Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Έκτακτη χρηματοδότηση στο Δήμο Θερμαϊκού για αποκατάσταση ζημιών

Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή και του υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξη Χαρίτση, ενισχύονται με 5,5 εκατ. ευρώ οι πληγέντες Δήμοι των νομών Λακωνίας, Μεσσηνίας και Τρικάλων, ο Δήμος Θάσου, ο Δήμος Θερμαϊκού καθώς και άλλοι Δήμοι της χώρας που επλήγησαν πρόσφατα από θεομηνίες. Το ποσό δίνεται με τη μορφή έκτακτης χρηματοδότησης και θα διατεθεί αποκλειστικά για έργα αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν από τις φυσικές καταστροφές των προηγούμενων ημερών.

Τα χρήματα προέρχονται από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και θα διατεθούν στους Δήμους μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών. Προορίζονται να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες και πρόκειται να δοθούν απολογιστικά. Η πρωτοβουλία των δύο Υπουργείων εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ενίσχυση των πληγεισών περιοχών. Για την υλοποίηση των έργων, οι Δήμοι θα μπορούν να υποστηριχτούν από εξειδικευμένες ομάδες της Μονάδας Οργάνωσης Διαχείρισης (ΜΟΔ), κατ’ εφαρμογή της πρόσφατης Υπουργικής Απόφασης του Υφυπουργού Οικονομίας για την υποστήριξη των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Πέρα από την κάλυψη των άμεσων αναγκών, απαιτείται η υλοποίηση έργων τοπικών υποδομών που θα αντιμετωπίζουν τις ελλείψεις και παθογένειες δεκαετιών. Τα έργα αυτά θα πρέπει να είναι μελετημένα, στη βάση ενός ολιστικού σχεδιασμού, έργα ουσίας και όχι πια αποσπασματικά έργα βιτρίνας. Ζητούμενο είναι η πολιτεία και οι τοπικές κοινωνίες να μη διαπιστώνουμε πια τα προβλήματα και να σπεύδουμε για την έκτακτη αντιμετώπισή τους μόνο μετά από τραγικές, αλλά αποτρέψιμες, φυσικές καταστροφές.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, το επόμενο διάστημα, θα διερευνηθεί η δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν κατά προτεραιότητα, με την έκδοση προσκλήσεων από τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, έργα τοπικών υποδομών (π.χ. για δίκτυα ομβρίων υδάτων). Τα αρμόδια Υπουργεία θα σταθούν αρωγοί στους Δήμους και τις Περιφέρειες για την υποβολή καλά σχεδιασμένων προτάσεων και την υλοποίηση κοινωνικά χρήσιμων έργων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.