Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Στο σφυρί και το «Άκτιον» από τη διοίκηση Μαυρομάτη

Ακολουθώντας πιστά το προσφιλές δόγμα της παραχώρησης της περιουσίας του Δήμου σε ιδιωτικά συμφέροντα, ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ.Μαυρομάτης, προχωράει, βγάζοντας στο σφυρί, τη φορά αυτή την δημοτική πλάζ «Άκτιον» στην Αγία Τριάδα.

Το επιχείρημα της δημοτικής αρχής; Ο δήμος δεν διαθέτει το υπέρογκο, κατά τις αυθαίρετες εκτιμήσεις του, ποσό των 200.000 ευρώ, που δήθεν θα απαιτούνταν για τις εργασίες αποκατάστασης των κτισμάτων της πλαζ. Γιαυτό και θα το εκχωρήσει σε ιδιώτη, ώστε να διαθέσει αυτός το απαιτούμενο ποσό, με αντάλλαγμα τη μακροχρόνια εκμετάλλευση αυτού του ανυπέρβλητης φυσικής ομορφιάς χώρου.
Οι επισημάνσεις του επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», ότι είναι απαράδεκτο, να φεύγει από τα χέρια του Δήμου ένας ακόμη χώρος, που πρωτίστως θα έπρεπε να διατίθεται για την ξεκούραση την ψυχαγωγία των κατοίκων της περιοχής, ώστε να μην είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν σε μπιτσόμπαρα για να κολυμπήσουν μέσα στο ίδιο τους το χωριό, δυστυχώς έπεσε σε «ώτα μη ακουόντων».
«Εκχωρείτε τα πάντα από αυτό τον Δήμο σε ιδιωτικά συμφέροντα. Είστε ικανοί με τη φόρα που έχετε πάρει, ακόμη και το δημοτικό συμβούλιο ή τη διοίκηση του Δήμου, αν μπορούσατε, να την παραδώσετε σε εργολάβους», σχολίασε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού».
Ο δήμαρχος Θερμαϊκού, προσπάθησε ανεπιτυχώς να αντικρούσει το επιχείρημα του Σπύρου Κουζινόπουλου, που τόνισε ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί το παράδειγμα του γειτονικού Δήμου Καλαμαριάς, ο οποίος  εκμεταλλεύεται μόνος του την πλαζ της Αρετσούς και από τα έσοδα που έχει το δημοτικό αναψυκτήριο, ο Δήμος πληρώνει –κατά δήλωση του δημάρχου Θεοδόση Μπακογλίδη- όχι μόνο το προσωπικό και συντηρεί τον τεράστιο περιβάλλοντα χώρο, αλλά κατασκευάζει και παιδικές χαρές. Ο ανακριβής, για μία ακόμη φορά, ισχυρισμός του κ.Μαυρομάτη, ότι δήθεν το αναψυκτήριο της Αρετσούς έχει παθητικό και τάχα συντηρείται από το … δημοτικό Γραφείο Τελετών Καλαμαριάς, δεν έπεισε κανέναν.
Πρόταση της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» ήταν οι εργασίες συντήρησης των κτισμάτων του «Άκτιον» να γίνουν καθ’ ολοκληρίαν από το Δήμο και τις υπηρεσίες του, ενδεχομένως με προσωπικό που θα προσληφθεί με τα οκτάμηνα του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας. Ενώ η ανακαίνιση των κτισμάτων θα μπορούσε να γίνει σταδιακά, με προτεραιότητα στις βασικές και απαραίτητες υποδομές, ώστε να λειτουργήσει άμεσα το αναψυκτήριο, με στόχο τη βέλτιστη διευκόλυνση των δημοτών φετινό καλοκαίρι και όχι των όποιων επιχειρηματικών συμφερόντων.
Σημειώνεται ότι και στο Τοπικό Συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας Αγίας Τριάδας, όπου συζητήθηκε το θέμα στις 2 Μαρτίου 2016, ουσιαστικά από τα πέντε μέλη του Τοπικού, μόνο ένας, ο πρόεδρός του Ιωάννης Τσαλίκης ψήφισε υπέρ των θέσεων της δημοτικής αρχής, καθώς:
-Ο εκπρόσωπος της «Συμπολιτείας» στο Τοπικό Συμβούλιο, Βασίλης Σίσκος, διευθυντής του δημοτικού σχολείου της Αγίας Τριάδας, καταψήφισε την εισήγηση, προβάλλοντας τη θέση της δημοτικής κίνησης ότι η εκμετάλλευση της πλαζ πρέπει να γίνεται καθ’ ολοκληρίαν από το Δήμο και τις υπηρεσίες του.
-Ο αντιπρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου, Δημήτριος Παπανικολάου, καταψήφισε επίσης την εισήγηση της δημοτικής αρχής, υποστηρίζοντας ότι αντί της ανακαίνισης, θα πρέπει να κατεδαφιστούν τα υπάρχοντα κτίσματα στο «Άκτιον» και στη θέση τους να αναγερθούν νέα, σύγχρονα κτίσματα.
-Οι Τοπικοί Σύμβουλοι Τάσος Ζευκόπουλος και Ουρανία Χαλβατζέλη, τάχθηκαν υπέρ της εκμίσθωσης του χώρου, αλλά με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι θα πρέπει να ενημερωθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου για α) την επί μέρους κοστολόγηση ανά εργασία, ώστε να διαπιστωθεί από πού προκύπτει το τεράστιο ποσό των 200.000 που επικαλείται η διοίκηση Μαυρομάτη και τι πρόκειται να γίνει με τη συνολική έκταση του υπαίθριου χώρου των 9.900 τετραγωνικών μέτρων.
Και όμως, από τη διοίκηση Μαυρομάτη, αυτή η κατ’ ουσίαν … μη απόφαση, παρουσιάστηκε στην εισήγηση του θέματος προς το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού ως «απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου που ομόφωνα γνωμοδότησε κατά πλειοψηφίαν υπέρ της εκμίσθωσης». Χωρίς φυσικά να υπάρχει η παραμικρή αναφορά:
1. Σε μελέτη σχετικά με το κόστος επισκευής των κτισμάτων και από πού προκύπτει το ποσό των 200.000 που αυθαίρετα επικαλέσθηκε ο κ.Μαυρομάτης.
2. Τι πρόκειται συγκεκριμένα να γίνει με τους χώρους που διαθέτει το «Άκτιον» και συγκεκριμένα α)το κτήριο εμβαδού 397,06 τ.μ., β)την επιφάνεια που καλύπτει συνολικά 1.558,69 τ.μ. και γ) τον υπαίθριο χώρο εμβαδού 9.900 τ.μ.

Για όλα αυτά τα θέματα, η διοίκηση Μαυρομάτη, κατά την πάγια πρακτική που ακολουθεί, δεν έκανε την παραμικρή ενημέρωση στο δημοτικό συμβούλιο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.