Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

"Γιορτή Κάστανου" στο Λιβάδι στις 4 Νοεμβρίου


Με άφθονα κάστανα, εδέσματα, κρασί, πολύ χορό και γλέντι, πραγματοποιείται την Κυριακή 4 Νοεμβρίου, όπως κάθε χρόνο στο Λιβάδι του Δήμου Θέρμης , η γιορτή του κάστανου, μια θαυμάσια πρωτοβουλία την οποία διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιβαδιωτών.

Εδώ και 15 χρόνια με το τέλος της συγκομιδής αυτού του πραγματικά υπέροχου και πολύ νόστιμου προϊόντος, του κάστανου, οι κάτοικοι έχουν καθιερώσει την γιορτή αυτή .  Η γιορτή χαρακτηρίζεται από τους διοργανωτές της, ως το εφαλτήριο για να μπορέσει η περιοχή να αναπτυχθεί σε συνδυασμό, τόσο με τη γιορτή, όσο και με άλλες δράσεις.
Τη μέρα αυτή διατίθενται δωρεάν στους επισκέπτες, κάστανα και κρασί.

Στην κεντρική πλατεία  του χωριού την Κυριακή 4 Νοεμβρίου στις 12.00 το μεσημέρι , με χορευτικά συγκροτήματα και την παραδοσιακή ορχήστρα του Βασίλη Τζιαρού.

Η ιστορία του Λιβαδίου
Το Λιβάδι είναι παλιό χωριό στα νότια του Κισσού (Χορτιάτη). Καταστράφηκε το 1821 από τους Τούρκους για αντίποινα στην συμμετοχή του στην επανάσταση της Χαλκιδικής.
Απέχει μόλις 30΄ από την Θεσσαλονίκη και είναι σκαρφαλωμένο στη κορυφογραμμή Χορτιάτη-Ομβριανού.
Η πρόσβαση σ’ αυτό γίνεται μέσω της παλιάς Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου, από τη διασταύρωση των Βασιλικών.
Ανεβαίνοντας μια όμορφη διαδρομή και σε υψόμετρο γύρω στα 850μ. από την θάλασσα, φτάνουμε λίγο πριν το χωριό στη θέση « Κούρμπα »… , απ’ όπου σαν από μπαλκόνι, μπορεί ο επισκέπτης να αγναντέψει όλη την κοιλάδα των Βασιλικών, το Θερμαϊκό κόλπο, μέχρι και τους ορεινούς όγκους του Ολύμπου.
Τα σπίτια όλα διώροφα είναι χτισμένα με πέτρα από ντόπιους μαστόρους με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο.
 Τα στενά δρομάκια, και η πανέμορφη πλατεία του χωριού με τα δύο τεράστια πλατάνια, ηλικίας άνω των 150 χρόνων, τραβούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Μιλώντας για τα αξιοθέατα του χωριού θα μπορούσαμε να πούμε για την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου που είναι κτισμένη το 1818.
Τα πολλά εξωκλήσια φανερώνουν το αυξημένο θρησκευτικό αίσθημα των Λιβαδιωτών.
Μεγάλο πανηγύρι γίνεται το Δεκαπενταύγουστο στο γραφικό εξωκλήσι της Παναγίας, στο οποίο έρχονται όλοι οι Λιβαδιώτες απ΄όλα τα μέρη της Ελλάδος και προσφέρεται δωρεάν φαγητό (κουρμπάνι).
Η πρόσβαση στα εξωκλήσια και στη φύση γίνεται μέσω οδικού δικτύου που ξεκινάει
 από την πλατεία του χωριού. Οι λάτρεις της ορειβασίας και της οδοιπορίας μπορούν να τα επισκεφτούν περπατώντας σε όμορφα ορεινά μονοπάτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.