Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Και άλλες προειδοποιήσεις για πλημμύρες που έπεσαν στο κενό

Ο «Φάρος του Θερμαϊκού» φέρνει στην επιφάνεια και άλλες προειδοποιήσεις αρμόδιων υπηρεσιών για τον κίνδυνο πλημμυρών στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, που τις αγνόησαν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και οι Δήμοι της περιοχής, αποφεύγοντας να προχωρήσουν στα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, με συνέπεια τις καταστροφές που ζήσαμε τον τελευταίο καιρό.

Σε μία συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που συγκάλεσε στις 8 Δεκεμβρίου 2015 η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης Χρήστος Μαμαρίκας είχε επισημάνει τις ευθύνες και τις παραλείψεις στο θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας.
Όπως είχε τονίσει τότε: «Οι περισσότερες περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης εμφανίζονται να πλημμυρίζουν συχνά ή να κινδυνεύουν από πλημμύρες, με πλείστα όσα καταστροφικά αποτελέσματα που πολλές φορές οδηγούν σε απώλειες ανθρώπινης ζωής και οι τεχνικές υπηρεσίες αρκετές φορές, αν όχι όλες, είναι απούσες από το να μας πουν πού οφείλονται τα προβλήματα αυτά» είπε και πρόσθεσε «εδώ λοιπόν βρισκόμαστε προκειμένου αυτά τα ζητήματα να συζητηθούν. Τέτοια ζητήματα θα ήθελα να συμπεριλάβει ο απολογισμός της περσινής περιόδου της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης».
Ο κ. Μαμαρίκας στην ομιλία του είχε εντοπίσει παραλείψεις στο επίπεδο της ενημέρωσης, έκανε λόγο για απουσία των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων από τα συντονιστικά όργανα που οι ίδιοι συγκαλούν, μίλησε για παράλειψη στη συγκρότηση μνημονίων ενεργειών από τους δήμους καθώς, όπως είπε, τέτοια μνημόνια έχουν συντάξει μόνο 15 από τους 60 δήμους της περιοχής, χαρακτήρισε ελλιπή την αντιμετώπιση θεμάτων από την ηγεσία των δήμων ή των περιφερειακών ενοτήτων και της Περιφέρειας, τόνισε ότι τα αρμόδια τμήματα απαιτούν καλή στελέχωση και μίλησε για παραλείψεις και από την πλευρά της Περιφέρειας, που είχε την ευθύνη του συντονισμού των εθελοντικών οργανώσεων.

Και ο διοικητής της Πυροσβεστικής

Μιλώντας στην ίδια συνεδρίαση της 8ης Δεκεμβρίου 2015 ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, αντιπύραρχος Κωνσταντίνος Πουλτίδης είχε επισημάνει ότι οι περιοχές της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης που είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε κίνδυνο εξαιτίας έντονων καιρικών φαινομένων, είναι εκείνες που έχουν ιστορικό πλημμυρών από χειμάρρους και ρέματα που έχουν μπαζωθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους ή σε τμήματά τους. Επίσης, τα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου που διασταυρώνονται με χειμάρρους χωρίς γέφυρα, περιοχές με ιστορικό κατολισθήσεων αλλά και περιοχές εκτεθειμένες σε χιονοπτώσεις και παγετό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.