Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Χιλιάδες πολίτες ζητούν καταγγελία της σύμβασης με ΟΑΣΘ

Χιλιάδες πολίτες της Θεσσαλονίκης υπογράφουν ένα ψήφισμα στο Avaaz.org με το οποίο ζητείται από τη Βουλή των Ελλήνων η καταγγελία της σύμβασης του ελληνικού δημοσίου με τον ΟΑΣΘ. Τίτλος του ψηφίσματος είναι «Ελληνικό Κοινοβούλιο: Να καταγγελθεί άμεσα από το ελληνικό κράτος η Σύμβαση με τον ΟΑΣΘ».

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ήδη είχαν συνυπογράψει το ψήφισμα περισσότεροι από 2.710  πολίτες, ενώ η συγκέντρωση υπογραφών συνεχίζεται.
Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα: «Ο ΟΑΣΘ είναι μια ιδιωτική εταιρεία, η οποία ασκεί μονοπωλιακά (με βάση τη Σύμβασή της με το ελληνικό κράτος) το έργο των αστικών μεταφορών στη Θεσσαλονίκη. Για το έργο αυτό επιδοτείται από το ελληνικό κράτος, το οποίο υποχρεώνεται να καλύπτει το ετήσιο έλλειμμά της καθώς και ένα σταθερό ποσοστό επί των εξόδων ως ετήσιο κέρδος και μέρισμα για τους μετόχους της. Σε τελευταία ανάλυση, δηλαδή, λειτουργεί μεν ως ιδιωτική εταιρεία αλλά με την εγγύηση και τα χρήματα του κράτους, επομένως όλων των φορολογουμένων.
Παρ' ό,τι προσφέρει δημόσιο μεταφορικό έργο, η διοίκηση της εταιρείας χρησιμοποιεί τις οποιεσδήποτε οικονομικές διαφορές της με το ελληνικό δημόσιο εις βάρος των ίδιων των πολιτών που την χρηματοδοτούν, των "πελατών" της.
Σε κάθε διαφορά της, ισχυρίζεται ότι "δεν υπάρχουν πια χρήματα για πετρέλαια, ούτε για μισθούς των εργαζομένων", οι οποίοι, με τη σειρά τους, αν και μέτοχοι ταυτόχρονα της εταιρείας, δεν διστάζουν να ταλαιπωρήσουν τους πολίτες με κάθε τρόπο (πρόσφατα με "επίσχεση εργασίας", η οποία για τους πολίτες ισοδυναμεί με απεργία και απουσία λεωφορείων από την πόλη).
Αυτό το μοντέλο, του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού, δεν πάει άλλο. Η σημερινή σύμβαση ΟΑΣΘ-ελληνικού δημοσίου πρέπει να καταγγελθεί άμεσα - και να συζητήσουμε όλοι, κόμματα, φορείς και πολίτες το επόμενο μοντέλο λειτουργίας των αστικών μεταφορών, σύμφωνα και με τις πρόσφατες εξελίξεις και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

2 σχόλια:

  1. Οι Συριζαίοι θέλουν να καταγγελθεί η συμφωνία με τον ΟΑΣΘ επειδή θέλουν να ανατεθεί η συγκοινωνία της Θεσσαλονίκης σε δικό τους λαμόγιο εταιρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το άρθρο είναι τόσο αληθινό, όσο και η φωτογραφία που το συνοδεύει. Στη φωτογραφία φαίνεται λεωφορείο των Αθηνών σε δρόμο των Αθηνών. Πολλά ψέμματα σ αυτό το blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.