Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Ελεγκτικό Συνέδριο: Αθώος ο Μαυρομάτης


Καθαρογράφτηκε και δόθηκε στη δημοσιότητα, η με αριθμό 2861/2012  απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία αθωώνεται ο πρώην δήμαρχος Μηχανιώνας και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Θερμαϊκού κ. Γιάννης Μαυρομάτης για την γνωστή υπόθεση της υπεξαίρεσης από το Ταμείο του δήμου Μηχανιώνας, ύψους 895.765,83 ευρώ, που διαπράχθηκε το 2009 από τον αποθανόντα ταμία του δήμου.

Με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ακυρώνεται η καταλογιστική πράξη του Οικονομικού Επιθεωρητή Θεσσαλονίκης, ο οποίος ζητούσε τα χρήματα που χάθηκαν από τα ταμεία του τότε δήμου Μηχανιώνας να τα πληρώσουν εξ ημισείας ο τότε δήμαρχος κ. Μαυρομάτης και η τότε διευθύντρια των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών κ.Ελένη Μαραγκού.
Πρόεδρος του δικαστηρίου ήταν η Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ανδρονίκη Θεοτοκάτου και μέλη οι Σύμβουλοι Άννα Λιγωμένου, και Κωνσταντίνα Ζώη. Εισηγήτρια ήταν η κ.Νεκταρία Δουλιανάκη και ο κ. Γιώργος Παπαϊσιδώρου, Πάρεδρος. Ως Γενικός Επίτροπος της Επικρατείας παραστάθηκε ο Αντιπρόεδρος της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο, Αντώνιος Νικητάκης και Γραμματέας η Μαρία Εξαρχουλάκου.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου: «Ειδικότερα, δεν αποδεικνύεται ότι οι εποπτικές παραλείψεις του μη αναμειχθέντος στη διαχείριση εκκαλούντος (σ.σ. Μαυρομάτη), συνέβαλαν αδιαστίκτως στη δημιουργία του ελλείμματος, το οποίο προήλθε από τα ιδιαίτερα τεχνάσματα που εφάρμοσε ο εμπλεκόμενος στην κύρια διαχειριστική διαδικασία δημοτικός ταμίας, προκειμένου να υπεξαιρέσει χρήματα του Δήμου που διαχειρίστηκε εξωταμειακά. Εξάλλου, η παράλειψη του εκκαλούντος να ζητήσει τους μηνιαίους λογαριασμούς, καθώς και να ελέγξει τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου δεν αρκούν για να καταστήσουν αυτόν συνευθυνόμενο στη δημιουργία του ελλείμματος, αφού δεν αποδείχθηκε ότι αναμείχθηκε με συγκεκριμένο τρόπο στην εν λόγω διαχείριση, ώστε να προκαλέσει ή να συμβάλει αιτιωδώς στη δημιουργία του επίδικου ελλείμματος…»
Με την ίδια απόφαση απορρίφθηκε ως απαράδεκτη η παρέμβαση του δήμου Θερμαϊκού, δια του δικηγόρου του κ. Ιωάννη Βλάχου, που ζητούσε την απόρριψη της έφεσης Μαυρομάτη.
Ένα μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η Σύμβουλος κ. Άννα Λιγωμένου, στην οποία προσχώρησε και η Πάρεδρος κ. Νεκταρία Δουλιανάκη είχαν τη γνώμη ότι ο πρώην δήμαρχος Μηχανιώνας «αν και έφερε την ιδιότητα του προϊσταμένου και διευθύνοντος των δημοτικών υπηρεσιών και όφειλε να ελέγχει τους υποβληθέντες από τον δημοτικό ταμία μηνιαίους λογαριασμούς, υπό την έννοια της αντιστοίχησης του φερόμενου ως υπάρχοντος υπολοίπου στο ταμείο και τους τραπεζικούς λογαριασμούς του». Όμως η άποψη αυτή δεν έγινε δεκτή από το δικαστήριο.
Στο μεταξύ, από την υπ΄αριθμ. 574/12 διάταξη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης που εκδόθηκε πρόσφατα, προκύπτει ότι μετά την αποκάλυψη της κατάχρησης στο ταμείο του πρώην δήμου Μηχανιώνας, πραγματοποιήθηκε έρευνα στα περιουσιακά στοιχεία του κ. Γιάννη Μαυρομάτη από την οποία «δεν προέκυψε η απόκτηση επιλήψιμων περιουσιακών στοιχείων», όπως αναφέρεται και στην υπ΄αριθ. 902/18-5-2012 αναφορά του Οικονομικού Επιθεωρητή Θεσσαλονίκης, Αθανάσιου Γερονάτσιου. Επίσης από την προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε η Εισαγγελία, δεν προέκυψε, πέρα από την ευθύνη του αποθανόντος ταμία, η ευθύνη άλλου προσώπου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.