Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Πρόταση Πιτσιόρλα για να γίνει η EXPO του 2027 ανατολικά του αεροδρομίου "Μακεδονία"

Ξάφνιασε o πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας, όταν κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα Δευτέρα με φορείς της Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, ανακοίνωσε την πρόταση για διεκδίκηση της διοργάνωσης της ΕΧΡΟ του 2027, από τη Θεσσαλονίκη και, πραγματοποίηση της Διεθνούς Έκθεσης στις δημόσιες εκτάσεις που βρίσκονται ανατολικά του αεροδρομίου "Μακεδονία".

Για τη διεκδίκηση, όπως αναφέρθηκε, η πρόταση θα πρέπει να υποβληθεί εντός του 2016 αλλά δεν έχει συζητηθεί αν ένα τέτοιο σχέδιο συνδέεται με τη μετεγκατάσταση του Εκθεσιακού Κέντρου της ΔΕΘ, όπως στη προηγούμενη διεκδίκηση για την ΕΧΡΟ του 2008 (σ.σ τότε υπήρχε σχέδιο μετεγκατάστασης στη Σίνδο).
O κ. Πιτσιόρλας ανέφερε ότι οι αποφάσεις για την αξιοποίηση των 12 σημαντικών ακινήτων, που έχει υπό τη διαχείρισή του το ΤΑΙΠΕΔ στο νομό, θα ληφθούν σε συνεργασία με τους φορείς της Θεσσαλονίκης και όχι αποσπασματικά ή μονομερώς.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης που διήρκεσε τέσσερις ώρες, κατέθεσαν τις απόψεις τους 18 φορείς, ενώ ο κ. Πιτσιόρλας επισήμανε ότι ένιωσε την ανάγκη να προκαλέσει αυτή τη συζήτηση, γιατί το Ταμείο διαχειρίζεται στην περιοχή πολύ σημαντικά τμήματα δημόσιας περιουσίας, που θα επηρεάσουν το μέλλον της πόλης για δεκαετίες.
Το ΤΑΙΠΕΔ, είπε ο κ.Πιτσιόρλας,  θέλει να εξετάσει μαζί με τους φορείς πρωτοβουλίες στην ευρύτερη περιοχή του αεροδρομίου, όπως τα δύο ακίνητα των δήμων Θέρμης και Θερμαϊκού ανατολικά του  «Μακεδονία», δεδομένου ότι η Θεσσαλονίκη ως τουριστικός προορισμός ανεβαίνει συνέχεια.
Σχετικά με τα ακίνητα προς αξιοποίηση που έχει στην διάθεσή του το ΤΑΙΠΕΔ στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του ταμείου και οι πολιτικοί φορείς της πόλης ανέφεραν:

Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία»
Για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και τις λύσεις που θα πρέπει να δοθούν μίλησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης,  Γιάννης Μπουτάρης ο οποίος τόνισε ότι «αυτό που με ανησυχεί είναι η περίφημη ιστορία του καινούργιου διαδρόμου και οι καθυστερήσεις που μπορεί να προκαλέσει αυτή η κατασκευή.
Και πρόσθεσε: Το δεύτερο σημαντικό θέμα για το αεροδρόμιο είναι ότι είναι λάθος επιλογή να συνεχίσουμε να πιστεύουμε σε αυτό το αεροδρόμιο. Θα πρέπει να μεταφερθεί εκεί που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, δηλαδή στα Κουφάλια.
Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας σημείωσε ότι «είναι σημαντικό για το λιμάνι να αναπτυχθεί για να μπορέσει να υποδεχθεί περισσότερους τουρίστες».
Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Θ., Μιχάλης Ζορπίδης αναφερόμενος στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης τόνισε ότι «δεν έχουμε χρόνο να σχεδιάσουμε καινούργιο αεροδρόμιο αλλά πρέπει να κοιτάξουμε να αναβαθμιστεί το ήδη υπάρχον».

Λιμάνι Θεσσαλονίκης
Για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μίλησε ο Γιάννης Μπουτάρης αναφέροντας ότι πρέπει να προχωρήσει η ιδιωτικοποίησή του. «Αν πρόκειται να δημιουργήσει προβλήματα η διαχείριση της πρώτης προβλήτας στην συζήτηση με τους επενδυτές προφανώς προτεραιότητα θα είναι να ιδιωτικοποιηθεί το  λιμάνι».
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι είναι μία ευχή και διάθεση να εξαιρεθεί η πρώτη προβλήτα του λιμένα Θεσσαλονίκης από την σύμβαση παραχώρησης.
Για μια «πονεμένη ιστορία» μίλησε ο κ. Τζιτζικώστας μιλώντας για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αναφέροντας ότι «το λιμάνι έπρεπε να είχαν δει ήδη απο χτες οι επενδυτές». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το λιμάνι πρέπει να αναπτυχθεί τονίζοντας παράλληλα ότι «θα πρέπει να φροντίσουμε δίπλα στο λιμάνι να δημιουργηθεί ένα διαμετακομιστικό κέντρο προκειμένουμε να γίνει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ανταγωνιστικό».
Η πρόεδρος διοικητικών υπαλλήλων ΟΛΘ, Φανή Γουργούρη εκφράζοντας την δυσαρέσκειά της για τη συζήτηση τόνισε ότι «θεωρούσα ότι θα παρουσιαστεί ένα σχεδιασμός τεχνοκρατικά αλλά και περισσότερες λεπτομέρειες για το ποια θα είναι η διαδικασία. Αντ΄αυτού άκουσα ένα ωραίο ευχολόγιο στο οποίο δεν περιγράφουν τίποτα».
Ο Αντιπρόεδρος ΔΣ της Ο.Λ.Θ. Α.Ε, Κωνσταντίνος Μέλλιος αναφερόμενος στην σημερινή κατάσταση στην οποία έχει επέλθει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μίλησε για μία επείγουσα πραγματικότητα. «Είμαστε στην διαδικασία αποστολής του Masterplanστο Υπουργείο και η διοίκηση ενέκρινε το σχέδιο. Το Masterplan στοχεύει στο να αναβαθμιστεί το λιμάνι και να γίνει λιμάνι δεύτερης κατηγορίας».
Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Θ εμφανίστηκε θετικός στην ιδιωτικοποίηση του λιμένα Θεσσαλονίκης ωστόσο ζήτησε ότι πρέπει να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.

Αγορά Μοδιάνο
Την ανάγκη για ανάπλαση και αναζωογόνηση της αγοράς Μοδιάνο επισήμανε στην ομιλία του ο Γιάννης Μπουτάρης η οποία όπως σημείωσε θα είναι εφικτή αν αξιοποιηθεί η αγορά καθώς και το νέο κτίριο που βρίσκεται στην περιοχής της αγοράς.
Για ανάπτυξη της αγοράς μίλησε και ο πρόεδρος του Ε.Ε.Θ. κ. Ζορπίδης τονίζοντας ότι «δεν θέλουμε μέσα από την διαδικασία απόκτησης της αγοράς Μοδιάνο να κερδίσει χρήματα το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης».

Πάρκινγκ
Το πρόβλημα της πόλης με το πάρκινγκ τόνισε επίσης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανακοινώντας τα σχέδια του δήμου για την επίλυσή του. Ο ίδιος ανέφερε ότι πρέπει τα πάρκινγκ να περάσουν στην ιδιοκτησία του δήμου προσθέτοντας ότι πρέπει να αξιοποιηθεί το πάρκινγκ του δήμου και το πάρκινκ της ΧΑΝΘ. Επίσης, ο ίδιος επισήμανε το γεγονός ότι  πρέπει να μεταφερθούν εκτός πόλης τα πάρκινγκ προκειμένου να αποσυμφορηθεί το κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Την αντίθεση του στο θέμα διεκδίκησης των πάρκινγκ από το δήμο εξέφρασε ο κ. Τζιτζικώστας τονίζοντας ότι «το κράτος δεν είναι επιχειρηματίας και δεν πρέπει τα πάρκινγκ να δοθούν στο δήμο».

Ενεργά στρατόπεδα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Την απαίτησή του να ξεκαθαριστεί η κατάσταση με τα ενεργά στρατόπεδα συγκέντρωσης που βρίσκονται εντός του αστικού ιστού τόνισε, επίσης, ο κ. Μπουτάρης αναφέροντας ακόμη και το  ενδεχόμενο εμφάνισης τρομοκρατικής ενέργειας. «Δεν μπορεί το Γ΄Σώμα Στρατού και το στρατόπεδο 424 να είναι ενεργά. Ποιος δεν μπορεί να μας πει ότι  δεν θα γίνει τρομοκρατική ενέργεια στο 3ο Σώμα στρατού;»
Στον αντίποδα,ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι «είναι απαράδεκτο να υπάρχουν στρατόπεδα ανενεργά και θέλουμε τα στρατόπεδα να  προχωρήσουν σε ανάπτυξη».

Στρατόπεδα μετεγκατάστασης προσφύγων
Για το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Δυτική Θεσσαλονίκη μίλησαν οι φορείς στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΘ. Συγκεκριμένα, ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε ότι «δεν πρέπει να πιστεύει η κυβέρνηση ότι πρέπει να γίνει άλλο στρατόπεδο συγκέντρωσης στα δυτικά της πόλης».
Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και πρόεδρος ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε το πρόβλημα που σημειώνεται στη Κεντρική Μακεδονία με τις ροές των προσφύγων σημειώνοντας ότι «το 60 % των προσφυγικών ροών βρίσκονται στην Κ. Μακεδονία». Παράλληλα, επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατό να δεχθούμε πρόσφυγες στη βιομηχανική περιοχή.

Γήπεδο Γκολφ
Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Μπουτάρης υποστήριξε ότι πρέπει να δημιουργηθεί στην πόλη ένα γήπεδο γκολφ επισημαίνοντας ότι ένα τέτοιο γήπεδο δεν προβλέπει μεγάλη κατανάλωση νερού.

Αξιοποίηση των δήμων
Ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης τόνισε ότι ο δήμος Θερμαϊκού είναι μία τουριστική περιοχή με ακτή 62 χλμ. «Η περιοχή του Θερμαϊκού  έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί οικονομικά. Πρόκειται για το μοναδικό λιμάνι που έχει πρόσβαση στη Πιερία».
Επίσης, ο κ. Μαυρομάτης επεσήμανε ότι «είναι πολλά τα κτίρια που διαθέτει το ΤΑΙΠΕΔ στην περιοχή μας και δεν μένει τίποτα άλλο προκειμένου να ξεκινήσει η ανάπτυξη τουριστικών υποδομών».
Τονίζοντας τα προβλήματα της περιοχής σημείωσε ότι δεν υπάρχει προσπελασιμότητα στην περιοχή, ενώ ο δρόμος είναι απο την δεκαετία του ’50.
Για την αξιοποίηση του ποταμού Αξιού μίλησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας αναφέροντας ότι «σημαντική αναπτυξιακή διάσταση είναι η αξιοποίηση του Αξιού με ποταμόπλοια. Πρέπει να δούμε πόρους για να μπορέσουμε να το διεκδικήσουμε».


Πηγή: Makthes.gr, Voria.gr και Thestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.