Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Nα καθίσουν στο σκαμνί για κακούργημα οι αδελφοί Ψωμιάδη, προτείνει ο εισαγγελέας Διαφθοράς

Nα καθίσουν στο σκαμνί του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, ο πρώην νομάρχης, Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο αδελφός του, άλλοτε αντινομάρχης, Διονύσης Ψωμιάδης, για την υπόθεση με τα λεγόμενα «45άρια», που επισύρει την επιβολή ακόμη και ισόβιων δεσμών, εισηγείται ο αντεισαγγελέας διαφθοράς Αχιλλέας Ζήσης με νέα πρόταση, που περιλαμβάνει επιπλέον κατηγορίες.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εισαγγελικός λειτουργός ζητεί από το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, να δικαστούν τα αδέλφια Ψωμιάδη, εκτός από τις πράξεις της απιστίας στην υπηρεσία και της ψευδούς βεβαίωσης που τους αποδίδονται, και επιπλέον για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην απιστία. Ο εισαγγελέας στην ίδια πρόταση, "δείχνει" το εδώλιο στον πρώην γενικό γραμματέα της Νομαρχίας, Δημήτρη Λευκόπουλο, για άμεση συνέργεια στην κακουργηματική απιστία, που φέρεται ότι τέλεσαν τα αδέλφια Ψωμιάδη. Κατά πληροφορίες, οι παραπάνω πράξεις είναι σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.
Η πρόταση του εισαγγελέα έρχεται σε συνέχεια προηγούμενης πρότασής του για την ίδια υπόθεση, κατά την οποία είχε ζητήσει να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, τα αδέλφια Ψωμιάδη, όπως επίσης έξι ακόμη πρόσωπα, μεταξύ αυτών, ένας πρώην αντινομάρχης, πρώην διευθυντές και τμηματάρχες τεχνικών υπηρεσιών της Νομαρχίας.
Το δικαστικό συμβούλιο τότε ανέπεμψε την υπόθεση στην ειδική ανακρίτρια Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, προς περαιτέρω διερεύνηση, προκειμένου να "φωτιστούν" συγκεκριμένες πτυχές της δικογραφίας. Μετά την περάτωση της διαδικασίας, η δικογραφία επέστρεψε στον Αχ. Ζήση προς υποβολή νέας πρότασης προς το Δικαστικό Συμβούλιο, κάτι που έγινε τώρα.
Η υπόθεση με τα "45άρια" περιστρέφεται γύρω από έργα προϋπολογισμού μέχρι 45.000 ευρώ, που φαίνεται ότι κατατμήθηκαν προκειμένου να ανατεθούν με διαδικασίες απευθείας ανάθεσης σε εργολάβους. Η δικογραφία περιλαμβάνει 456 έργα, κατά την περίοδο 2005-2010, από τα οποία το ελληνικό Δημόσιο εκτιμάται ότι ζημιώθηκε κατά περίπου 4 εκατ. ευρώ.
«Από το σύνολο των συμπληρωματικών καταθέσεων προκύπτει αναμφισβήτητα ότι γίνονταν αθρόες αναθέσεις έργων με εξαιρετικές διαδικασίες, απευθείας αναθέσεις και πρόχειρους διαγωνισμούς, αφού γινόταν κατάτμηση των έργων. Τα παραπάνω ευτελίζουν πράγματι την έννοια του δημοσίου έργου, καταργούν την έννοια της διαφάνειας, αποδιοργανώνουν κάθε προσπάθεια οργάνωσης και ύπαρξης σοβαρών εργοληπτών που έχουν τα προσόντα για ποσοτική εκτέλεση των έργων…» αναφέρεται μεταξύ άλλων στη νέα πρόταση του Αχ. Ζήση, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Να σημειωθεί ότι ένα δεύτερο σκέλος της ίδιας δικογραφίας έχει να κάνει με συμβάσεις έργου που υπεγράφησαν το διάστημα 2007-2009 στη Νομαρχία με εργαζομένους, που φαίνεται ότι απασχολήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες απ’ αυτές για τις οποίες προσλήφθηκαν. Η ζημιά εδώ για το Δημόσιο φαίνεται ότι αποτιμάται σε περίπου 1 εκατ. ευρώ.

Το λόγο έχει τώρα το Συμβούλιο Εφετών, που με βούλευμα θα αποφανθεί για την παραπομπή ή μη των εμπλεκόμενων προσώπων σε δίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.