Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Αποκάλυψη: Εδώ και 4 χρόνια προειδοποιούσε η Πυροσβεστική για τον κίνδυνο πλημμυρών στις ακτές του Θερμαϊκού !

Σε ώτα μη ακουόντων οι προειδοποιήσεις της Πυροσβεστικής
εδώ και 4 χρόνια, ακόμη από τον Δεκέμβριο του 2012
Ο «Φάρος του Θερμαϊκού» αποκαλύπτει σήμερα ότι ακόμη από το έτος 2012, δηλαδή τέσσερα χρόνια πριν, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης προειδοποιούσε για τον κίνδυνο πλημμυρών στην περιοχή του Θερμαϊκού, όπως και σε άλλους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος, επισημαίνοντας παράλληλα την αδιαφορία των Δήμων στη λήψη προστατευτικών μέτρων.

Μία ακόμη προειδοποίηση για τον κίνδυνο καταστροφικών πλημμυρών, είχε γίνει πριν από εννέα μήνες από την περιφερειακή παράταξη «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα», η οποία είχε επισημάνει ότι τα αντιπλημμυρικά έργα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκονται στον «αέρα», έρμαια των καιρικών φαινομένων, καθώς δεκάδες έργα δεν έχουν ξεκινήσει λόγω απόφασης της Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο νομό Θεσσαλονίκης αλλά και λόγω κωλυσιεργιών των υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας. Και όμως και στις δύο περιπτώσεις, δεν φαίνεται να ίδρωσε το αυτί κανενός, με συνέπεια να φτάσουμε στις καταστροφές της 7ης Σεπτεμβρίου 2016.

«Κινδυνεύουν Περαία, Ν.Επιβάτες και Αγία Τριάδα»
Σε μία συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας ενόψει της κακοκαιρίας, που είχε γίνει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012, είχε τονιστεί κατά κόρον ότι η Περαία, με τους  Νέους Επιβάτες και την Αγία Τριάδα, είναι μαζί με τον Φοίνικα, τον Άγιο Ιωάννη και την Καλαμαριά, τα πιο «επικίνδυνα» σημεία στην ανατολική Θεσσαλονίκη  για τον κίνδυνο εκδήλωσης πλημμυρών, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ ο δήμος Θερμαϊκού συμπεριλαμβάνεται στους δήμους που δεν έκαναν καμία προετοιμασία ενόψει της κακοκαιρίας.
Όπως αναφέρθηκε σ’ εκείνη τη συνεδρίαση, στη δυτική Θεσσαλονίκη φαίνεται να «κινδυνεύουν» περισσότερο από πλημμύρες οι περιοχές του Δενδροποτάμου στη Μενεμένη, των Αγίων Πάντων, της Πλατείας Δημοκρατίας και του ρέματος Πολίχνης. Στη βορειοανατολική Θεσσαλονίκη ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται κατά μήκος των ρεμάτων Τριανδρίας και Μαλακοπής. Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε, προβλήματα αναμένονται στους δήμους Δέλτα, Λαγκαδά και Βόλβης.

Αδιαφορία δήμων
Ιδιαίτερη αναφορά είχε γίνει σ΄εκείνη τη συνεδρίαση της 10ης Δεκεμβρίου 2012 και στο ρόλο των δήμων οι οποίοι, κατά τον προϊστάμενο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Νίκο Ψαλτόπουλο, αποτελούν, σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» το κύτταρο από το οποίο ξεκινούν τα πάντα στην πολιτική προστασία. Ωστόσο, όπως είπε, από τους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης οι μισοί δεν προχώρησαν στις απαραίτητες διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο για τη λήψη προστατευτικών μέτρων ενόψει της κακοκαιρίας. Πρόκειται για τους δήμους Νεάπολης - Συκεών, Παύλου Μελά, Πυλαίας - Χορτιάτη, Θερμαϊκού, Θέρμης και Καλαμαριάς. «Είναι απαράδεκτο οι δήμοι να αδιαφορούν ειδικά στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης», είχε τονιστεί τότε.
Τις προειδοποιήσεις και της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας τις πήρε ο αέρας

Η καταγγελία της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας» 
Μία επίσης σοβαρή προειδοποίηση, που κι’ αυτή όμως πετάχτηκε δυστυχώς στο καλάθι των αχρήστων, είχε γίνει στις 28 Δεκεμβρίου 2015 από την περιφερειακή παράταξη «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα»,  που είχε καταγγείλει εκείνη την ημέρα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ότι η αντιπλημμυρική προστασία της Κεντρικής Μακεδονίας είναι στο έλεος των καιρικών φαινομένων.
«Οι ευθύνες της Διοίκησης και των Διευθυντικών υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας είναι προφανείς. Διαδοχικές και αδικαιολόγητες αστοχίες, παλινωδίες, κωλυσιεργίες, ανεξήγητες διχογνωμίες, φανερώνουν στην καλύτερη περίπτωση ότι «έχει χαθεί η μπάλα»» τονίζονταν σε ανακοίνωση της παράταξης που είχε εκδοθεί μετά τη συνεδρίαση.
Αποτέλεσμα αδιαφορίας οι καταστροφές της 7ης Σεπτεμβρίου
«Ας αναλογιστεί ο κάθε πολίτης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τι θα είχε συμβεί ή τι μπορεί να συμβεί αν είχαμε ή έχουμε ακόμη και μέτριας έντασης καιρικά φαινόμενα!» τόνιζε η περιφερειακή παράταξη. Και επειδή υπάρχει πάντα ο κίνδυνος για τη ζωή των πολιτών και την ασφάλεια υποδομών και περιουσιών, καλούσε τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, να αναλάβει τις Πολιτικές Ευθύνες που του αναλογούν και να αποδώσει ευθύνες σε όσους οδήγησαν τα πράγματα ως εδώ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, όπως προκύπτει από εκείνη την ανακοίνωση της  «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα», ο δαίδαλος της γραφειοκρατίας στον οποίο μπλέχτηκε η διάθεση ποσού 10 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από θεομηνίες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Δεδομένου ότι από τα 34 αντιπλημμυρικά υποέργα που προβλέπονταν, προχώρησαν μόνο τα δύο, κι εκείνα χωρίς να ολοκληρωθούν !!
Ολόκληρη τη διελκυστίνδα για εκείνα τα αντιπλημμυρικά έργα, μπορείτε να την παρακολουθήσετε στις παλαιότερες αναρτήσεις του «Φάρου» εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.