Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Δεσμεύσεις Κουρουμπλή για αποκατάσταση ζημιών στο Θερμαϊκό

Σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για αντιπλημμυρικά έργα, παρεμβάσεις σε υποδομές, αλλά και για την αντιμετώπιση προβλημάτων επαγγελματιών και αγροτών, που επλήγησαν από την πρόσφατη θεομηνία κατέληξε ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο Θερμαϊκού, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός: "Δεν ήρθαμε εδώ για να κάνουμε μνημόσυνο, ούτε για να λέμε λόγια, εκείνο που θα πούμε είναι συγκεκριμένο και δεσμεύει όλους". Μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός Εσωτερικών είπε, ότι η μελέτη για επτά ρέματα της περιοχής θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, σε συνεννόηση και συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία είχε ξεκινήσει διαδικασίες πριν από τη θεομηνία, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει μελέτη σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ Παγίων και για την βελτίωση της κατάστασης στο ρέμα της Μηχανιώνας, που δεν άντεξε τον μεγάλο όγκο του νερού, λόγω της μικρής διατομής του.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ.Κουρουμπλής: «Πρέπει να καταλάβουν όλοι οι δήμαρχοι, για να είμαστε και μεταξύ μας ειλικρινείς, ότι μπαίνοντας σε μία περίοδο βίαιων καιρικών φαινομένων, πρώτη προτεραιότητα έχει ο καθαρισμός των ρεμάτων και των διόδων διαφυγής του νερού». Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα αποστείλει σύντομα ένα έγγραφο προς όλους τους δημάρχους της χώρας, εφιστώντας τους την προσοχή ότι θα πρέπει να έχουν αυτό ως πρώτη προτεραιότητα.
Παρεμβαίνοντας ο δήμαρχος Θερμαϊκού δήλωσε ότι «φανταστείτε να μην τα καθαρίζαμε. Στις 15 Αυγούστου ολοκληρώσαμε τον καθαρισμό. Το ίδιο και τα φρεάτιά μας»
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών, θα γίνουν παρεμβάσεις κοντά στο Κέντρο Υγείας, με τοιχία αντιστήριξης και θα αντιμετωπιστούν και οι βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης.
Για τις ζημιές στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης - Μηχανιώνας, ο οποίος είναι κατασκευασμένος από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, εξήντα χρόνων δρόμο, χωρίς αποχετεύσεις των όμβριων (υδάτων)» τόνισε : «Είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν από κοινού και το κράτος σε συνεργασία και με την περιφέρεια, θα έρθει εδώ την Κυριακή ο κ. Χαρίτσης, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι και ο κ. Σπίρτζης θα έχουν μια προσωπική εκτίμηση για το τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε στο δρόμο αυτό, χρειάζεται μια επικαιροποίηση, κάποια μελέτη που υπάρχει και να το εντάξουμε σε κάποιο πρόγραμμα» είπε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι μετά από επικοινωνία με τον κ. Αλεξιάδη συμφωνήθηκε να αντιμετωπισθούν οι υποχρεώσεις προς το κράτος των επαγγελματιών που επλήγησαν από τις πλημμύρες «με έναν τρόπο που να τους διευκολύνει ουσιαστικά», όπως και για τους αγρότες θα ληφθεί μέριμνα, αφού ξεπεραστούν και κάποιες δυσκολίες καταγραφής τους σε συνεννόηση με τον ΕΛΓΑ.
Ο υπουργός, επίσης, δεσμεύτηκε ότι θα ενεργοποιήσει την ΕΥΑΘ Παγίων προκειμένου να προχωρήσει στη μελέτη βελτίωσης της διατομής του μεγάλου ρέματος της Μηχανιώνας.

Θα υπάρξει άμεση συνδρομή του στρατού προς αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας και το ΥΠΕΣΔΑ θα συνδράμει οικονομικά στο ζήτημα αυτό.
Την Κυριακή θα επισκεφτεί τον δήμο Θερμαϊκού ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Αλέξης Χαρίτσης, για να συζητηθεί το θέμα αυτό του οδικού άξονα.
Ο παριστάμενος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ανέφερε την απάντηση του υπουργού Οικονομίας κ.Σταθάκη ότι θα αποστείλει χρήματα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για αντιπλημμυρικά έργα και θέματα αποκατάστασης. «Θέλω να ευχαριστήσω την κυβέρνησή σας γιατί ομολογουμένως, δεν είχα τα τελευταία χρόνια τόσο γρήγορη ανταπόκριση σε τόσο δύσκολο καιρικό φαινόμενο. Αυτό είναι πρωτόγνωρο και θα το πω και δημόσια», είπε ο κ.Τζιτζικώστας.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν: ο Υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, η Υφυπουργός ΕΣΔΑ κυρία Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Μαυρομάτης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννης Καπάκης, ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σωκράτης Φάμελος, ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων κ. Αριστείδης Φωκάς, η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Αναπτυξιακής Συνεργασίας Κυριακή Τεκτονίδου, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννης Καπάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής του Πυροσβεστικού Σώματος Βορείου Ελλάδος- Υποστράτηγος κ. Δήμος Αναγνωστάκης ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης κ. Νικήτας Φραγκισκάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.