Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΟΕΣΥ: «Ο δημοσιογράφος πρέπει να συλλέγει και να διασταυρώνει πληροφορίες με δημοσιογραφικά θεμιτές μεθόδους»

H Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), με απόφασή της καταδίκασε την τακτική που επέλεξαν οι δύο δημοσιογράφοι Θάνος Δημάδης και Δημήτρης Σουλτογιάννης για να κάνουν ρεπορτάζ στη Νέα Υόρκη, κάνοντας λόγο για γελοιότητες που καταβαραθρώνουν τη δημοσιογραφία και την ενημέρωση.

Μετά τη δημοσιότητα που πήρε η υπόθεση της εισβολής των δύο δημοσιογράφων με περούκες σε ξενοδοχείο στη Νέα Υόρκη, οι δύο τηλεοπτικοί σταθμοί Alpha και STAR στους οποίους εργάζονταν. αποφάσισαν την διακοπή της συνεργασίας τους με τον Δημήτρη Σουλτογιάννη και τον Θάνο Δημάδη αντίστοιχα, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση.
Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΥ επισημαίνει ότι σύμφωνα με το Άρθρο 2 – παράγραφος η’ του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, ο δημοσιογράφος οφείλει «να συλλέγει και να διασταυρώνει τις πληροφορίες του και να εξασφαλίζει την τεκμηρίωσή τους (έγγραφα, φωτογραφίες, κασέτες, τηλεοπτικές εικόνες) με δημοσιογραφικά θεμιτές μεθόδους, γνωστοποιώντας πάντοτε τη δημοσιογραφική του ιδιότητα».
«Και οπωσδήποτε», συμπληρώνει, «όχι με προκατασκευασμένα γεγονότα, καταβαραθρώνοντας ταυτόχρονα τη δημοσιογραφία και την ενημέρωση με γελοιότητες που καμία σχέση δεν έχουν με τον έλεγχο της εξουσίας».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Με αφορμή τη σύλληψη δυο Ελλήνων δημοσιογράφων στη Ν. Υόρκη επειδή μεταμφιεσμένοι παρακολουθούσαν τον υπουργό Επικρατείας στο ξενοδοχείο στο οποίο είχε καταλύσει, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) επισημαίνει ότι σύμφωνα με το Άρθρο 2 – παράγραφος η’ του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, ο δημοσιογράφος οφείλει:
«Να συλλέγει και να διασταυρώνει τις πληροφορίες του και να εξασφαλίζει την τεκμηρίωσή τους (έγγραφα, φωτογραφίες, κασέτες, τηλεοπτικές εικόνες) με δημοσιογραφικά θεμιτές μεθόδους, γνωστοποιώντας πάντοτε τη δημοσιογραφική του ιδιότητα»

Και οπωσδήποτε όχι με προκατασκευασμένα γεγονότα, καταβαραθρώνοντας ταυτόχρονα τη δημοσιογραφία και την ενημέρωση με γελοιότητες που καμία σχέση δεν έχουν με τον έλεγχο της εξουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.