Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

To υπουργείο έβαλε τα λεφτά αλλά οι εργαζόμενοι αύριο θα συνεδριάσουν !!

Είναι απίστευτο αυτό που γίνεται με τον ΟΑΣΘ και τις ευθύνες όσων έφτασαν τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης σ’ αυτό το χάλι, μετά από 60 χρόνια ληστρικής εκμετάλλευσης τους: Ενώ το υπουργείο Μεταφορών συνεπέστατα έβαλε τα χρήματα, περίπου 3 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, το σωματείο τους αντί να αναστείλει αμέσως την επίσχεση εργασίας και να βγάλει τα λεωφορεία στους δρόμους, ορίζει για αύριο Πέμπτη στις 9 π.μ. συνεδρίαση για να αποφασίσει!!

Σημειώνεται ότι και ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, επιβεβαίωσε ότι τα χρήματα εκταμιεύτηκαν και ότι θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι. «Τα λεφτά ήρθαν από το υπουργείο και είναι σε ασφαλή λογαριασμό του Οργανισμού. Εάν ήταν εργάσιμη η ώρα θα γινόταν αμέσως η μεταφορά τους στους εργαζομένους. Ωστόσο δεδομένης της ώρας, αυτό θα γίνει αύριο το πρωί», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Στεφανίδης
 «Εάν δούμε τα λεφτά στους τραπεζικούς μας λογαριασμούς, θα εισηγηθώ στη συνέλευση να πιάσουμε τιμόνι», είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσερμενίδης, ο οποίος ανέφερε ότι στη διάρκεια της συνέλευσης, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 9 το πρωί, οι εργαζόμενοι θα αποφασίσουν αν θα λήξουν την επίσχεση εργασίας.
Ο κ. Τσερμενίδης ξεκαθάρισε, ότι δεν εξαρτάται από τον ίδιο αν θα κυκλοφορήσουν και πάλι - ύστερα από 12 μέρες- τα αστικά λεωφορεία στους δρόμους, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν για το αν θα συνεχιστεί ή όχι η κινητοποίηση και πρόσθεσε: «Πλέον δεν πιστεύουμε κανέναν και τίποτα και αν δεν πληρωθούμε, έστω και το ένα μηνιάτικο, δεν κάνουμε βήμα πίσω. Αν όμως δεν το δούμε με τα μάτια μας, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα».
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε επίσης, ότι δεν πρέπει κανείς να λησμονεί το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ έχουν να λαμβάνουν και επιπλέον δύο μηνιάτικα, για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριου, «για τα οποία δεν μιλά κανείς», όπως είπε. Προειδοποίησε μάλιστα, ότι αν δεν δοθούν οριστικές λύσεις στο ζήτημα της μισθοδοσίας «θα βγούμε και πάλι στους δρόμους. Είμαστε σε εγρήγορση διαρκώς».
Ο κ. Τσερμενίδης χαρακτήρισε «ανύπαρκτο» τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη και τόνισε ότι «με κροκοδείλια δάκρυα και ψέματα δεν λύνονται επί της ουσίας τα προβλήματα, ούτε στη ζωή, ούτε στον Οργανισμό».

Καταβάλλονται τα δεδουλευμένα Ιουλίου
Το ποσό των 2.874.896,61 ευρώ, που είναι το ύψος των οφειλόμενων δεδουλευμένων του μηνός Ιουλίου 2016, σύμφωνα με την επιστολή (αρ. πρωτ. 9801/12-09-2016), που απέστειλε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΣΘ, καταβάλλουν σήμερα τα υπουργεία Μεταφορών και Οικονομικών στον Οργανισμό.
Παράλληλα, ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ Χρήστος Σπίρτζης έδωσε εντολή στο ΣΕΕΥΜΕ (Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών) να ελέγξει, εάν πράγματι θα εξοφληθούν οι εργαζόμενοι και ότι τα χρήματα δεν θα αποδοθούν σε άλλες υποχρεώσεις του ΟΑΣΘ.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών, καταβάλλεται σήμερα, προκαταβολικά στον ΟΑΣΘ το ακριβές ποσό που αντιστοιχεί στα οφειλόμενα δεδουλευμένα ενός εκ των δύο μηνών, που οφείλει ο ΟΑΣΘ στους εργαζομένους του.
Το ΥΠΟΜΕΔΙ, επίσης, αναφέρει κατηγορηματικά, ότι δεν θα επιτρέψει να διατεθεί ούτε ένα ευρώ από την αντισταθμιστική καταβολή (επιχορήγηση) προς τον ΟΑΣΘ, για οποιαδήποτε άλλη ανάγκη ή υποχρέωση του Οργανισμού, πριν την εξόφληση των δεδουλευμένων προς τους εργαζομένους.
«Η αγωνία και ο αγώνας μας, είναι, να αντιμετωπίσουμε οριστικά το άγος του ΟΑΣΘ, υπέρ των πολιτών της Θεσσαλονίκης, με απόλυτη κατοχύρωση του δημοσίου και του κοινωνικού συμφέροντος» δήλωσε ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ Χρ. Σπίρτζης.
Και προσέθεσε "αυτό που ζει η χώρα και η Θεσσαλονίκη, είναι ένα εκβιασμός και μία ομηρία, από μία ληστρική-μονοπωλιακή σύμβαση του ΟΑΣΘ, που συνήψε δεκαετίες πίσω, το παλαιοκομματικό σύστημα εξουσίας. Μέχρι εδώ όμως. Δε μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και αυτός ο εκβιασμός. Πρέπει να πάρουν όλοι τις ευθύνες τους. Είναι αλήθεια, ότι αυτός που ταλαιπωρείται σήμερα, είναι ο λαός της Θεσσαλονίκης. Και θα συνεχίσει να ταλαιπωρείται, αν αυτή η σύμβαση, αυτός ο εκβιασμός, που γίνεται εδώ και 60 χρόνια, συνεχιστεί. Η συνέχιση της κατασπατάλησης των χρημάτων του ελληνικού λαού με πρόσθετες διεκδικήσεις, με διαιτησίες -που όλως τυχαίως- δικαιώνουν πάντα τον ΟΑΣΘ, με ψέματα και συκοφαντίες προς την κυβέρνηση και το ΥΠΟΜΕΔΙ, το οποίο δε χρωστάει ούτε ένα ευρώ βάσει της ισχύουσας συμφωνίας, έχει τελειώσει».
Μήνυση για τον ΟΑΣΘ υπέβαλλαν περιφερειάρχης-δήμαρχοι
Στο μεταξύ μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, με την οποία ζητούν την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ώστε να ερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες όλων των εμπλεκομένων στο μείζον θέμα που έχει ανακύψει με τις αστικές συγκοινωνίες στην πόλη, συνυπογράφουν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, 11 δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος και οι πρόεδροι τριών παραγωγικών φορέων. Οι συνυπογράφοντες, που υπενθυμίζουν ότι για δωδέκατη ημέρα σήμερα συνεχίζεται η επίσχεση εργασίας στον ΟΑΣΘ, ζητούν επίσης να ερευνηθεί "και πάσα άλλη ποινική ευθύνη και ποινικά κολάσιμη πράξη προκύψει, ώστε ν' αποκατασταθεί άμεσα η ομαλή λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών στην πόλη και να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών".
Στο κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς τονίζεται πως τόσο το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, όσο και η διοίκηση του ΟΑΣΘ, "γνώριζαν εδώ και πολύ καιρό τις οικονομικές υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους, που απορρέουν από τη μεταξύ τους υπογραφείσα σύμβαση, εντούτοις επέδειξαν αδικαιολόγητη ολιγωρία και υπαίτια καθυστέρηση στην επίλυση των μεταξύ τους διαφορών, με αποτέλεσμα η πόλη της Θεσσαλονίκης και οι πολίτες της να βιώνουν τη απόλυτη έλλειψη δημόσιων συγκοινωνιών".
Τη μηνυτήρια αναφορά συνυπογράφουν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και οι δήμαρχοι Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου (πρόεδρος Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας), Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, Βόλβης, Διαμάντης Λιάμας, Δέλτα, Ευθύμιος Φωτόπουλος, Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, Κορδελιού-Ευόσμου, Πέτρος Σούλας, Χαλκηδόνας, Γιάννης Τσουκνιδάς, Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης και Παύλου Μελά, Δημήτριος Δερμουτζίδης, καθώς και οι πρόεδροι του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Ζορπίδης, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, Παναγιώτης Παπαδόπουλος και του Εμπορικού Συλλόγου, Παντελής Φιλιππίδης.

Σχολιάζοντας την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς, ο κ.Τζιτζικώστας δήλωσε: "Μετά από 12 μέρες η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη δεν πάει άλλο. Οι πολίτες ταλαιπωρούνται, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες έχουν χτυπηθεί. Είμαστε εδώ να δώσουμε τέλος σ’ αυτή την παρωδία. Ζητάμε από την εισαγγελέα να ξεκινήσει αυτεπάγγελτα τις διαδικασίες, προκειμένου να δοθεί άμεσα ένα τέλος σ’ αυτή την τραγωδία που ζει η πόλη μας και ταυτόχρονα να αποδοθούν οι ευθύνες όπου και εάν βρίσκονται. Ήρθε η ώρα ο καθένας ν' αναλάβει τις ευθύνες του".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.