Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Τα Τσαϊρια επιλέγει το Συντονιστικό για Κέντρο Προσφύγων

Η περιοχή των Τσαϊριών που επιλέχθηκε. Στο βάθος τα υψώματα του Πλαγιαρίου
Στις άγονες και εγκαταλειμμένες εκτάσεις, στα Τσαϊρια, καταλήγει το Συντονιστικό Όργανο των οκτώ υπουργείων για το προσφυγικό, τη δημιουργία του Κέντρου Φιλοξενίας και Μετεγκατάστασης της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Φάρου του Θερμαϊκού». Αντιθέτως, αποκλείονται οι χώροι του κάμπινγκ Επανομής και της κατασκήνωσης του Απόδημου Ελληνισμού.

Ο λοφίσκος αυτός στο κέντρο, αποτελεί το φυσικό σύνορο μεταξύ των δύο δήμων. Αριστερά ο καταυλισμός των Ρομά και ακόμη πιο αριστερά η Περαία. Στο βάθος δεξιά το αεροδρόμιο και δεξιά επάνω η περιοχή που θα δεχτεί τους πρόσφυγες 
Η απόφαση, φαίνεται ότι πάρθηκε μετά την προ ημερών επιτόπια επίσκεψη του επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου, αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα στους τρεις χώρους, αλλά και τις συναντήσεις που είχε με τους δημάρχους Θέρμης, Θεόδωρο Παπαδόπουλο και Θερμαϊκού, Γιάννη Μαυρομάτη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο καταυλισμός που θα δημιουργηθεί για τις ανάγκες  της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, θα αναπτυχθεί σε έκταση ενός στρέμματος, από τα 6,5 συνολικά του τμήματος των Τσαϊριών, που ανήκει στο αγρόκτημα Πλαγιαρίου και διοικητικά υπάγεται στο δήμο Θέρμης. Η έκταση του ενός στρέμματος που θα χρησιμοποιηθεί, λένε οι ίδιες πληροφορίες, έχει επιλεγεί να είναι αυτή που βρίσκεται στο επάνω μέρος του αγροκτήματος, συνορεύοντας στη νότια πλευρά με το Αεροδρόμιο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», νότια και ανατολικά με το αγρόκτημα Τριλόφου και δυτικά με το αγρόκτημα Περαίας του Δήμου Θερμαϊκού.
Τις τελευταίες ημέρες, ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης διατύπωσε την ιδέα, αντί για Κέντρο Φιλοξενίας στα όρια του Δήμου, να νοικιαστούν σε πρόσφυγες τα δεκάδες κενά διαμερίσματα που υπάρχουν στην περιοχή, δεδομένου ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ενθαρρύνει τέτοιες δραστηριότητες, καταβάλλοντας στους ιδιοκτήτες των προς ενοικίαση διαμερισμάτων το ποσό των 400 ευρώ περίπου.
Το Κέντρο Φιλοξενίας και Μετεγκατάστασης Προσφύγων στα Τσαϊρια, θα δημιουργηθεί στη βόρεια πλευρά του αγροκτήματος, σε κοντινή απόσταση από το δημόσιο δρόμο Θεσσαλονίκης-Μηχανιώνας και θα απέχει αρκετά από τη νότια, την ελώδη περιοχή, τον υγρότοπο όπου εκβάλει μία αποστραγγιστική τάφρος.

Η αποστραγγιστική τάφρος της περιοχής ήδη μαζεύει σμήνη κουνουπιών
Το μεγάλο ερώτημα βέβαια, είναι ότι σε περίπτωση που λειτουργήσει εκεί γρήγορα και πριν το καλοκαίρι ο καταυλισμός, τι θα γίνει με τα σμήνη των εκατομμυρίων κουνουπιών που αναπτύσσονται στο έλος και τα οποία θα κάνουν αφόρητη τη διαβίωση των προσφύγων. Όπως επίσης και τι θα γίνεται με τον καύσωνα; Που θα βρίσκουν μέρος να προφυλαχτούν οι πρόσφυγες,  από την ώρα που η περιοχή είναι «κρανίου τόπος» και δεν υπάρχει ούτε ένα δέντρο που να παρέχει στοιχειώδη σκιά; 
Μία ακόμη άποψη από το βόρειο τμήμα των Τσαϊριών



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.