Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Λύθηκε επιτέλους το θέμα της ΑΕΝ Μακεδονίας!

Με το νόμο 4081 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως
Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων της Μηχανιώνας και των σπουδαστών
της ΑΕΝ, έφεραν επιτέλους, έστω και μετά ένα χρόνο, αποτελέσματα
Λύνεται πλέον οριστικά το θέμα των κτιριακών εγκαταστάσεων της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας, στη Νέα Μηχανιώνα, με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων του νόμου 4081/2012, που θα έχει ως συνέπεια να σταματήσει επιτέλους η αγωνία αλλά και η ταλαιπωρία των 1.000 και πλέον σπουδαστών της Ακαδημίας, των γονιών τους και της κοινωνίας της Νέας Μηχανιώνας.

Σύμφωνα με το άρθρο 5 του νόμου 4081, «χαρακτηρίζονται νομίμως υφιστάμενα κατά θέση, χρήση και δόμηση, το σύνολο των εγκαταστάσεων των κτιρίων της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Μακεδονίας ως έχει, επί συνολικής οικοπεδικής έκτασης 49.935,30 τ.μ.».
Επίσης, «νομιμοποιούνται ως έχουν επί της ανωτέρω συνολικής έκτασης, οι προσχώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και οι λιμενικές εγκαταστάσεις που έχουν ανεγερθεί». Ενώ ακόμη, «επιτρέπεται η σύναψη συμβάσεων, κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας «περί Δημοσίων Έργων» με φυσικά ή νομικά πρόσωπα για την επισκευή με ίδιες αυτών δαπάνες, ενός ή περισσοτέρων κτιρίων της ΑΕΝ Μακεδονίας, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες της αρμόδιας υπηρεσίας». Η τελευταία διάταξη προστέθηκε ώστε να μπορέσει να γίνει αποδοχή της χορηγίας του «Ελληνικού Νηογνώμονα» προς την Ακαδημία.
Ο δήμαρχος κ. Αλερξανδρής ενώ προσπαθεί να πείσει
τον διευθυντή ναυτικής εκπαίδευσης του ΥΕΝ
 Επιτυχία της δημοτικής αρχής
Για τη δημοσίευση του νόμου 4081 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ  184 της 27ης Σεπτεμβρίου 2012), ενημέρωσε το βράδυ της Τετάρτης το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού ο δήμαρχος κ. Γιάννης Αλεξανδρής, θεωρώντας την εξέλιξη αυτή ως ένα πολύ θετικό γεγονός που προήλθε μετά τις συνεχείς επί ένα έτος ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση του δήμου Θερμαϊκού. «Επιτέλους σταματάει η αβεβαιότητα σπουδαστών, γονέων αλλά και των κατοίκων της Μηχανιώνας» είπε ο κ. Αλεξανδρής. Ενώ ο αντιδήμαρχος κ. Κ.Κούτουκας, σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή παρατήρησε ότι με τις λίγες αράδες του νόμου αυτού, νομιμοποιούνται τα κτίρια της ΑΕΝ και ένα ολόκληρο λιμάνι, για να προσθέσει ότι θα μπορούσε με την ίδια διαδικασία η Πολιτεία να απαλείψει και τα δυσβάστακτα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στον πρώην δήμο Μηχανιώνας.
Παρεμβαίνοντας για το θέμα αυτό ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γιάννης Μαυρομάτης επισήμανε ότι η θέσπιση του νόμου αυτού έγινε χωρίς κανένα κόστος για την Πολιτεία, καθώς όπως είπε «ο νόμος αυτός για τη στατικότητα των κτιρίων δεν στοιχίζει ούτε ένα ευρώ στο κράτος». Ενώ επέκρινε τη διοίκηση του δήμου γιατί εδώ και εννέα μήνες δεν κίνησε στην Εφορία τη διαδικασία για τα πρόστιμα.

Το ιστορικό του θέματος
Το θέμα είχε ανακύψει ξαφνικά πριν από ένα χρόνο. Όταν στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2011 ο τότε υπουργός Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, επικαλούμενος «ακαταλληλότητα των κτιρίων», είχε δώσει εντολή να κλείσει η ΑΕΝ Μακεδονίας, παρότι στα κτίρια αυτά λειτουργεί ανελλιπώς επί 40 χρόνια τώρα στη Νέα Μηχανιώνα.
Όπως έλεγαν τότε καθηγητές και σπουδαστές της Σχολής, όντως υπήρχε πρόβλημα στατικότητας, όμως αυτό αφορούσε μόνο το ένα από τα συνολικά οκτώ κτίρια της ΑΕΝ Μηχανιώνας. Προσθέτοντας ότι όταν πριν από τρία χρόνια είχε ανακύψει τέτοιο θέμα, πολυμελής επιτροπή της τότε Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και της Πολεοδομίας είχαν εξετάσει τα κτίρια, βρίσκοντάς τα όλα σε καλή κατάσταση πλην του ενός ακατάλληλου που δεν χρησιμοποιούνταν ούτως ή άλλως εδώ και αρκετά χρόνια.
Η Ακαδημία ιδρύθηκε και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1968, ως Δημόσια Σχολή Εμπορικού Ναυτικού Μηχανικών Θεσσαλονίκης, στις εγκαταστάσεις τις σχολής «Δημόκριτος», χωρίς τη δυνατότητα παραμονής των σπουδαστών ως εσωτερικών. Το 1973 μεταφέρθηκε στις νέες εγκαταστάσεις της, στη Ν. Μηχανιώνα, όπου λειτουργεί μέχρι σήμερα και η φοίτηση των παιδιών έγινε εσωτερική.
Το 1975 ιδρύθηκε και η σχολή Πλοιάρχων υπό ενιαία Διοίκηση με τη σχολή Μηχανικών.
Το 1992 μετονομάστηκε σε «Ανώτερες Δημόσιες Σχολές Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας» και το 1998 ιδρύθηκε η «Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας», η οποία ανήκει στη βαθμίδα της Ανώτερης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Οι Ακαδημίες δέχονται απόφοιτους Ενιαίων Λυκείων και Τ.Ε.Ε. ηλικίας 18-24 ετών. Διαθέτουν όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για την άνετη διαβίωση και τη σωστή εκπαίδευση των σπουδαστών και διδάσκουν σ’ αυτήν καθηγητές πολλών ειδικοτήτων όπως: Μηχανολόγοι – Μηχανικοί, Πλοίαρχοι, Καθηγητές Ναυτικών Μαθημάτων, Ηλεκτρολόγοι – Μηχανικοί, Φυσικοί, Κοινωνιολόγοι, Νομικοί, Φυσικομαθηματικοί, Ναυπηγοί, Ραδιοτηλεγραφητές, Ηλεκτρονικοί, Καθηγητές Πληροφορικής και Αγγλικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.