Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Το ρέμα της Νέας Μηχανιώνας και οι πλημμύρες

Φωτορεπορτάζ από τη διαδρομή του ρέματος
Σίγουρα, ήταν ασυνήθιστα ισχυρή η καταιγίδα που έπληξε περιοχές του δήμου Θερμαϊκού τη νύχτα της 6ης προς 7η Σεπτεμβρίου. Σίγουρα έπεσε μέσα σε λίγες ώρες τόση βροχή, όση κανονικά πέφτει μέσα σε έναν ολόκληρο χρόνο. Όμως εμείς είχαμε πάρει έγκαιρα τα μέτρα μας; Είχαμε φροντίσει να καθαρίσουμε τα ρέματα προκειμένου να είναι πολύ λιγότερες οι καταστροφές από την φοβερή βροχόπτωση;

Παρουσιάζουμε στη συνέχεια μία σειρά φωτογραφιών από μεγάλο το ρέμα της Νέας Μηχανιώνας, αυτό που με τους όγκους του νερού, της λάσπης αλλά και των φερτών υλικών «έπνιξε» την πόλη, διέλυσε την παραλία της, πλημμύρισε δεκάδες σπίτια και εν τέλει, άρπαξε σαν καρυδότσουφλο την άτυχη 53χρονη γυναίκα την ώρα που επέστρεφε από τη δουλειά της.
Όπως θα διαπιστώσει κανείς, από τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν τρείς  ολόκληρες ημέρες μετά την καταστροφή, το ρέμα αυτό, που σχεδόν ξεκινάει πίσω από τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων,  ήταν τίγκα στο σκουπίδι, στα κλαδιά δέντρων, αλλά και στις καλαμιές που είχαν αναπτυχθεί στην κοίτη του. Ένδειξη ότι είχε να καθαριστεί όχι κάτι μήνες, αλλά κάτι δεκαετίες. Έτσι, όσο η βροχόπτωση ήταν χαμηλής έντασης, κατακρατούσε με τα ξένα υλικά που υπήρχαν ποσότητες βρόχινου νερού και όταν έπιασε η μεγάλη καταιγίδα, γύρω στις 1,30 τα ξημερώματα της Τετάρτης 7 Σεπτεμβρίου, τότε έγινε ποτάμι ορμητικό, παρασέρνοντας τα πάντα στο πέρασμά του.

Στις φωτογραφίες φαίνεται και το κατεστραμμένο γεφυράκι που ενώνει την Άνω Μηχανιώνα με την Κερασιά, σε ένα δρομάκι που είχε τσιμεντοστρωθεί πριν κάποια χρόνια και είχε αποκληθεί ως ο…. «περιφερειακός» Μηχανιώνας-Κερασιάς.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.