Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Η εποικοδομητική στάση των συμβούλων της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» για πλημμυροπαθείς και αντιπλημμυρικά έργα

Οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» 
Ιδιαίτερα εποικοδομητική, ήταν η στάση της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» στην χτεσινοβραδινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της, όπως ήταν φυσικό, ασχολήθηκε με τις επιπτώσεις της καταστροφικής καταιγίδας που έπληξε περιοχές του Δήμου μας τη νύχτα της 6ης προς 7η Σεπτεμβρίου.

Η δημοτική παράταξη δια του επικεφαλής της, Σπύρου Κουζινόπουλου, είχε την παρρησία να δώσει συγχαρητήρια στη διοίκηση του Δήμου για τα γρήγορα ανακλαστικά που έδειξε στην άμεση καταγραφή των ζημιών, που ήταν και αίτημα της «Συμπολιτείας». Επισήμανε όμως τις σοβαρές καθυστερήσεις που υπήρξαν στο θέμα της αποκατάστασης της υδροδότησης, αλλά και την αδιαφορία για την προσωρινή στέγαση πλημμυροπαθών.
Ενώ αναφορικά με τις τεράστιες ευθύνες που προκύπτουν για τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν έγιναν, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης επισήμανε πως αυτή την ώρα, εκείνο που προέχει είναι η ανακούφιση των πληγέντων και η αποκατάσταση, στο δυνατό βαθμό, των υποδομών και των δικτύων. «Και σίγουρα, πολύ σύντομα, θα πρέπει να αναζητηθούν και να προσδιοριστούν οι πραγματικές αιτίες των καταστροφών και οι τυχόν ευθύνες που προκύπτουν».

Ο Θοδωρής Ζδούκος
Ουσιαστική, ήταν η συμβολή και των άλλων δύο δημοτικών συμβούλων της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» στην ανάδειξη των προβλημάτων που ανέκυψαν μετά τις πλημμύρες της προηγούμενης εβδομάδας.
Ο γιατρός Θοδωρής Ζδούκος επισήμανε την ανάγκη να διδαχθεί η δημοτική αρχή από αυτές τις καταστροφές ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη στο μέλλον και τόνισε την ανάγκη συνολικής αναμόρφωσης του τεχνικού προγράμματος του Δήμου, προκειμένου να επικεντρωθούν τα έργα που θα γίνουν στις αποκαταστάσεις του οδικού δικτύου και της αγροτικής οδοποιίας, στην ανακούφιση των πληγέντων κατοίκων αλλά και στη δημιουργία των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων. Και ως παράδειγμα της προχειρότητας και παρανομιών που υπήρχαν στο παρελθόν, ανέφερε ότι το Κέντρο Υγείας, που τώρα κινδυνεύει λόγω των κατολισθήσεων, χτίστηκε πάνω σε μπαζωμένο ρέμα. Ήταν δε τέτοιες οι αυθαιρεσίες στην κατασκευή του ώστε επί 30 χρόνια που λειτουργεί να μην μπορεί να πάρει άδεια από την Πολεοδομία, που την πήρε μόλις πέρσι.

Ο Γιάννης Τσακμάκας
Με τη σειρά του, ο δημοτικός σύμβουλος της «Συμπολιτείας», μηχανικός Γιάννης Τσακμάκας επικέντρωσε την παρέμβασή του στο γεγονός ότι αφενός μεν, από τις πλημμύρες στη Νέα Μηχανιώνα, πλημμύρισε και το αντλιοστάσιο της ΕΥΑΘ, με συνέπεια να διακοπεί λόγω βλάβης η λειτουργία του και τα λύματα να πέφτουν αυτό το διάστημα ανεπεξέργαστα στη θάλασσα. Ενώ επισήμανε και το τεράστιο έγκλημα που γίνεται με τη διοχέτευση των ομβρίων υδάτων στο αποχετευτικό δίκτυο της Μηχανιώνας και στον καινούριο αγωγό αποχέτευσης της Επανομής. Με αποτέλεσμα στην τελευταία μεγάλη βροχόπτωση, σε Μηχανιώνα και Επανομή, να πετιούνται στον αέρα τα καπάκια της αποχέτευσης και να βγαίνουν τα λύματα στους δρόμους. «Με τις ανεξέλεγκτες συνδέσεις των ομβρίων στο δίκτυο, ενώ η αποχέτευση της Μηχανιώνας είναι με πρόβλεψη 70.000 συνδέσεων, σε κάθε δυνατή βροχή είναι σα να δέχεται λύματα από 200.000 συνδέσεις», είπε ο Γιάννης Τσακμάκας. Προσθέτοντας ότι αν αυτή η αυθαιρεσία συνεχιστεί και στον καινούριο αγωγό της Επανομής, τότε σύντομα θα πάψει να υφίσταται ο βιολογικός καθαρισμός.   
                                      
Η ομιλία του Σπύρου Κουζινόπουλου
Μιλώντας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος, εκτός από τα όσα ανέφερε για την ανάγκη ειδικής συνεδρίασης σχετικά με το θέμα των καταστροφών, σημείωσε και τα ακόλουθα:
«Αγαπητοί συνάδελφοι,
Η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η  καταστρεπτική καταιγίδα που έπληξε το δήμο μας, κάλεσε τα μέλη και τους φίλους της να συμπαρασταθούν με κάθε τρόπο τους συμπολίτες μας που έδιναν σκληρό αγώνα για να βγάλουν τα νερά και τις λάσπες από τα πλημμυρισμένα τους σπίτια και καταστήματα και να βοηθήσουν όσο μπορούν στην αποκατάσταση των ζημιών.
Η δημοτική μας παράταξη ευχαρίστησε δημόσια τους δημοτικούς υπαλλήλους, τους άνδρες της ΕΜΑΚ, τους αστυνομικούς, τους ιδιώτες που διέθεσαν τα μηχανήματά τους αφιλοκερδώς και όλους όσους πρόσφεραν ουσιαστική βοήθεια για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση εν μέρει των ζημιών. στα δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροφωτισμού.
Καλέσαμε τη δημοτική αρχή να βοηθήσει και να οργανώσει άρτια την άμεση καταγραφή των ζημιών. Στο σημείο αυτό πρέπει να παραδεχθούμε ότι έδειξε γρήγορα ανακλαστικά και τη συγχαίρουμε γιαυτό. Απομένει να δοθεί το συντομότερο ένα πρώτο βοήθημα στους πληγέντες για να ανταπεξέλθουν αυτό το διάστημα στις υποχρεώσεις και την ανάγκη διαβίωσής τους.
Όμως, ένα σοβαρό έλλειμμα που διαπιστώσαμε στις ενέργειες της δημοτικής αρχής, ήταν που δεν φρόντισε για την προσωρινή στέγαση, έστω για λίγες ημέρες, έστω για λίγες ώρες κατοίκων, ιδιαίτερα της Αγίας Τριάδας που πλημμύρισαν τα σπίτια τους και δεν είχαν «που την κεφαλήν κλίναι».  
Επειδή πιστεύουμε ότι όσο καλύτερα γνωρίζουμε τα προβλήματα, τόσο πιο πειστικά θα διεκδικήσουμε την επίλυσή τους, γιαυτό και ζητήσαμε την άμεση σύγκληση ευρείας σύσκεψης με τη συμμετοχή των δημοτικών παρατάξεων, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, των υπουργείων Εσωτερικών, Υγείας, Περιβάλλοντος και της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, για να συζητηθεί το θέμα αποκατάστασης των δικτύων υποδομών και των αντιπλημμυρικών έργων που πρέπει άμεσα να γίνουν.
Και μπορεί μερικές ώρες αργότερα, μετά την διατύπωση της πρότασής μας, να πέρασαν από το δήμο Θερμαϊκού αρκετοί υπουργοί και κρατικά στελέχη, όμως η ανάγκη μιας τέτοιας σύσκεψης παραμένει πάντα επίκαιρη.
Ζητήσαμε επίσης από τη διοίκηση του δήμου να πιέσει τη ΔΕΗ προκειμένου να σταματήσει αυτό το αίσχος με τις συνεχείς διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος με τον πρώτο κεραυνό που θα πέσει στην περιοχή. Αξιώσαμε μάλιστα από τη δημοτική αρχή να στραφεί δικαστικά κατά της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, καθώς δε νομίζουμε να παρατηρείται σε άλλο σημείο του πλανήτη μας το φαινόμενο του να σημειώνονται πάνω από εβδομήντα μικροδιακοπές και πολύωρες διακοπές ηλεκτρικού μέσα σε δύο ημέρες.

Οι κατολισθήσεις
Υπάρχουν ακόμη μπροστά μας, ως δημοτικό συμβούλιο και ως δημοτική αρχή τεράστια προβλήματα που θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν όπως για παράδειγμα η «εξαφάνιση» της παραλίας της Αγίας Τριάδας και της Μηχανιώνας, το τεράστιο πλήγμα στην αγροτική οδοποιία, οι καταστροφές σε ένα μεγάλο τμήμα του οδικού μας δικτύου και οι κατολισθήσεις που σημειώθηκαν στη διάρκεια της σφοδρής καταιγίδας σε πολλές περιοχές του δήμου μας και πρωτίστως στη Νέα Μηχανιώνα. Καθώς δεν είναι μόνο το τμήμα του βράχου που έφυγε και απειλεί το Κέντρο Υγείας, είναι και οι κατολισθήσεις σε πολλά άλλα σημεία του παραλιακού μετώπου, όπως για παράδειγμα μία τεράστια κατολίσθηση που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της πλαζ και της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, απειλώντας κατοικίες που βρέθηκαν από τη μία στιγμή στην άλλη κυριολεκτικά «στο χείλος του γκρεμού».
Στελέχη της «Συμπολιτείας» έκαναν μία πρώτη καλή δουλειά με την αποτίμηση των ζημιών και τη διατύπωση προτάσεων για έργα πρώτης προτεραιότητας σε Αγία Τριάδα και Επανομή, ενώ τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστούν ανάλογες έρευνες και για τα άλλα δημοτικά διαμερίσματα.

Η αντιπλημμυρική προστασία
Αφήσαμε τελευταίο το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας, καθώς ελπίζουμε ότι από αυτή τη μεγάλη καταστροφή θα βγάλουμε τα αναγκαία διδάγματα. Είναι μία πολύ μεγάλη συζήτηση σχετικά με τα ρέματα που διασχίζουν το δήμο μας, πόσο επικίνδυνα μπορούν να γίνουν και το αν καθαρίστηκαν ποτέ τα τελευταία χρόνια.
Προτείνουμε από τώρα το θέμα να τεθεί στην ημερήσια διάταξη και να συζητηθεί νηφάλια στην αμέσως προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Και δεν μπορούμε ξεχάσουμε την παραίνεση του υπουργού Εσωτερικών κ.Κουρουμπλή, εδώ στο δημαρχείο Θερμαϊκού, ότι επειδή μπήκαμε σε μία εποχή ακραίων καιρικών φαινομένων, ο τακτικός καθαρισμός των ρεμάτων θα πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη προτεραιότητα των δημάρχων όλης της χώρας

Καταλήγοντας δηλώνουμε ότι αυτή την ώρα, εκείνο που προέχει είναι η ανακούφιση των πληγέντων και η αποκατάσταση, στο δυνατό βαθμό, των υποδομών και των δικτύων. Και σίγουρα, πολύ σύντομα, θα πρέπει να αναζητηθούν και να προσδιοριστούν οι πραγματικές αιτίες των καταστροφών και οι τυχόν ευθύνες που προκύπτουν», κατέληξε ο Σπύρος Κουζινόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.