Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του ο τυφώνας Σάντι

Εικόνες που κόβουν την ανάσα
Η φωτογραφία που κάνει το γύρο του κόσμου: Ο τυφώνας Σάντι
πλησιάζει απειλητικά το άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη
Σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του ο τυφώνας Σάντι που πλήττει τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι καταστροφές είναι τεράστιες μέχρι στιγμής και εκφράζονται φόβοι για ακόμη μεγαλύτερες που μπορεί να επιφέρουν βαρύτατο πλήγμα στην αμερικανική οικονομία, επηρεάζοντας ακόμη και τις προεδρικές εκλογές της επόμενης εβδομάδας. Ήδη, περισσότερα από 765.000 σπίτια χωρίς ρεύμα στις ΗΠΑ, έχει αφήσει ήδη στο πέρασμα του. 

Η Exelon Corp. κήρυξε σε "κατάσταση συναγερμού", (τη δεύτερη χαμηλότερη από τις τέσσερις προβλεπόμενες βαθμίδες) τον πυρηνικό σταθμό του Όιστερ Κρικ στο Νιού Τζέρσεϊ εξαιτίας των συνεπειών της καταιγίδας Σάντι, ανακοίνωσε η Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας των ΗΠΑ.
Ο Σάντι κινείται με ανέμους 120 χιλιομέτρων την ώρα οι οποίοι αναμένεται να ενισχυθούν αισθητά καθώς ο τυφώνας κινείται σε ψυχρότερα νερά. Στο μάτι του τυφώνα οι άνεμοι κινούνται με ταχύτητα 800 χιλιόμετρων ανά ώρα σύμφωνα με το με το Αμερικανικό Κέντρο για τους Τυφώνες.
Η περιοχή που βρίσκεται σε κίνδυνο από τον υπερ-τυφώνα έχει ακτίνα μεγαλύτερη των 800 μιλίων. Οι μεγάλες πόλεις που βρίσκονται σε επιφυλακή είναι οι Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Βαλτιμόρη, Φιλαδέλφεια και Βοστόνη
Οι ζημιές αναμένεται να ανέλθουν σε δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά το σημαντικότερο είναι να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα ώστε να μην υπάρξουν θύματα.
Στη Νέα Υόρκη, όλα τα μέσα μεταφοράς σταμάτησαν τη λειτουργία τους από την Κυριακή το βράδυ, λόγω των πλημμύρων και των ζημιών που πιθανώς θα προκληθούν από το πέρασμά του. Η αναστολή της λειτουργίας των μέσων θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη. Τα σχολεία επίσης είναι κλειστά, όπως και οι περισσότεροι δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί.

Τα πρώτα αποτελέσματα
Τα πρώτα αποτελέσματα του Σάντι, έγιναν αισθητά την Κυριακή κατά μήκος της ανατολικής ακτής, καθώς ακυρώθηκαν χιλιάδες πτήσεις. Η British Airways ακύρωσε όλες τις πτήσεις της προς τη Νέα Υόρκη την Κυριακή και θα αναστείλει τις περισσότερες προς την ανατολική ακτή των ΗΠΑ τη Δευτέρα.
Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα παραμείνει κλειστό την Δευτέρα, ίσως και την Τρίτη, λόγω ανησυχιών για την ακεραιότητα των συναλλαγών, ανέφεραν πηγές της Wall Street.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο εδρεύει στη Νέα Υόρκη, ακύρωσε τις συνόδους στις οποίες επρόκειτο να συμμετάσχουν πρόεδροι χωρών της Λατινικής Αμερικής.
Οι εικόνες είναι πρωτόγνωρες για την αμερικανική μεγαλούπολη. Πάνω από 400 χιλιάδες άτομα, που ζουν σε παράκτιες περιοχές της πόλης μετακινούνται σε ασφαλέστερους χώρους. Οι διακοπές ρεύματος, που έχουν ήδη ξεκινήσει ανά περιοχές, απειλούν περίπου δέκα εκατομμύρια πληθυσμό, στο χειρότερο σενάριο. Πλέον εξαντλούνται και οι προμήθειες από τα ράφια των σούπερ-μάρκετ.

1 σχόλιο:

  1. ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΚΟΛΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΤΙ ΤΡΑΒΑΝΕ ΟΙ ΛΑΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.