Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Διοίκηση Μαυρομάτη: «Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε» για τις ευθύνες

φωτο αρχείου
Ιδιαίτερα αποκαλυπτική, για τον τρόπο που αντιμετωπίζει το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής, ήταν η στάση της διοίκησης Μαυρομάτη στη χτεσινοβραδινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, καθώς προσπάθησε να αποφύγει με κάθε τρόπο την πραγματοποίηση ειδικής συνεδρίασης για το θέμα των καταστροφών από τις πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου, απορρίπτοντας σχετικό αίτημα της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού».

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, για τις τεράστιες καταστροφές στα νοικοκυριά και τις υποδομές, φταίει η «θεομηνία» και η «πρωτοφανής ένταση της βροχόπτωσης», με σκοπό να μην γίνει καμία συζήτηση για τις τεράστιες ευθύνες της διοίκησης του Δήμου, και της δικής του και των προηγούμενων,  στο γεγονός ότι χρόνια τώρα, δεν καθαρίστηκαν ούτε κατ’ ελάχιστον τα ρέματα που υπάρχουν στην περιοχή του Θερμαϊκού, ούτε έγινε καμία σοβαρή προσπάθεια αντιπλημμυρικής προστασίας, με συνέπεια τα γνωστά αποτελέσματα.
Μάλιστα ο δήμαρχος έδειξε ιδιαίτερα ενοχλημένος όταν ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» διάβασε απόσπασμα σχετικού άρθρου του διευθυντή της εφημερίδας «Μακεδονία», Μιχάλη Αλεξανδρίδη που σημείωνε με έμφαση ότι «δεν ήταν δα και ο κατακλυσμός του Νώε ούτε μας χτύπησε τσουνάμι, τυφώνας, τεράστιος σεισμός, ή έκρηξη ενός ηφαιστείου, που συμβαίνουν μια φορά στα 100 και βάλε χρόνια. Αλλά, όταν οι άνθρωποι στην απληστία μας «κουρεύουμε» δάση και χτίζουμε αυθαίρετα και αλόγιστα πλαγιές -καλή ώρα όπως στην άνω Περαία και την άνω Αγία Τριάδα- όταν δεν κάνουμε μελετημένα αντιπλημμυρικά έργα, τότε κάποια στιγμή θα βρεθούμε στη θέση των φουκαράδων που κλαίνε σήμερα για την οργή του Θεού».
Προσπαθώντας να αντικρούσει αυτή την άποψη, ο δήμαρχος Θερμαϊκού επικαλέστηκε το γεγονός ότι εκείνο το βράδυ έπεσε τόση βροχή όση θα έπεφτε σε έναν ολόκληρο χρόνο. Ενώ, απαντώντας στην επιφυλακτικότητα δημοτικών συμβούλων για το εάν θα υλοποιηθούν οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τους πλημμυροπαθείς και τα δίκτυα, ανέφερε πως «υπάρχει η βούληση της Πολιτείας να βοηθήσει» προσθέτοντας λίγο αργότερα πως «αυτό που ξέρω εγώ είναι ότι τα λεφτά υπάρχουν». Δήλωσε δε πως «μετά την καταιγίδα θα λάμψει το ουράνιο τόξο».

Αντιπαράθεση Μαυρομάτη-Τσαμασλή
Έντονη, ήταν η αντιπαράθεση ανάμεσα στον κ.Μαυρομάτη και τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργο Τσαμασλή, όταν ο τελευταίος ανέφερε στην ομιλία του ότι η περιοχή από την Περαία μέχρι τη Μηχανιώνα είναι ανοχύρωτη, λόγω έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων και δήλωσε πως από την προηγούμενη δημοτική αρχή είχε γίνει διευθέτηση των τεσσάρων από τα επτά ρέματα του πρώην δήμου Θερμαϊκού, κάτι που το αμφισβήτησε ο δήμαρχος Θερμαϊκού, λέγοντας πως επί οκτώ χρόνια παρέμενε στα συρτάρια της Περιφέρειας μελέτη για τα επτά ρέματα της περιοχής και πως η διοίκησή του τώρα ετοιμάζει ολοκληρωμένη πρόταση διευθέτησης των ρεμάτων, ύψους 6.900.000 ευρώ προκειμένου να υποβληθεί για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
Ακόμη ο δήμαρχος ανακοίνωσε πως θα γίνει διεύρυνση της κοίτης του ρέματος της Νέας Μηχανιώνας και ότι τη σχετική μελέτη ανέλαβε η ΕΥΑΘ
Τέλος ο κ. Μαυρομάτης διαβεβαίωσε ότι θα είναι διαφανείς όλες οι διαδικασίες για τα έργα που θα εκτελεστούν μετά την καταστροφή στο δήμο Θερμαϊκού.

Η πρόταση της Συμπολιτείας για ειδική συνεδρίαση
Πριν ακόμη αρχίσει η συνεδρίαση, ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος, ανέφερε την επιστολή των τριών δημοτικών συμβούλων της παράταξης, που ζητούσαν αυτή η συνεδρίαση, να ασχοληθεί αποκλειστικά και μόνο με το κυρίαρχο για το Δήμο θέμα των καταστροφών και όχι με δευτερεύοντα τρέχοντα θέματα που μπορούν να περιμένουν.
«Στο πνεύμα αυτό ζητήσαμε στη συνεδρίαση να κληθούν όλοι οι τοπικοί σύμβουλοι από τις οκτώ δημοτικές ενότητες και κοινότητες του Δήμου μας, προκειμένου να περιγράψουν το μέγεθος και την έκταση των καταστροφών, τις βλάβες που υπέστησαν οι υποδομές και οι περιουσίες των κατοίκων, αλλά και να προτείνουν ο καθένας με τη σειρά του λύσεις για τα προβλήματα που προκάλεσε η σφοδρή καταιγίδα.
Επίσης, θα περιμέναμε να προσκληθούν σ’ αυτή τη συνεδρίαση οι σύλλογοι Επαγγελματιών Θερμαϊκού, Μηχανιώνας και Επανομής για να περιγράψουν τις ζημιές που υπέστησαν οι καταστηματάρχες του δήμου μας, οι εξωραϊστικοί σύλλογοι και ενώσεις κατοίκων για να εντοπίσουν τα προβλήματα της περιοχής τους, αλλά και οι ενώσεις των εκπαιδευτικών και οι αθλητικοί σύλλογοι, δεδομένου ότι είναι μεγάλες οι ζημιές που προκλήθηκαν από την καταιγίδα τόσο σε σχολικά κτήρια, όσο και σε χώρους άθλησης.
Δυστυχώς η δημοτική αρχή, όχι μόνο δεν εισάκουσε την πρότασή μας, αλλά δεν μπήκε ούτε καν στον κόπο να δικαιολογήσει την άρνησή της. Τι φοβήθηκε;» αναρωτήθηκε ο Σπ. Κουζινόπουλος.
Ο κ.Τσαμασλής στην ομιλία του επικρότησε την πρόταση του επικεφαλής της «Συμπολιτείας» για ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ενώ η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ντίνα Μώραλη δήλωσε ότι αποδεικνύεται πόσο ορθή ήταν η πρότασή της για έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα αυτό.
Περισσότερα για τη συνεδρίαση, σε νεότερη ανάρτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.