Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

«Δεν υποκύπτουμε στους εκβιασμούς του ΟΑΣΘ» λέει ο Σπίρτζης

«Δεν θα κάνουμε πίσω στους εκβιασμούς του ΟΑΣΘ», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στην εκπομπή «ΕπιΚοινωνία»
της ΕΡΤ3, ενώ αναφέρθηκε και στις  δύο προτάσεις που έχει υποβάλλει για λύση στο θέμα της επίσχεσης εργασίας στον ΟΑΣΘ.

Ο κ.Σπίρτζης που απέκλεισε κάθε πιθανότητα να κάνει πίσω το υπουργείο στους «εκβιασμούς του ΟΑΣΘ», τόνισε επίσης ότι το υπουργείο εξετάζει και άλλη λύση για το θέμα των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης που θα ανακοινωθεί σύντομα.
Μιλώντας στην ΕΡΤ3, ο υπουργός Υποδομών τόνισε ότι όποια λύση βρεθεί στο ζήτημα του Οργανισμού θα αφορά μόνο την αποπληρωμή των εργαζομένων και όχι την πληρωμή των μερισμάτων των μετόχων, των δανείων του Οργανισμού και των προμηθευτών.
Ερωτηθείς αν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για τη δημόσια συγκοινωνία της Θεσσαλονίκης, ο κ. Σπίρτζης υποστήριξε ότι θα ανακοινωθεί άμεσα η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, η οποία «δεν θα έχει καμία σχέση με τη σύμβαση του 1957 για τον ΟΑΣΘ», ενώ αναφέρθηκε εκ νέου στις δύο προτάσεις που κατέθεσε προς τη διοίκηση του ΟΑΣΘ.
Οι δύο προτάσεις Σπίρτζη
Νέες προτάσεις ως «ύστατη προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ΟΑΣΘ», απέστειλε σήμερα προς τη διοίκηση του Οργανισμού ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης κι ενώ η Θεσσαλονίκη έχει μείνει για έκτη ημέρα χωρίς λεωφορεία. Οι νέες προτάσεις είναι οι εξής:
Πρώτη πρόταση: Καταβολή 2 εκατομμυρίων ευρώ για τη μετακίνηση μαθητών και φοιτητών για το έτος 2016 από το Υπουργείο Παιδείας, διάθεση του 18% από τις πωλήσεις εισιτηρίων μέχρι σήμερα, αλλά και όσα πρόσθετα απαιτούνται για την καταβολή του ενός μηνός δεδουλευμένα.
Ως προϋπόθεση ο υπουργός θέτει την ταυτόχρονη χορήγηση της αναλυτικής κατάστασης εξόφλησης μισθοδοσίας Ιουλίου 2016 ανά εργαζόμενο, από την οποία θα προκύπτει ξεκάθαρα, ότι τα παραπάνω χρηματικά ποσά χρησιμοποιήθηκαν μόνο για την καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζόμενους. Εφόσον τηρηθεί το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο, το υπουργείο θα προβεί στην προκαταβολή του ακριβούς ποσού που απαιτείται για την εξόφληση των δεδουλευμένων του μηνός Αυγούστου 2016, υπό τους ίδιους όρους.
Δεύτερη πρόταση: Προκαταβολή των αντισταθμιστικών καταβολών των μηνών Οκτωβρίου και Νοεμβρίου για το έτος 2016, με μόνο σκοπό την εξόφληση της μισθοδοσίας Ιουλίου και Αυγούστου, εφόσον προσκομιστεί στο υπουργείο ισόποση Εγγυητική Επιστολή.
Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι το υπουργείο έχει εξοφλήσει εμπροθέσμως και μέχρι το τελευταίο ευρώ όλες τις δόσεις από τις αντισταθμιστικές καταβολές (επιχορηγήσεις) προς τον ΟΑΣΘ και δεν υφίσταται καμία ληξιπρόθεσμη οφειλή.
Στη δήλωσή του, ο Χρήστος Σπίρτζης αναφέρει: "Είναι η δεύτερη προσπάθεια που κάνουμε, με συγκεκριμένες προτάσεις, προς τη διοίκηση του ΟΑΣΘ για εξεύρεση λύσης όσον αφορά την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους. Έχουμε ξεκαθαρίσει αρκετές φορές μέχρι σήμερα, ότι είμαστε στην πλευρά των εργαζομένων. Ωστόσο οφείλω να επισημάνω για μία φορά ακόμη, προς όλα τα ευήκοα ώτα, ότι δεν πρόκειται να συνεχιστεί η κατασπατάληση των χρημάτων του ελληνικού λαού, με πρόσθετες διεκδικήσεις, και με τις γνωστές διαιτησίες που πάντα δικαίωναν τον ΟΑΣΘ, χωρίς ελέγχους και παρέχοντας μη ποιοτικό και πανάκριβο μεταφορικό έργο στους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Και βεβαίως με ψέμματα, καθώς το Υπουργείο δεν χρωστά ούτε ένα ευρώ από την ως σήμερα ισχύουσα οικονομική συμφωνία. Προς το παρόν όμως, αναμένουμε την απάντηση της διοίκησης, η οποία, ελπίζω να είναι προς όφελος των εργαζομένων.
Ελπίζω, τέλος, ο Πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, να πει κάποτε την αλήθεια. Γνωρίζει, ότι οι προκαταβολές στον ΟΑΣΘ σε μη εκτελεσμένο έργο δεν είναι νόμιμες, ούτε προβλέπονται από τη σύμβαση. Γνωρίζει επίσης, ότι η κάθε καταβολή στον ΟΑΣΘ, αυτόματα σημαίνει την παρακράτηση μεγάλου μέρους για άλλες δαπάνες της διοίκησης του ΟΑΣΘ και όχι για τα δεδουλευμένα των εργαζομένων. Εύχομαι οι όποιες προτάσεις του και η τακτική του να σταματήσει να είναι η προκαταβολή των δημόσιων καταβολών όχι μόνο για τους εργαζόμενους, αλλά και για τις υποχρεώσεις των μετόχων του ΟΑΣΘ".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.