Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

«Συμπολιτεία»: Έργα που πρέπει να γίνουν στην Επανομή

Ένα πρώτο πίνακα με έργα άμεσης προτεραιότητας, τα οποία πρέπει να γίνουν στην περιοχή της Επανομής, μετά και τις καταστροφές που προκάλεσε η σφοδρή καταιγίδα της 6ης προς 7η Σπτεμβρίου, κατάρτισε ομάδα εργασίας της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού».

Η ομάδα εργασίας, με υπεύθυνο το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της «Συμπολιτείας» κ. Θοδωρή Τζίνα, στηρίχθηκε και στον «Πίνακα Αρχικής Καταγραφής και Εκτίμησης Κόστους Αποκατάστασης» που συντάχθηκε από τη διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού και παραδόθηκε στον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, κατά την επίσκεψή του, την περασμένη Παρασκευή, στο Δημαρχείο Θερμαϊκού.
Σημειώνεται ότι από τα 45 έργα που προτείνονται στο υπουργείο Εσωτερικών από τη δημοτική αρχή, τα 19 αφορούν τη Δημοτική Κοινότητα της Αγίας Τριάδας, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό το ποσό των 1.397.400 ευρώ, άλλα 13 έργα αναφέρονται στη Δημοτική Κοινότητα Επανομής, προϋπολογισμού 930.000 ευρώ, ένα έργο, αυτό της αγροτικής οδοποιίας  προτάθηκε για την Τοπική Κοινότητα Αγγελοχωρίου, προϋπολογισμού 490.000 ευρώ, ενώ άλλα 12 έργα αφορούν τη Δημοτική Κοινότητα Μηχανιώνας, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 5.270.000,00 ευρώ. Τέλος στον ίδιο Πίνακα περιλαμβάνεται και ένα έργο, ως 46ο, για τα δίκτυα ύδρευσης του Θερμαϊκού που έχουν πληγεί, προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ.
Οι προτάσεις της Ομάδας Εργασίας της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» για τα έργα που πρέπει άμεσα να γίνουν στην περιοχή της Επανομής, είναι οι ακόλουθες:  
Οδός Επανομής-Μηχανιώνας μέσω Πάλιουρα: Πρόκειται για το πιο επείγον έργο, αφού με την καταστροφή του δρόμου, έχουν αποκλειστεί  κατοικίες, αγροκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και κυρίως διακόπηκε η λειτουργία της γραμμής 77 του ΟΑΣΘ με συνέπεια να είναι αδύνατη η μετακίνηση των πολιτών. Τονίζουμε ιδιαίτερα την αναγκαιότητα επανασύστασης της φυσικής απορροής με τεχνικό έργο (τουνελ). Επειδή ουσιαστικά πρόκειται για παλιό αγροτικό δρόμο, να διερευνηθεί η δυνατότητα  κρασπέδωσης και πρόβλεψης πεζοδρομίου.
Με την ευκαιρία, η τεχνική υπηρεσία του Δήμου να δρομολογήσει τις διαδικασίες χαρακτηρισμού της οδού ως δημοτικής ή επαρχιακής από οικισμό παραλία όρμου- Πύργος-Πάλιουρα-Μηχανιώνα ώστε  μελλοντικά να μπορεί να χρηματοδοτηθεί και από πόρους της περιφέρειας.

Οδός προς κύμα. Πρόκειται για παλιό ρέμα. Για να μην ξανασυμβεί στο μέλλον η καταστροφή του δρόμου (αφού είναι απαραίτητος ως δίοδος), απαιτείται κατά την ανακατασκευή να προβλεφθούν ρείθρα απορροής.

Οδός Ζέρβα: Καθίζηση οδοστρώματος - χαρακτηριστικό παράδειγμα κακοτεχνίας αγωγού αποχέτευσης στο εσωτερικό
  δίκτυο. Όπως έχει συμβεί και σε πολλά άλλα σημεία κατά καιρούς.

Σημειακές αποκαταστάσεις οδοστρωμάτων. Αυτό πρέπει να αντιστραφεί. Έτσι όπως είναι οι δρόμοι της Επανομής, από πριν τις βροχές ακόμη, αυτό που χρειάζεται είναι σημειακές διατηρήσεις και ανακατασκευή όλου του υπόλοιπου οδικού δικτύου.

Ποταμός-Δημοτικά αναψυκτήρια: Τι εννοεί η διοίκηση του Δήμου όταν λέει «αποκατάσταση φυσικού περιβάλλοντος»; θα γκρεμιστούν τα περίπτερα και θα επαναφερθούν οι αμμοθύνες που κατά καιρούς ισοπεδώθηκαν με αρχή τη δημαρχία Γραμμένου;

Εκτός σχεδίου αγροτική οδοποιία: Η Επανομή αν και έχει πολλαπλάσιο αγρόκτημα και πολύ μεγάλο δίκτυο αγροτικών δρόμων έχει το μικρότερο μερίδιο προβλεπόμενης δαπάνης.


Προς άμεση αντιμετώπιση
Επιπλέον όλων αυτών, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα από την  Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Θερμαϊκού δύο θέματα άμεσης προτεραιότητας:
1.Το πρόβλημα της εισροής ομβρίων υδάτων στο δίκτυο αποχέτευσης της Επανομής, με ότι αυτό συνεπάγεται.

2. Να προγραμματιστεί ο έλεγχος και ο άμεσος καθαρισμός του μεγάλου κεντρικού τούνελ της Επανομής (που από τον Άγιο Αργύριο, διατρέχει όλη την πλατεία και το πάρκο των Αργυρίων) και του κεντρικού ρέματος προς παραλία. Αν αυτός ο όγκος του νερού που έπεσε τη νύχτα της 6ης προς 7η Σεπτεμβρίου 2016 σε Μηχανιώνα και Αγία Τριάδα, έπεφτε προς Πλαγιάρι –Τρίλοφο, τότε το κέντρο της Επανομής θα διέτρεχε κίνδυνο να πνιγεί από τα νερά της βροχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.