο σχεδιασμός, καθώς, μία μέρα μετά την έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο Βόλβης, ο γειτονικός δήμος Λαγκαδά απάντησε ότι ο χώρος ανήκει στα διοικητικά του όρια και ως εκ τούτου ζητά να ανακληθεί η απόφαση. Η αντίδραση του Λαγκαδά οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ήδη στα Λαγκαδίκια ανεγείρεται κέντρο φιλοξενίας, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί από μέρα σε μέρα.
Επί του ιδιοκτησιακού πάντως, ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας δήλωσε στη «ΜτΚ» ότι τον εξέπληξε ο ισχυρισμός του δήμου Λαγκαδά, και ότι με βάση τα στοιχεία των τεχνικών υπηρεσιών, το Βαγιοχώρι βρίσκεται στα 50 μέτρα από τον τελευταίο οικισμό της Βόλβης, ενώ από τον δήμο Λαγκαδά ο τελευταίος είναι ο Ασκός που απέχει 8 χλμ. Η υπόθεση πάντως διερευνάται, ενώ στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ανήκει στον Λαγκαδά, ο δήμος Βόλβης δεσμεύεται να υποδείξει έναν νέο κατάλληλο χώρο.
Στο χάρτη των υπό διαμόρφωση χώρων, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα της Μακεδονίας, εντάχθηκαν και δύο κάμπιγκ στο δήμο Θερμαϊκού, ωστόσο έπειτα από αυτοψία και του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Δ. Βίτσα ακυρώθηκαν καθώς οι χώροι κρίθηκαν ακατάλληλοι.
Σήμερα στο νομό Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο κέντρο μετεγκατάστασης Διαβατών και στον καταυλισμό στο λιμάνι, φιλοξενούνται περίπου 2.600 άτομα, ενώ με τη λειτουργία των νέων χώρων (Θέρμη, Βόλβη και Λαγκαδά) ο αριθμός εκτιμάται ότι θα ανέβει στις 6.000. Συνολικά σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας λειτουργούν 12 κέντρα και πρόχειροι καταυλισμοί όπου φιλοξενούνται περίπου 29.000 άνθρωποι, αποτελώντας σχεδόν το 60% του προσφυγικού πληθυσμού της χώρας, ενώ σταδιακά υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τις 35.000.

Και πρόγραμμα φιλοξενίας σε σπίτια
Από τα κέντρα και καταυλισμούς της Βόρειας Ελλάδας, όπου διαβιούν σε άσχημες συνθήκες, σε κανονικά σπίτια στη Θεσσαλονίκη θα μεταφερθούν σύροι και ιρακινοί πρόσφυγες με τις οικογένειές τους. Ήδη η ΜΚΟ «Praksis», που υλοποιεί το πρόγραμμα φιλοξενίας και χρηματοδοτεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, έχει μισθώσει τα πρώτα δέκα διαμερίσματα σε διάφορες περιοχές της πόλης, όπου θα κατοικήσουν τέσσερα έως οκτώ άτομα, ενώ αναζητά άλλα 50 σπίτια με στόχο να ξεπεράσουν τα 100 το επόμενο διάστημα. Συνολικά προβλέπεται να καλυφθούν έως το τέλος του χρόνου περισσότερες από 1.500 θέσεις.
Η διαμονή σε διαμερίσματα και μονοκατοικίες άνω των 60 τ.μ θα είναι προσωρινή, από τρεις έως έξι μήνες, μέχρι να εγκριθεί το αίτημά τους, ώστε να μετεγκατασταθούν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Σε αυτήν τη φάση πάντως πολλοί φιλοξενούνται και σε ξενοδοχεία, ωστόσο αυτή η επιλογή δεν είναι συμφέρουσα για λόγους εξοικονόμησης πόρων, ενώ βασικός στόχος, εκτός των άλλων, είναι το πρόγραμμα «Relocation Scheme and Emergency Response» της Ύπατης Αρμοστείας να αποτελέσει ένεση ρευστότητας για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και της Θεσσαλονίκης, καθώς η αγορά, λόγω της κρίσης, παραμένει καθηλωμένη.
Σύμφωνα με το μέλος του τομέα επικοινωνίας και ενημέρωσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Στέλλα Νάνου, το πρόγραμμα που εγκαινιάστηκε στην Αθήνα, όπου σε συνεργασία με το δήμο μισθώθηκαν τα πρώτα 400 σπίτια και προχωρά ήδη και με δήμους στη Θεσσαλονίκη, προβλέπει την κάλυψη 20.000 θέσεων σε ολόκληρη τη χώρα.
Το πρόγραμμα είναι χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. και πραγματοποιείται μέσω συνεργαζόμενων οργανώσεων που επιλέγονται από την Ύπατη Αρμοστεία. Κεντρικό ρόλο έχει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Praksis», που ανέλαβε το πρόγραμμα στέγασης σε διαμερίσματα και την παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης σε ανθρώπους που έχουν ενταχθεί στη διαδικασία της μετεγκατάστασης, καθώς επίσης και σε ιδιαίτερα ευπαθείς αιτούντες άσυλο.
Υπεύθυνη για την αξιολόγηση της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα σπίτια είναι η «Praksis». Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι να μπορούν να φιλοξενούν από τέσσερα έως έξι άτομα, να είναι άνω των 60 τ.μ., σε καλή κατάσταση και να μην εκκρεμούν κληρονομικές εκκρεμότητες. Επίσης η ΜΚΟ θα αναλάβει την πληρωμή των λογαριασμών και τις φθορές που μπορεί να προκληθούν. Στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει εξαίρεση για καμία περιοχή, αρκεί να υπάρξει ανταπόκριση, όπως υπογραμμίζει η οικονομικά υπεύθυνη για τα προγράμματα της «Praksis» στη Θεσσαλονίκη, Ανθή Μανιατάκου.
Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες μπορούν να απευθυνθούν στην ηλεκτρονική σελίδα της «Praksis». Επίσης μπορούν να στείλουν την πρόσκληση στον προσωπικό λογαριασμό της κ. Μανιατάκου (a.maniatakou@praksis.gr) ή να τηλεφωνήσουν στο αρμόδιο γραφείο της οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη 2310 556145. "Το μισθωτήριο συμβόλαιο συνάπτεται με τον ιδιοκτήτη και την Praksis, ενώ τα ενοίκια προκαταβάλλονται μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2016, με δυνατότητα παράτασης για το 2017» εξήγησε το μέλος της «Praksis».

Aνέφερε επίσης ότι η οργάνωση θα συνεργαστεί για το πρόγραμμα φιλοξενίας με τους δήμους Θεσσαλονίκης, Νεάπολης - Συκεών και Καλαμαριάς, με τους οποίους θα κατεβάσει σχετική πρόταση, η οποία θα αναρτηθεί στο διαδικτυακό ιστότοπο της MKO (Praksis.gr).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.