Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Αυτή την Κυριακή η εαρινή αιμοδοσία του Π.Ο.Σ. Περαίας

Αυτή την Κυριακή 24 Απριλίου, από τις 8:30 το πρωί μέχρι τις 1:00 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί η εαρινή αιμοδοσία του Πολιτιστικού Οικολογικού Συλλόγου Περαίας στην αίθουσα του 1ου δημοτικού σχολείου. Στα 10 χρόνια που ο ΠΟΣΠ δραστηριοποιείται στο θέμα αυτό, πραγματοποιήθηκαν 23 αιμοδοσίες και συγκεντρώθηκαν συνολικά 1.176 μονάδες αίματος.

Με την Αιμοδοσία του Απριλίου, συμπληρώνονται 10 χρόνια από την πρώτη Αιμοδοσία του Πολιτιστικού Οικολογικού Συλλόγου Περαίας.
Τον Φεβρουάριο του 2006 ο ΠΟΣΠ ίδρυσε Τράπεζα Αίματος με σκοπό την ανάπτυξη του εθελοντισμού στην αιμοδοσία. Στις 9 Απριλίου εκείνης της χρονιάς πραγματοποιήθηκε η πρώτη αιμοδοσία στην οποία προσήλθαν 51 εθελοντές και αιμοδότησαν οι 23.
Από τον Απρίλιο του 2006 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 23 αιμοδοσίες και έχουν συγκεντρωθεί 1176 μονάδες αίματος. Από αυτές έχουν δοθεί σε συνανθρώπους μας, που τις είχαν ανάγκη, οι 569. Αυτό σημαίνει ότι η Τράπεζα έχει απόθεμα 607 μονάδες αίματος. Μέλη της Τράπεζας Αίματος είναι όλοι οι εθελοντές αιμοδότες που δίνουν αίμα στην Τράπεζα Αίματος του Π.Ο.Σ.Π., ανεξάρτητα αν είναι μέλη του Συλλόγου ή όχι. Αυτή τη στιγμή ο αριθμός μελών της Τράπεζας Αίματος ανέρχεται στα 430 ενώ σε κάθε αιμοδοσία εγγράφονται 12-15 νέα μέλη.
Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των νεαρών ατόμων που αιμοδοτούν. Μέχρι και το 2011 πραγματοποιούνταν 2 αιμοδοσίες ετησίως από το 2012 και μετέπειτα, κατόπιν παράκλησης του ΑΧΕΠΑ και την έγκριση των φίλων αιμοδοτών (ερωτήθηκαν κατά την διάρκεια της έκτακτης, τότε, αιμοδοσίας του Αυγούστου του 2012) οργανώνονται τρεις αιμοδοσίες ετησίως.
Ο Π.Ο.Σ.Π. θέλοντας να ευαισθητοποιήσει τους εθελοντές αιμοδότες στο θέμα προσφοράς αιμοπεταλίων επί τρεις συνεχόμενες αιμοδοσίες κάλεσε εξειδικευμένα άτομα από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ τα οποία ενημέρωναν τον κόσμο σχετικά. Μάλιστα αρκετά άτομα δήλωσαν δότες και από τότε το νοσοκομείο τα καλεί όποτε παραστεί ανάγκη.
Πέραν των αιμοδοσιών ο Π.Ο.Σ.Π. έχει διοργανώσει μία ενημερωτική συγκέντρωση σχετικά με τη δωρεά οργάνων κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε πλήρης ενημέρωση από εξειδικευμένα άτομα, από θεολόγο ο οποίος εξέφρασε την άποψη της εκκλησίας αλλά και από άτομα που σώθηκαν λόγω μεταμόσχευσης τα οποία κατέθεσαν την εμπειρία τους. Συναισθανόμενοι τις ανάγκες των καιρών συνηθίζουμε κατά τις τελευταίες αιμοδοσίες να συγκεντρώνουμε τρόφιμα για ιδρύματα (παιδικό χωριό S.O.S., ενοριακά συσσίτια) που οργανωμένα και υπεύθυνα τα διαχειρίζονται προς τις σωστές κατευθύνσεις.

Ο Π.Ο.Σ.Π. συνεχίζει την προσπάθειά του και καλεί κοντά του όποιον θα ήθελε να βοηθήσει στη διοργάνωση των αιμοδοσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.