Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Ολοκληρώνεται η τοποθέτηση του πύργου κεραιών της Cosmote στη Νέα Μηχανιώνα.

"Οι κεραίες προκαλούν σοβαρές βλάβες στον οργανισμό", λένε οι επιστήμονες
H κεραία της Cosmote(δεξιά) έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Δίπλα της ακριβώς η κεραία
της Vodafone και πιό πέρα η κεραία της Wind. Το πάρκο κεραιών που πλέον
δημιουργείται, αποτελεί απειλή για την υγεία των κατοίκων της Ν.Μηχανιώνας
Ολοκληρώθηκε σχεδόν η τοποθέτηση του μεταλλικού πύργου κεραιών της Cosmote, στη Νέα Μηχανιώνα, καθώς το συνεργείο της εταιρίας δουλεύει ακόμη και σήμερα Σάββατο για τη συναρμολόγηση του τεράστιου μεταλλικού ιστού, ύψους 47 μέτρων, που θα σαρώνει με την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ολόκληρη την περιοχή του Θερμαϊκού και μέχρι τα απέναντι παράλια της Πιερίας και τον  Όλυμπο.

Η κεραία της Cosmote μήνη της
Με τους ρυθμούς που ακολουθούνται στη δημιουργία του μεταλλικού πύργου κεραιών της Cosmote, πιστεύεται ότι θα ολοκληρωθεί η συναρμολόγησή του μέχρι τη Δευτέρα, οπότε μετά θα αρχίσει  η καλωδίωση και θεωρείται βέβαιο ότι μέχρι τέλους του μήνα αυτού, αυτό το σύστημα κεραιών θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία.
Με την έναρξη λειτουργίας και αυτού του τρίτου μεταλλικού πύργου κεραιών της Cosmote, μαζί με τους δύο προϋπάρχοντες της  Vodafone και της Wind, μαζί με τις άλλες τρεις τουλάχιστον «κρυφές» κεραίες που λειτουργούν συγκαλυμμένα σε ταράτσες κτιρίων της Νέας Μηχανιώνας, θα δημιουργηθεί μία εφιαλτική ατμόσφαιρα όχι μόνο για τους Μηχανιώτες, αλλά και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, που θα δέχονται πλέον στην κυριολεξία έναν πραγματικό «βομβαρδισμό» ακτινοβολίας.
Είναι απορίας άξιο που όλα αυτά τα χρόνια, τόσο η παρούσα δημοτική αρχή του δήμου Θερμαϊκού, όσο και η δημοτική αρχή της Νέας Μηχανιώνας, όσο λειτουργούσε ως αυτοτελής δήμος, αλλά και η αντιπολίτευση στους δήμους αυτούς, δεν έκαναν την παραμικρή κίνηση, προκειμένου να ζητήσουν από το Πανεπιστήμιο και την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας τη διενέργεια μετρήσεων στην περιοχή, ώστε για ελεγχθούν τα όρια εκπεμπόμενης ακτινοβολίας και να διαπιστώσουν οι πολίτες εάν κινδυνεύει ή όχι η υγεία των ιδίων και των παιδιών τους.

Τι λένε οι επιστήμονες
Σε γενικές γραμμές πρέπει να πούμε ότι οι ειδικοί επιστήμονες που ασχολήθηκαν με το θέμα της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, εμφανίζονται διχασμένοι τα όρια από τα οποία και μετά καθίσταται η ακτινοβολία αυτή επιβλαβής για τον ανθρώπινο οργανισμό. Όπως όμως προέκυψε από έρευνα που διενήργησε το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τον καθηγητή Κυτταρικής Βιολογίας και Ραδιοβιολογίας κ.Λουκά Μαργαρίτη, με ακτινοβολία ακόμη και κάτω από τα λεγόμενα «όρια ασφαλείας», έχουν αναφερθεί πονοκέφαλοι, ζαλάδες, κόπωση, απώλεια μνήμης,  νευρολογικές διαταραχές, δερματολογικές παθήσεις, υπογονιμότητα, στείρωση στους άνδρες, έλλειψη συγκέντρωσης, αϋπνίες, κ.α.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ίδια μελέτη, «το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις κεραίες βάσης, υπάρχει στα μεγάλα και πυκνοδομημένα αστικά κέντρα. Τα ελληνικά όρια ασφαλείας ορίζουν μέγιστη επιτρεπόμενη ακτινοβολία   33 ή 45 βολτ ανά μέτρο. Ωστόσο μελέτες επιδημιολογικές και πειραματικές σε κύτταρα και σε πειραματόζωα, συνηγορούν υπέρ της άποψης, ότι ακόμα και η ένταση ακτινοβολίας κινητής τηλεφωνίας κάτω από τα όρια ασφαλείας της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) προερχόμενη είτε από κεραίες βάσης είτε από τη χρήση κινητών τηλεφώνων, είναι επιβλαβής. Συγκεκριμένα για να οριστεί η ακτινοβολία «ασφαλής», θα έπρεπε να κυμαίνεται από 1 έως μόλις 10 βολτ/μέτρο».
Κοντά-κοντά για να μπορούν να μας στέλνουν
περισσότερα.... "κοκτέϊλ" ακτινοβολίας
Θα πρέπει να αναφέρουμε επίσης τη βαθιά αίσθηση που είχε προκαλέσει πριν λίγα χρόνια μία έκθεση του BioInitiative Working Group, μιας επιστημονικής επιτροπής αποτελούμενης από διακεκριμένους επιστήμονες από τις ΗΠΑ, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, τη Βρετανία, τη Σουηδία, την Αυστρία και την Κίνα. Σε ένα αναλυτικό ντοκουμέντο 600 σελίδων παρέχεται επιστημονική τεκμηρίωση, βασισμένη σε περισσότερες από 2.000 επιστημονικές μελέτες απ' όλο τον κόσμο, για το γεγονός "ότι υπάρχουν αρνητικές συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία από την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, ακόμα και όταν αυτή είναι εκατοντάδες ή και χιλιάδες φορές κάτω από τα επίσημα όρια της Ευρώπης και των ΗΠΑ". 
"Δεν είναι γνωστά όλα γύρω από τις επιπτώσεις της κινητής τηλεφωνίας και γενικότερα της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας", τονίζει η BioInitiative Report. "Αυτό που είναι καθαρό είναι ότι τα σημερινά όρια προστασίας της δημόσιας υγείας είναι χιλιάδες φορές πιο επιεική από το αναγκαίο. Απαιτούνται αλλαγές".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.