Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

H "σούπερ γιαγιά", η κολύμβηση και η Περαία


Τη «σούπερ γιαγιά» Θέλμα Παπαδοπούλου, που στα 84 χρόνια της, είναι ακόμη καταδύτρια, κάνει σέρφινγκ και είναι αλεξιπτωτίστρια, ενώ υπήρξε και πρωταθλήτρια της κολύμβησης, όταν οι αγώνες γινότανε στην Περαία, παρουσίασε η τηλεόραση της ΕΡΤ3, στο πλαίσιο των αφιερωμάτων της για τον «Αιώνα της Θεσσαλονίκης», την επέτειο δηλαδή των 100 χρόνων απελευθέρωσης από τον Οθωμανικό ζυγό.

Στην εκπομπή, απολαύσαμε την αεικίνητη Θέλμα να λέει για το πώς έμαθε μόνη της να κολυμπάει και το πώς αποφάσισε να πάρει μέρος σε αγώνες κολύμβησης, αλλά και στις πρωτόγονες συνθήκες υπό τις οποίες προπονούνταν οι κολυμβητές της δεκαετίας του ΄30.
«Πήγαινα στην Περαία για προπόνηση, άλλοτε με το καραβάκι, άλλοτε με το παμπάλαιο λεωφορείο που έκανε τη συγκοινωνία και κάποιες φορές με τα …. πόδια» αφηγήθηκε η Θέλμα Παπαδοπούλου, καθώς, όπως είναι γνωστό, η Θεσσαλονίκη τότε δεν διέθετε κολυμβητήριο.
Το ωραίο ήταν όταν ερχόταν ο καιρός για να γίνουν πανελλήνιοι κολυμβητικοί αγώνες. «Ερχότανε τότε ένα πολεμικό πλοίο στη Θεσσαλονίκη και μας παραλάμβανε και στη συνέχεια πιάναμε και τα άλλα λιμάνια του βορείου Αιγαίου για να επιβιβαστούν οι αθλητές και να πάμε έτσι όλοι μαζί μετά από ταξίδι 1-2 ημερών στον Πειραιά». Όσο για τους αγώνες; Φυσικά πάντα κέρδιζαν οι Αθηναίοι. «Εμείς που είχαμε μάθει να κολυμπάμε στη θάλασσα, πασχίζαμε να κρατηθούμε στην επιφάνεια, στο γλυκό νερό της πισίνας, κι έτσι πάντα πέφταμε έξω από τους χρόνους που είχαμε και φυσικά κέρδιζαν οι κολυμβητές από την πρωτεύουσα». Παρ΄όλα αυτά όμως η Θέλμα Παπαδοπούλου έπαιρνε πάντα κάποια διάκριση και οπωσδήποτε βρισκότανε στην πρώτη εξάδα.
Και σήμερα; Εξακολουθεί να κάνει κολύμβηση, πετάει με αλεξίπτωτο και κάνει σέρφινγκ. «Όταν τελευταία πήγα στην Περαία και ζήτησα να νοικιάσω σέρφινγκ, ο αρμόδιος με ρώτησε που είναι το … εγγόνι μου. Όταν του είπα ότι πρόκειται για μένα, έμεινε»!
Πάντως, εκτός από την αθλητική δραστηριότητα, η Θέλμα Παπαδοπούλου έχει και υπέροχη κοινωνική δραστηριότητα, βοηθώντας την Εταιρία Σπαστικών Βορείου Ελλάδος, προπονώντας η ίδια στην κολύμβηση παιδιά που έχουν κινητικά προβλήματα ή μετέχοντας και σε άλλες κοινωνικές δραστηριότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.