Τρίτη 26 Απριλίου 2016

«Το Καπλάνι της Βιτρίνας» της Άλκης Ζέη στη Θεσσαλονίκη

Η παράσταση «Το Καπλάνι της Βιτρίνας» της  Άλκης Ζέη,  που διασκεύασε και σκηνοθέτησε η ηθοποιός, θεατρολόγος και σκηνοθέτις Ανδρομάχη Χρυσομάλη, ανοίγει τα φτερά του και ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα με πρώτο σταθμό το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με πρωινές παραστάσεις για τα σχολεία από τις 18 Μαΐου έως τις 25 Μαΐου και  Κυριακή 22 Μαΐου 2016 στις 11.30 και 17.00.

Στις παραστάσεις της Κυριακής θα παραστεί και η συγγραφέας κ. Άλκη Ζέη.

Το Καπλάνι της βιτρίνας,  το εμβληματικό έργο της Άλκης Ζέη που συμπληρώνει 53 χρόνια  από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε, είναι το πρώτο μυθιστόρημά της και αποτελεί  έργο-σταθμό  για την ελληνική παιδική λογοτεχνία καθώς θεωρείται  ένα από τα κλασικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας για παιδιά και εφήβους, με συνεχείς επανεκδόσεις από το 1963 και πολλές μεταφράσεις και διακρίσεις στο εξωτερικό. 

Λίγα λόγια για το έργο:
«Κατακαλόκαιρο του 1936 στη Σάμο. Η Μέλια και η Μυρτώ απολαμβάνουν το παιχνίδι και τη θάλασσα με τους φίλους τους από το Λαμαγάρι, μαζί με τον αγαπημένο τους ξάδελφο Νίκο, φοιτητή στην Αθήνα που τους διηγείται τις πιο συναρπαστικές ιστορίες για το καπλάνι, τον βαλσαμωμένο τίγρη, που τη μια μέρα έχει ανοιχτό το γαλάζιο του το μάτι και την άλλη το μαύρο…
Τι θα συμβεί όμως όταν το καπλάνι ανοίξει για τα καλά το μαύρο του μάτι;   Που έχει κρυφτεί ο ξάδελφός τους;  Τι παιχνίδι σκαρφίστηκε πάλι ;»



Η χαρισματική γραφή της Άλκης Ζέη αποτυπώνει με τρόπο μοναδικό τις ανατροπές που συμβαίνουν στις ζωές των παιδιών και των μεγάλων με την δικτατορία του Μεταξά, όπου πραγματικότητα και παιχνίδι «συνωμοτούν» για να κρατήσουν καλά κρυμμένο το μυστικό.
Η παιδική αφέλεια και αθωότητα, η συγκίνηση και το χιούμορ πρωταγωνιστούν για να μας πουν ξανά ότι η φιλία, η ανθρωπιά και η δημοκρατία είναι αξίες ανεκτίμητες.
Στο κλασικό αυτό 
πλέον έργο της, η Άλκη Ζέη  φωτίζει με τον δικό της μοναδικό τρόπο τα ιστορικά γεγονότα και περιγράφει την κοινωνική πραγματικότητα της εποχής, όπως τη βίωσε η ίδια στην τρυφερή παιδική της ηλικία με ρεαλισμό και ενάργεια αλλά και μια ανάλαφρη περιπαικτική διάθεση, απόρροια της παιδικότητας της.

Συντελεστές:
Θεατρική διασκευή/σκηνοθεσία:  Ανδρομάχη Χρυσομάλη

Σκηνικά-Κοστούμια:  Γιάννης Μετζικώφ

Προβολές 3D και Video Art:  Σπύρος Ρασιδάκης, Αλέξανδρος Τσερέπας

Μουσική:  Μιχάλης Αβραμίδης

Φωτισμοί:  Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Επιμέλεια κίνησης: Κική Μπάκα
Φωτογραφίες και trailer παράστασης: Νίκος Μανδαράκας

Μακιγιάζ: Εύη Ζαφειροπούλου
Βοηθός Σκηνοθέτη:  Α΄ Θοδωρής Ντουρντουρέκας,  Β΄ Ελεάννα Φινοκαλιώτη

Βοηθός σκηνογράφου: Λίνα Καρανικολάου
Κατασκευή σκηνικών: Βασίλης Σακής

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Γιάννης Καρατζογιάννης, Χριστίνα Θεοδωροπούλου, Δημήτρης Μαύρος, Βίκυ Μαραγκάκη, Αλέξανδρος Βάρθης, Αγγελική Πασπαλιάρη, Αρετή Τίλη, Χριστίνα Πάγκαλη, Ελεάννα Φινοκαλιώτη, Στέφανος Οικονόμου, Γιώργος Βουβάκης.

Τιμές εισιτηρίων: 12€ (ενηλίκων), 10€ (παιδικό), 10 ευρώ (ομαδικό)
                            
ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ ΜΜΘ

>Στο Μέγαρο Μουσικής:
25ης Μαρτίου & Παραλία.
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα-Σάββατο: 10:00-18:00
Τηλέφωνο: 2310895938-9.
Τις ημέρες που πραγματοποιούνται παραστάσεις στο κτίριο Μ2 μπορείτε να καλείτε και στο: 2310896000.
Εφόσον υπάρχει παράσταση Κυριακή, τα εκδοτήρια ανοίγουν δύο ώρες πριν από την εκδήλωση.

>Στην Πλατεία Αριστοτέλους.
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο:
10:00-15:30
Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
10:00-14:00 και 17:30-20:00

>Ηλεκτρονικά
Στο 
www.ticketservices.gr

Σχολικές παραστάσεις: από 18 Μαΐου έως 25 Μαΐου 2016 (τηλ. κρατήσεων για σχολικές παραστάσεις: 2105325563, τιμή εισιτηρίου 8 ευρώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.