Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Διάλυση και εκ βάθρων ανασύσταση χρειάζεται η ΤΕΘ


             «Τι έχουμε με την ΤΕΘ; Μία «τουριστική» επιχείρηση που ασχολείται
                                    μόνο με.. πεθαμένους (Γραφείο Τελετών) και… πνιγμένους (Ναυαγοσωστική).                
                                    Αυτούς θα προσελκύσουμε στο δήμο μας; Αν είναι έτσι, να λείπει το βύσσινο…»

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους σχετικά με την Τουριστική Επιχείρηση Θερμαϊκού (ΤΕΘ), και να δούμε το σοβαρό αυτό θέμα χωρίς σκοπιμότητες και τακτικισμούς. Καθώς όπως διαφαίνεται, αυτή την Τετάρτη, η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού θα μετατραπεί σε αρένα, κατά τη συζήτηση για την απομάκρυνση από την ΤΕΘ του Διευθύνοντος Συμβούλου της, Πέτρου Φωτίου. Και ήδη, όπως προκύπτει από άρθρα που άρχισαν να διοχετεύονται δεξιά και αριστερά, κάποιοι ετοιμάζονται να επωφεληθούν από την εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει η επιχείρηση.

Κατ΄αρχάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Θερμαϊκού έχουν την ευκαιρία, εάν θέλουν όντως να προσφέρουν στον τόπο τους μία σοβαρή υπηρεσία, να προχωρήσουν αμέσως, όχι απλώς στην αντικατάσταση του διευθύνοντος συμβούλου ή και κάποιων μελών του Δ.Σ., αλλά να αποφασίσουν την διάλυση της ΤΕΘ, υπό τη σημερινή της μορφή και την εκ βάθρων ανασύσταση και αναδιοργάνωσή της.
Τι λέει το καταστατικό της Τουριστικής Επιχείρησης Θερμαϊκού Α.Ε., όπως εγκρίθηκε με την υπ΄αριθμ. 121/2011 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, προβλέπει στο άρθρο  3,για τους σκοπούς της; Αυτοί αφορούν:
«α. Την υποστήριξη, ενημέρωση και επιμόρφωση τω επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον επισιτιστικό και τουριστικό κλάδο.
β. Την τουριστική προβολή της περιοχής με όλα τα πρόσφορα μέσα και τη συμμετοχή σε εθνικές και διεθνείς εκθέσεις και συνέδρια.
γ. Την  ενημέρωση και διαρκής πληροφόρηση των πολιτών με κάθε πρόσφορο μέσο και την έκδοση περιοδικών ενημερωτικών εντύπων.
δ. Την σύσταση και λειτουργία γραφείου τελετών
ε. Την προστασία, συντήρηση, καθαρισμό, φύλαξη και ανάδειξη τουριστικών υποδομών και πολιτιστικών μνημείων».
Από τις πέντε αυτές δραστηριότητες, όπως περιγράφονται στο καταστατικό της επιχείρησης, στα δύο χρόνια της ύπαρξης και λειτουργίας της, η ΤΕΘ δεν ανέπτυξε καμία, πέρα από τη λειτουργία, πριν λίγους μήνες, του δημοτικού γραφείου τελετών. Ενώ το περασμένο καλοκαίρι, με ανάθεση από το δήμο Θερμαϊκού, ανέλαβε και το ναυαγοσωστικό έργο στις παραλίες του δήμου, έναντι του ποσού των 24.600 ευρώ.
Είναι όμως αυτές δραστηριότητες για μία τουριστική δημοτική επιχείρηση; Είναι τουριστικού ενδιαφέροντος το έργο της; Γιαυτό μισθοδοτείται ο διευθύνων σύμβουλός της και δεν ξέρουμε πόσα ακόμη άτομα;
Αλλιώς την περίμεναν την ΤΕΘ οι πολίτες, όταν στα τέλη του 2010 ανακοινώθηκε η δημιουργία της. Περίμεναν να δουν μία δημοτική επιχείρηση που θα αποτελούσε ένα δυναμικό εργαλείο για την τουριστική προβολή της ανατολικής ακτής του Θερμαϊκού, τόσο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στην τουριστική αγορά των γειτονικών χωρών. Ένα πολύτιμο βοήθημα για την προσέλκυση τουριστών, ώστε και τα μαγαζιά της περιοχής να δουλέψουν, και οι συμπολίτες μας να βρουν δουλειά, αλλά και η πολυπόθητη και διακηρυγμένη μόνο στα λόγια ανάπτυξη να επιτευχθεί.
Αντί γιαυτό, τι έχουμε; Μία «τουριστική» επιχείρηση που ασχολείται μόνο με πεθαμένους (Γραφείο Τελετών) και… πνιγμένους (Ναυαγοσωστική). Αυτούς θα προσελκύσουμε στο δήμο μας; Αν είναι έτσι, να λείπει το βύσσινο…
Που είναι η συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις, όπως κάνουν άλλοι δήμοι της Βόρειας Ελλάδας, με λιγότερα από την περιοχή μας συγκριτικά πλεονεκτήματα; Που είναι οι παρουσιάσεις του τουριστικού προϊόντος που διαθέτουμε; Που είναι οι οργανωμένες επισκέψεις στο δήμο μας τουριστικών πρακτόρων και δημοσιογράφων, προκειμένου να προβληθούν οι δυνατότητες των ακτών μας και των σπάνιων υγροβιότοπων που διαθέτουμε; Τι κάνουμε στην κατεύθυνση αυτή δύο χρόνια τώρα;
Με βάση όλα αυτά, η μόνη λύση για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά η ΤΕΘ, είναι η εκ βάθρων αναδιάρθρωσή της, ο επανασχεδιασμός των δραστηριοτήτων της. Και φυσικά, η δημιουργία ενός σωστού διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης. Από άτομα που δεν θα υπονομεύουν το ένα το άλλο, που δεν θα καταθέτουν κάθε δύο και τρεις προτάσεις μομφής, που θα συνεργάζονται αρμονικά ο πρόεδρος με τον διευθύνοντα σύμβουλο και δεν θα δίνουν το δικαίωμα σε κάποιους παράγοντες να χρησιμοποιούν την ΤΕΘ για να επιβάλουν τις διαλυτικές τους απόψεις μετά τον δήμο και στην «Τουριστική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.