Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Μία ενδιαφέρουσα "Βραδιά του Ερευνητή" την Παρασκευή

Τη δυνατότητα να ...διορθώσουν τα προβλήματα μιας πόλης, τουλάχιστον στο "τερέν" του λογισμικού,  να εξασκηθούν στο μπάσκετ χωρίς να μπουν στο γήπεδο, αλλά και να συμμετάσχουν σε εντυπωσιακά πειράματα φυσικής, χημείας και βιολογίας και ν΄ ακούσουν μουσική, θα έχουν -μεταξύ πολλών άλλων επιλογών-  όσοι συμμετάσχουν μεθαύριο Παρασκευή (30/9) στη Βραδιά του Ερευνητή. 

Η εκδήλωση, που τη συντονίζει το  Εθνικό Κέντρο Έρευνας, θα πραγματοποιηθεί φέτος στο εμπορικό κέντρο "Mediterranean Cosmos" και θα αποτελείται από δυο μέρη. Το πρώτο θα ξεκινήσει από τις 9 το πρωί και θα διαρκέσει μέχρι τη μία μετά το μεσημέρι, όπου μαθητές σχολείων από τη Θεσσαλονίκη αλλά και την ευρύτερη περιοχή, θα  μπορούν να συμμετάσχουν σε διαδραστικά ερευνητικά παιχνίδια με στόχο να ενημερωθούν για τα οφέλη της έρευνας στην κοινωνία και τον άνθρωπο, αλλά και να δουν μια σειρά από εκθέματα.
Το δεύτερο μέρος θα διαρκέσει από τις 17.00 έως και τις 22.00, οπότε και η Βραδιά του Ερευνητή θα ανοίξει τις πύλες της σε επισκέπτες όλων των ηλικιών, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε δράσεις γύρω από την έρευνα και να ενημερωθούν για όλα εκείνα που προσφέρει, μέσω της ενεργούς συμμετοχής τους σε διαδραστικά πειράματα και συζητήσεις επάνω επίκαιρα ερευνητικά θέματα. 
Ενδεικτικά, οι επισκέπτες θα δουν από κοντά τη διαδραστική Έκθεση Τεχνολογιών του ΕΚΕΤΑ και θα συνομιλήσουν με τους ερευνητές του Κέντρου, θα παρακολουθήσουν αλλά και θα συμμετάσχουν σε εντυπωσιακά πειράματα Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας από τους Physics Partizani τη ReAcTiON του ΑΠΘ και τους Β.Α.Τ. αντίστοιχα, ενώ θα «διορθώσουν τα προβλήματα μιας πόλης» μέσω του εκπαιδευτικού λογισμικού, που έχει δημιουργήσει τα Ινστιτούτο Ψηφιακής Μάθησης και Τεχνολογίας, ΝΟUS. 
Ακόμη, θα γνωρίσουν την εκπαιδευτική ρομποτική και τους αυτοματισμούς μέσα από διαδραστικά παιχνίδια και παρουσιάσεις της Ακαδημίας Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αλλά και θα μάθουν από τα ίδια τα παιδιά τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζεται και αξιοποιείται ένα ρομπότ φτιαγμένο από Lego, μια δράση που διοργανώνεται από το Φιλοεκπαιδευτικό Σωματείο eduACT, στο πλαίσιο του παγκόσμιου διαγωνισμού εκπαιδευτικής ρομποτικής, έρευνας και καινοτομίας FIRST LEGO LEAGUE. 
Οι μικροί επισκέπτες θα γίνουν ερευνητές λαμβάνοντας μέρος στο κυνήγι θησαυρού και θα κερδίσουν πλούσια δώρα. Θα εξασκηθούν στο μπάσκετ μέσω της εφαρμογής RealShot, θα καλλιεργήσουν τις δεξιότητές τους μέσω της επίλυσης γρίφων, θα γνωρίσουν την εξέλιξη της γραφής στο χώρο της ΝΑ Μεσογείου και πολλά ακόμη. 
Η Βραδιά του Ερευνητή θα πλαισιωθεί και φέτος από ομιλίες ερευνητών και επιστημόνων ενώ θα συμμετάσχουν ακόμη η Ορχήστρα Νέων της Σίνδου αλλά και το μουσικό συγκρότημα “UNDER ME”. 
Την αυλαία θα ρίξει έχοντας ολοκληρώσει το ταξίδι του στο Ηράκλειο, το πρωτότυπο δρώμενο «The Street Value of Science», ένα επιστημονικό και μουσικό ταξίδι, όπου ο Θανάσης Κωνσταντόπουλος από το ΕΚΕΤΑ παρουσιάζει με απλό τρόπο επίκαιρα ερευνητικά θέματα που προκύπτουν από τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, σε ένα χαλαρό και ευχάριστο περιβάλλον πλαισιωμένα με ζωντανή μουσική από ένα από τα δυναμικότερα Blues-Rock group της Ευρώπης, τους «Νίκος Ντουνούσης και οι Backbone»._

Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.