Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Για 7η ημέρα η Θεσσαλονίκη όμηρος του ΟΑΣΘ

Σε λίγο θα πιάσουν... αράχνες οι στάσεις του ΟΑΣΘ
Για 7η μέρα χωρίς αστικά λεωφορεία, μένει το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, λόγω της επίσχεσης εργασίας των εργαζομένων, κι ενώ οι μεγαλομέτοχοι του ΟΑΣΘ με τη συμπεριφορά τους εξακολουθούν να κρατούν όμηρο το επιβατικό κοινό της Θεσσαλονίκης, απορρίπτοντας τις προτάσεις του υπουργείου Μεταφορών για την εξεύρεση λύσης και την επανακυκλοφορία των λεωφορείων.

Το ΔΣ της διοίκησης του ΟΑΣΘ, θα κρίνει σήμερα τις δύο προτάσεις του Χρ. Σπίρτζη ενώ έχει κανονιστεί και συνεδρίαση των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, είναι όμως αμφίβολο εάν θα υπάρξει κάποια λύση, δεδομένου ότι οι προτάσεις του υπουργού Μεταφορών για την καταβολή χρημάτων προκειμένου να πληρωθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, προσκρούει στην άρνηση των μεγαλομετόχων, οι οποίοι πρώτα θέλουν, όπως μέχρι τώρα, τη διανομή στα μερίσματά τους και μετά να πληρωθούν οι υποχρεώσεις τους.
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν στις 10.00 έκτακτη γενική συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος των εργαζομένων Δημήτρης Τσερμενίδης, σε πλήρη αρμονία με τους μετόχους του ΟΑΣΘ, δήλωσε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων με τον υπουργό, τον οποίο κατηγόρησε για «επικοινωνιακά παιχνίδια στην πλάτη του λαού της Θεσσαλονίκης».
Υπενθυμίζουμε τις δύο προτάσεις του υπουργού Μεταφορών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναστολή της κινητοποίησης των εργαζομένων:

Πρώτη πρόταση: Καταβολή 2 εκατομμυρίων ευρώ για τη μετακίνηση μαθητών και φοιτητών για το έτος 2016 από το Υπουργείο Παιδείας, διάθεση του 18% από τις πωλήσεις εισιτηρίων μέχρι σήμερα, αλλά και όσα πρόσθετα απαιτούνται για την καταβολή του ενός μηνός δεδουλευμένα.
Ως προϋπόθεση ο υπουργός θέτει την ταυτόχρονη χορήγηση της αναλυτικής κατάστασης εξόφλησης μισθοδοσίας Ιουλίου 2016 ανά εργαζόμενο, από την οποία θα προκύπτει ξεκάθαρα, ότι τα παραπάνω χρηματικά ποσά χρησιμοποιήθηκαν μόνο για την καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζόμενους. Εφόσον τηρηθεί το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο, το υπουργείο θα προβεί στην προκαταβολή του ακριβούς ποσού που απαιτείται για την εξόφληση των δεδουλευμένων του μηνός Αυγούστου 2016, υπό τους ίδιους όρους.

Δεύτερη πρόταση: Προκαταβολή των αντισταθμιστικών καταβολών των μηνών Οκτωβρίου και Νοεμβρίου για το έτος 2016, με μόνο σκοπό την εξόφληση της μισθοδοσίας Ιουλίου και Αυγούστου, εφόσον προσκομιστεί στο υπουργείο ισόποση Εγγυητική Επιστολή.
Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι το υπουργείο έχει εξοφλήσει εμπροθέσμως και μέχρι το τελευταίο ευρώ όλες τις δόσεις από τις αντισταθμιστικές καταβολές (επιχορηγήσεις) προς τον ΟΑΣΘ και δεν υφίσταται καμία ληξιπρόθεσμη οφειλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.