Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Ένταση και ερωτήματα για τον Βιολογικό Μεσημερίου

«Μάχη» στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης για το ΕΕΛ (Εργοστάσιο Επεξεργασίας Λυμάτων) στο Μεσημέρι, ένα έργο που προωθεί η διοίκηση Μαυρομάτη, γεννάει πολλά ερωτήματα και προκαλεί την αντίδραση κατοίκων της δημοτικής κοινότητας.

Πολλοί κάτοικοι από το Μεσημέρι, που κατοικούν στην περιοχή «Αμπελότοπος», κι ανάμεσά τους ο γνωστός καλλιτέχνης Δημήτρης Ζερβουδάκης, παρουσιάστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο για να διατυπώσουν την έντονη διαμαρτυρία τους για την επιλογή να κατασκευαστεί δίπλα ακριβώς στα σπίτια τους το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Λυμάτων, χωρίς να ερωτηθούν οι ενδιαφερόμενοι κάτοικοι και δίχως να υπάρξει πραγματική δημόσια διαβούλευση.
Κατήγγειλαν επίσης το ΕΕΛ ότι φέρνει τις αμφιβόλου αποτελεσματικότητας και λειτουργίας εγκαταστάσεις, μέσα στις αυλές των σπιτιών τους, και ζήτησαν την άμεση επιλογή άλλης λύσης για τη διαχείριση των λυμάτων του Δ.Δ Μεσημερίου και την δέσμευση του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα αυτό.
Όπως είπε η εκπρόσωπος των κατοίκων κ. Χριστίνα Μιχέλη, το πρόβλημα με τη συγκεκριμένη μελέτη είναι σαφώς ότι αυτό που θέλουν να φτιάξουν είναι "χαβούζα", γιατί ναι μεν προβλέπουν να γίνεται όλη η επεξεργασία με βιολογικό τρόπο ώστε και τα στερεά και τα υγρά λύματα να επαναχρησιμοποιούνται και να επιστρέφουν στη φύση, πλην όμως, όλη η περιοχή θα βρομάει ανυπόφορα σε απόσταση τουλάχιστον ενός χιλιομέτρου.
«Σκεφθείτε, είπε, τα βοθρολύματα να βγαίνουν στην επιφάνεια της γης, να φορτώνονται με φορτωτές και να περιμένουν να στεγνώσουν σε αποξηραντές!!!!. Το ότι δε λαμβάνονται υπόψιν οι περίοικοι, είναι σκανδαλώδες, καθώς θα καταστραφούν ολοκληρωτικά γιατί ούτε να ζήσουν εκεί θα μπορούν ούτε να πουλήσουν τα σπίτια τους. Χώρια δε τα σύννεφα που θα σχηματίζονται από τις μύγες και τα κουνούπια», ανέφερε η κ.Μιχέλη.

Η θέση της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού»
Παρουσιάζοντας τη θέση της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», ο επικεφαλής της Σπύρος Κουζινόπουλος, σημείωσε ιδιαίτερα ότι το έργο που προωθεί η διοίκηση Μαυρομάτη, έχει τρία σκέλη.
1ο Σκέλος, η δημιουργία δικτύου αποχέτευσης. Πρόκειται για ένα έργο που είναι απαραίτητο να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα και κακώς καθυστέρησε όλα αυτά τα χρόνια, ώστε να απαλλαγούν επιτέλους οι Μεσημεριώτες από το αίσχος των βόθρων. «Την δημιουργία του δικτύου αποχέτευσης την ψηφίζουμε με εκατό χέρια», είπε χαρακτηριστικά ο Σπ. Κουζινόπουλος.
2ο Σκέλος, η κατασκευή του Εργοστασίου Επεξεργασίας Λυμάτων. Σ΄αυτό η δημοτική μας παράταξη λέει όχι, γιατί θεωρεί ότι πρόκειται για ένα έργο που δεν χρειάζεται, δεδομένου ότι το δίκτυο αποχέτευσης με ένα-δύο αντλιοστάσια θα μπορεί κάλλιστα να συνδεθεί με τον αποχετευτικό αγωγό της Επανομής, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση μόλις 10 χιλιομέτρων (τα λύματα της Επανομής για να φτάσουν στον «Αινεία» στο Αγγελοχώρι κάνουν 16,7 χιλιόμετρα), ή ενδεχομένως με το Κάτω ΣΧολάρι που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 4,4 χιλιομέτρων. «Αυτά τα 3 εκατ. ευρώ που προβλέψατε να ξοδέψετε για το ΕΕΛ, γιατί δεν τα δίνεται για την ανάπλαση και τη βελτίωση της ζωής στο Μεσημέρι;», ρώτησε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας».
3ο Σκέλος, η συντήρηση του ΕΕΛ. Σε μία εποχή που ο δήμος δεν μπορεί να διαθέσει έστω και έναν εργαζόμενο για να αλλάζει τις καμένες λάμπες στους δρόμους, θα προσλάβει προσωπικό για τη  λειτουργία και συντήρηση του σταθμού επεξεργασίας των λυμάτων. Χώρια που θα βγαίνει «ο κούκος αηδόνι» στο Δήμο με τη συντήρηση, τα ανταλλακτικά, τα μηχανήματα και τα χημικά που απαιτούνται.
«Επομένως, προχωρήστε τάχιστα το έργο του δικτύου αποχέτευσης και αφήστε στην άκρη τα σχέδια για το φαραωνικού χαρακτήρα ΕΕΛ», παρατήρησε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας»

Ο Γιάννης Τσακμάκας
«Ένας βιολογικός, αν κατασκευαστεί σωστά, αποτελεί ευλογία, διαφορετικά μπορεί να εξελιχθεί σε κατάρα», παρατήρησε ο δημοτικός σύμβουλος της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Γιάννης Τσακμάκας. Και με τεκμηριωμένα στοιχεία, καθώς το επάγγελμά του είναι αυτό, η δημιουργία και συντήρηση σταθμών βιολογικού καθαρισμού, απέδειξε ότι η όλη μελέτη βρίσκεται σε λάθος βάση. Έφερε δε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι για τη λειτουργία του ΕΕΛ Μεσημερίου προβλέπεται η τοποθέτηση 4 βιοαντιδραστήρων, τη στιγμή που ο βιολογικός της Μηχανιώνας λειτουργεί με έναν μόνο βιοαντιδραστήρα. Τέλος δε σημείωσε ότι με τη συγκεκριμένη μέθοδο στη διαχείριση της λάσπης που επιλέγει η συγκεκριμένη μελέτη «δεν θα μπορούν να πλησιάζουν εκεί όχι μόνο οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά ούτε καν οι εργαζόμενοι και οι συντηρητές του βιολογικού».
Σύμφωνα με τη μελέτη, που τελικά παρά τις αντιδράσεις την ενέκρινε η προσκείμενη στον δήμαρχο Μαυρομάτη πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, όλο αυτό το έργο, που γίνεται με την προσδοκία ότι μετά από 40 χρόνια, ο πληθυσμός του Μεσημερίου θα φτάσει στους 2.600 κατοίκους, από 1.830 που έχει σήμερα, θα κοστίσει συνολικά 5.600.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 2.491.887 για την κατασκευή του εσωτερικού αποχετευτικού δικτύου στο Μεσημέρι και υπόλοιπα 3.100.000 για το ΕΕΛ

Το ψήφισμα διαμαρτυρίας των κατοίκων

Προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θερμαικού της 14/9/2016
Διαμαρτυρόμαστε:
α) για την επιλογή του αγροτεμαχίου 751 του αγροκτήματος Δ.Δ Μεσημερίου με σκοπό την κατασκευή και εγκατάσταση των υποδομών της ΕΕΛ (εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων) που φέρνει τις αμφιβόλου αποτελεσματικότητας και λειτουργίας εγκαταστάσεις, μέσα στις αυλές των σπιτιών μας.
β) Για την μη ουσιαστική και πραγματική δημόσια διαβούλευση, που αφορά στο έργο, από τον Δήμο Θερμαικού.
γ) Για την πλήρη ανυπαρξία στοιχειώδους ενημέρωσης από την Τοπική Δημοτική αρχή, που συμμετέχει στην υλοποίηση, του προβληματικού για τις οικογένειές μας, έργου.
Ζητάμε:
Τήν άμεση επιλογή άλλης λύσης για την διαχείριση των λυμάτων του Δ.Δ Μεσημερίου και την δέσμευση του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου για την αλλαγή αυτή.
Οι κάτοικοι περιοχής "Αμπελότοπου" Μεσημερίου

1.Αντρέ Γιούτε, 2.Βαλσαμής Πέτρος, 3.Βαφειάδης Κώστας, 4.Βιολάκη  Μένια,           5.Γαλάνη Δήμητρα, 6.Γκουράσας Ιωάννης, 7.Δούκας Σπύρος, 8.Ζερβουδάκης Δημήτριος, 9.Καραπουλιτίδης Δημήτριος, 10.Κατέρης Ιωάννης, 11.Κατέρη  Χάιδω,                 12.Κίκης Δημήτριος, 13. Κίκης Ιωάννης, 14. Κιορσάββα Πέρσσα, 15. Κολώνης Δημήτρης,    16. Κοντογεωργάκη Ζηνοβία, 17. Κοσμίδου Λέλα, 18. Κυρίτση Σοφία, 19. Λάμπου Μαριγώ, 20. Μιχαηλίδης Στράτος, 21. Μιχέλη Χριστίνα, 22. Μπαμπάκη Βάσω, 23. Ναιδένης Ιωάννης, 24. Νικολαίδης Νίκος, 25. Παπαδάκης Αθανάσιος, 26. Παπαδάκης Ευριπίδης, 
27. Παπαδάκη Νικόλ-Μαρία, 28. Παπαδόπουλος Αθανάσιος "Αρμονία" Κέντρο Αποκατάστασης, 29. Παπαναστασίου Σοφία, 30. Παπαναστασίου Σταύρος, 31. Παπίας Απόστολος, 32. Παπουής Γιώργος, 33. Παρλάνη Μαριάνθη, 34. Παρλάνης Σταύρος,            35. Πουλόπουλος Πολύδωρος, 36. Πρυνιάς Γρηγόρης, 37. Σακελλαρίου Κώστας,                38. Σαραβέλος Σωκράτης, 39. Σιαφαλοπούλου Άρτεμις, 40. Σινκλέρ Ελίζαμπεθ,                    41. Στεφανίδης Στέφανος, 42. Τάτση Βασιλεία, 43. Τερψιάδης Νίκος, 44. Τερψιάδου Χαρούλα, 45. Τριανταφύλλου Νατάσα, 46. Τσακίρης Ευθύμης, 47. Τσακμάκης Ιωάννης,        48. Τσιριγώτης Συμεών, 49. Τσολάκη Παγώνα, 50. Τσαμπάζης Μιχάλης, 51. Φόικτ Μπέρντ, 52. Χατζημπαλόγλου Ανανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.