Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Γιατί κόπηκε η "Πρωϊνή Ενημέρωση" στη ΝΕΤ;


Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση για το «κόψιμο» της εκπομπής «Πρωινή Ενημέρωση» στη ΝΕΤ. Αφορμή για την απόφαση αποτέλεσαν, σύμφωνα με το γενικό διευθυντή Ενημέρωσης της ΕΡΤ Αιμίλιο Λιάτσο, σχόλια των παρουσιαστών της εκπομπής για το θέμα με τους βασανισμούς κρατουμένων στη ΓΑΔΑ, που έφερε στο προσκήνιο ο Guardian, και το χειρισμό του από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης.

«Η Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης της ΕΡΤ σέβεται απολύτως τους κανόνες της ελευθεροτυπίας και το αποδεικνύει εμπράκτως στην καθημερινή παρουσίαση της επικαιρότητας και την προβολή όλων των απόψεων. Όμως, δεν μπορεί να αποδεχτεί την καταπάτηση στοιχειωδών κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας», αναφέρει σε επίσημη δήλωσή του ο κ. Λιάτσος και καταλογίζει τους στους παρουσιαστές της εκπομπής Κώστα Αρβανίτη και Μαριλένα Κατσίμη «απαράδεκτους υπαινιγμούς» σε βάρος του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια, «χωρίς μάλιστα να του δώσουν το δικαίωμα να εκφράσει τη δική του άποψη». Επιπρόσθετα, ο γ.δ. Ενημερώσης της ΕΡΤ κατηγορεί τους δύο δημοσιογράφους ότι με τα σχόλιά τους «εμφανίστηκαν να προκαταλαμβάνουν το αποτέλεσμα δικαστικής απόφασης».
Αμεση ήταν η αντίδραση της ΠΟΕΣΥ, που ζήτησε την άμεση ανάκληση της απόφασης. Σύμφωνα με το δ.σ. της Ομοσπονδίας, η απόφαση αποτελεί την κορύφωση μιας συντονισμένης επιχείρησης παρεμβάσεων στα σχόλια των δύο παρουσιαστών, ενώ ταυτόχρονα έρχεται να διαψεύσει τις πρόσφατες δηλώσεις του (υπουργού Τύπου) Σ. Κεδίκογλου στη Βουλή περί «ελευθεροτυπίας», «ελευθεροστομίας» και «ελευθεριότητας» των παρουσιαστών.
Η λογοκρισία σε δημόσιο κανάλι και η τρομοκράτηση δημοσιογράφων ώστε να απεμπολήσουν το αυτονόητο δικαίωμά τους, να εργάζονται υπό συνθήκες ελευθερίας του λόγου, είναι φαινόμενα στα οποία ο δημοσιογραφικός κόσμος θα αντισταθεί σθεναρά, διαμηνύει το δ.σ. της ΠΟΕΣΥ και στο πλαίσιο αυτό γνωστοποιεί ότι αύριο Τρίτη 30 Οκτωβρίου, συγκαλείται έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας, με τη συμμετοχή των προέδρων των Ενώσεων Συντακτών.
Την ανάκληση της απόφασης για το «κόψιμο» της εκπομπής ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, διαφορετικά, όπως υποστηρίζει, εγείρεται θέμα παραίτησης της διοίκησης της ΕΡΤ.
Σε οξύ τόνο ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για σχέδιο μετατροπής της Δημόσιας Τηλεόρασης σε προπαγανδιστικό όργανο τρομοκράτησης και χειραγώγησης της μνημονιακής συγκυβέρνησης, το οποίο επιβεβαιώνεται καθημερινά, και για στυγνή κομματική παρέμβαση στη δημόσια τηλεόραση.
«Η αναφορά των δημοσιογράφων στην υπόθεση του ξυλοδαρμού συλληφθέντων διαδηλωτών που αποκάλυψε η εφημερίδα Guardian και καλύπτει μέχρι σήμερα ο αρμόδιος υπουργός κ. Δένδιας, φαίνεται να είναι η αφορμή για αυτήν την απόφαση, που ανασύρει μνήμες άλλων σκοτεινών εποχών. Η δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση, όμως, δεν αποτελεί μαγαζάκι καμίας κυβέρνησης και κανενός υπουργού, αλλά ανήκει στον ελληνικό λαό», καταλήγει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ζητεί την ανάκληση της απόφασης.
Η "καρατόμηση" Αρβανιτη- Κατσιμη, με αστείες δικαιολογίες από την ΕΡΤ, προκαλεί σάλο και ενδοκυβερνητικές τριβές ... Καλύτερα να φύγει ο Λιατσος, ήταν το αιχμηρό σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη στο twitter.
Για απαράδεκτη ενέργεια που προσβάλλει τη λειτουργική ανεξαρτησία του δημοσιογράφου, μιλά η Δημοκρατική Αριστερά, συμπληρώνοντας πως η άμεση ανάκληση της απόφασης είναι η στοιχειώδης οφειλόμενη πράξη εκ μέρους του τομέα ενημέρωσης και της Γενικής Διεύθυνσης της ΕΡΤ.
Το κόψιμο της εκπομπής «Πρωινή Ενημέρωση» της ΝΕΤ, με τους δημοσιογράφους Κ. Αρβανίτη και Μ. Κατσίμη, αποτελεί πράξη ωμής λογοκρισίας και πολιτικής δίωξης, αντέδρασε άμεσα το ΚΚΕ.
Η ευθύνη βαρύνει τη συγκυβέρνηση και τους εντεταλμένους της στην ΕΡΤ, τόνισε το Κομμουνιστικό Κόμμα και ζήτησε την ανάκληση της «απαράδεκτης αυτής απόφασης».
Ακολουθεί το απόσπασμα του διαλόγου των δύο παρουσιαστών που προκάλεσε την απόφαση του γ.δ. Ενημέρωσης της ΕΡΤ:
Μ. Κατσίμη: Και βγήκαν και τα ιατροδικαστικά πορίσματα για τους 15 που συνελήφθησαν και έγραφε η Guardian και που ήθελε ο κ. Δένδιας να κάνει στην Guardian μήνυση
Κ. Αρβανίτης: Δεν έκανε μήνυση;
Μ. Κατσίμη: Δεν έκανε γιατί τα πορίσματα δείχνουν ότι όντως είναι κακούργημα.
Κ. Αρβανίτης: Και θα παραιτηθεί τώρα;
Μ. Κατσίμη: Δε νομίζω ότι θα παραιτηθεί. Πάντως ήταν περίεργο το ότι ο κ. Δένδιας είπε -σαν να ήξερε τα πορίσματα, που αυτό κανονικά δε γίνεται- που από τη μία είναι καλό ότι δεν τα ήξερε τα πορίσματα, αλλά από την άλλη πώς πας και το λες αυτό;
Κ. Αρβανίτης: Και τώρα τι θα γίνει; Θα πει συγνώμη;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.