Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

"Νυστέρι" και στις χειρουργικές επεμβάσεις λόγω κρίσης


Η οικονομική κρίση, έπληξε και τις χειρουργικές επεμβάσεις, καθώς πολλά νοσοκομεία, για μικρότερο κόστος, εγκαταλείπουν σύγχρονες και πιο δαπανηρές τεχνικές επεμβάσεων για να επιστρέψουν σε παλιές και οικονομικότερες. Η αποκάλυψη αυτή, που προκάλεσε αίσθηση, έγινε στη διάρκεια του 24ου Ιατρικού Συνεδρίου Ενόπλων Δυνάμεων που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

 Ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι όπως οι ενδοσκοπικές επεμβάσεις με μικρότερο πόνο, λιγότερες μέρες νοσηλείας και γρηγορότερη ανάρρωση, κερδίζουν με τα πλεονεκτήματά τους την εκτίμηση των γιατρών και την προτίμηση των ασθενών. Ωστόσο, το μεγαλύτερο κόστος τους συγκριτικά με τις συμβατικές τις καθιστά απαγορευτικές, παρόλο που μπορεί μακροχρόνια να αποδεικνύονται πιο συμφέρουσες ακόμα και για τα ίδια τα νοσοκομεία.
«Είναι καθημερινό φαινόμενο σε πολλά νοσοκομεία η διαμάχη για το αν θα... κρατηθούν οι παλιές ή νέες τεχνικές. Η διαμάχη ανάμεσα στο γιατρό που θέλει να εφαρμόσει μια σύγχρονη τεχνική στον ασθενή και στο δημόσιο νοσοκομείο, το οποίο και αποφασίζει τελικά με κριτήριο το κόστος. Η οικονομική κρίση επηρεάζει ακόμα και τη χειρουργική τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί. Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν πληρώνουν έγκαιρα τα νοσοκομεία, οπότε οι διοικήσεις τους συνήθως προτιμούν να γίνονται συμβατικές επεμβάσεις χαμηλότερου κόστους, αντί για πιο σύγχρονες που κοστίζουν λόγω ακριβών εργαλείων και αναλώσιμων», αναφέρει στον «Αγγελιοφόρο» ο γενικός αρχίατρος, διευθυντής Α' Χειρουργικής Κλινικής στο ΝΙΜΙΤΣ, Κώστας Βίλλιας.
«Εκπτώσεις»
Οι γιατροί εμφανίζονται προβληματισμένοι για τις «εκπτώσεις» στην ποιότητα της θεραπευτικής αντιμετώπισης λόγω της κρίσης. «Είναι χαρακτηριστικό ότι για μια λαπαροσκοπική επινεφριδίου μόνο το κόστος των εργαλείων ανέρχεται σε 3.000-4.000 ευρώ. Αντίθετα, η συμβατική, ανοιχτή επέμβαση είναι χαμηλού κόστους, αλλά ο ασθενής επιβαρύνεται με τομή ακόμα και 20 εκατοστών, τα ποσοστά επιπλοκών είναι αυξημένα όπως και οι μέρες νοσηλείας. Ο ασθενής θα μπορούσε να βγει από το νοσοκομείο σε 2 μέρες και βγαίνει σε 15! Πρέπει όμως να δει κανείς συνολικά το κόστος. Ακολουθώντας νέες τεχνικές όχι μόνο κερδίζεις μέρες νοσηλείας, αλλά επιπλέον επιβαρύνεις λιγότερο το ασφαλιστικό ταμείο, απασχολείς μικρότερο αριθμό προσωπικού και ελαττώνονται οι μέρες αναρρωτικής», τονίζει ο κ. Βίλλιας.
Ακόμη και σοβαρά περιστατικά, όπως ασθενείς με νοσογόνο παχυσαρκία για τους οποίους μοναδική λύση είναι το χειρουργείο, προτιμούν να αποφύγουν την επέμβαση για οικονομικούς λόγους, όπως τονίστηκε σε συζήτηση. «Η οικονομική κρίση, σήμερα, περιορίζει, στο μυαλό μας, την υιοθέτηση της χειρουργικής θεραπείας. Αυτή η σκέψη, δυστυχώς, βασίζεται σε βραχυπρόθεσμα ερείσματα. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό το μέγεθος της οικονομικής επιβάρυνσης, που προκύπτει από τη νοσηρότητα των παχύσαρκων, τόσο άμεσα όσο και σε βάθος χρόνου. Η μακρόπνοη κρατική και επιστημονική συνείδηση επενδύει. Δε δίνει προσωρινές λύσεις», επισήμανε ο δρ Ηλίας Κ. Σδράλης, επίατρος- χειρουργός επιμελητής της Β’ Χειρουργικής Κλινικής στο 424 ΓΣΝΕ.
Η κρίση έχει σαρώσει τα πάντα, με συνέπειες που μπορεί να αποδειχτούν καταστροφικές για την υγεία των ασθενών, σύμφωνα με τον αρχίατρο, ενδοκρινολόγο Σιδέρη Δελαρούδη. «Παρόλο που το υψηλό κόστος των επεμβάσεων έχει μειωθεί λόγω της κρίσης εξακολουθούν να αποτελούν ακριβές επιλογές. Τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν μέρος των εξόδων αλλά οι ασθενείς δεν αντέχουν να πληρώσουν τη συμμετοχή», λέει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.